Skracanie odstepów między wagonami Y

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Gloow
Kontakt:

Re: Skracanie odstepów między wagonami Y

Post autor: Gloow »

Wybaczcie ale chwilowo nie mogę zrobić zdjęcia, posłużę się wobec tego schematem.
Na rysunku kolorem brązowym zaznaczono ramę wózka, niebieski to sprężynka trzymająca sprzęg w jego fabrycznym nacięciu a czerwony to sprężynka trzymająca sprzęg w nowym nacięciu. Jak widać. Cała sztuka polega na tym, aby nowe nacięcie nie było zbyt blisko „głowicy” sprzęgu, bo inaczej będzie się ona opierać o ramę wózka i blokować a musi mieć trochę luzu.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Post autor: myszka »

Gloow dziękuje ci, na pewno spróbuję twoim sposobem. Czekam na fotki. Autora tematu proszę od dodanie koledze punktu pomocy.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Myszka, próbowałem ostatnio się tak bawić. Robisz nowe nacięcie na sprężynkę w sprzęgu w ten sposób, by nacięcie sięgało do sprężynki po wsadzeniu do gniazda sprzęgu. Nie można przesadzić, bo inaczej ta część sprzęgu która idzie pionowo w dół (patrząc od boku) będzie się blokowała o ramę wózka. Wiem, że to zagmatwanie brzmi, ale jak spróbujesz to się przekonasz o co mi chodzi, jutro jakieś fotki postaram się wsadzić. Najlepiej popróbuj na jakimś sprzęgu.
skorpionek81
Kontakt:

Post autor: skorpionek81 »

Wiem że nie do mnie pytanie ale kiedyś zasłyszałem taką metodę. Skraca się wózek Y wagenu(tą część gdzie są stopnie, bufory i zaczep sprzęgu z tym drucikiem) Od spodu wózka przykleja się gniazdo sprzęgów( chyba fachowa nazwa to NEM ale głowy uciąc nie dam). Do skrócengo wózka przyklejamy bufory. Ale w którym miejscu dokładnie się ucina wózek i czy tak faktycznie się robi to nie wiem. Ja jeszcze nie próbowałem. Ale mam stary wagon na złom praktyczie i na nim chyba to przetestuje. Ale gdyby ktoś mógłby potwierdzić tą metodę, ew. jakieś foty, porady to będzie mile widziane.
Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Post autor: myszka »

Piottrw jak odciąłeś sprzęg :oops: ??
skorpionek81
Kontakt:

Dziękuje. Może uda mi się to wszystko ogarnąć na w miarę przyzwoitym poziomie.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2010, 10:29 przez skorpionek81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemcol
Kontakt:

Post autor: przemcol »

Tutaj masz KKS do wagonów Y.
A tu masz instrukcję montażu.
skorpionek81
Kontakt:

Mam piękny skład 6 Y wagenów BTTB. Czy można do nich założyć KKS? Ktoś wie może jak to zrobić? Jakie są potrzebne przeróbki by skrócić do minimum odległości między wagonami?
Awatar użytkownika
Leszek tt
Kontakt:

Post autor: Leszek tt »

Obrazek
Podobny efekt uzyskałem przy sprzęgach T 08849
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Skracanie odstepów między wagonami Y

Post autor: piottrw »

Witam
Jak na zdjęciu po docięciu sprzęgu można na taką odległość przybliżyć wagony Y. Przetestowane na mojej makiecie rurkowej. Nic sie nie wykoleja, a oczy cieszy.
Obrazek Obrazek Za tendrem Obrazek Tu na zakręcie Obrazek Tak na standartowej odległości Obrazek
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”