Semafory

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
xROnx

Re: Semafory

Post autor: xROnx »

A w ten sposób. Nie pomyślałem o tym. Dzięki :)
Ostatnio zmieniony 30 sie 2010, 17:35 przez xROnx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

W modelowych torach przerwę można zrobić złączką izolowaną (np. http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... ts_id=2124 )
a przewody przylutować do szyny.
xROnx

Post autor: xROnx »

Pytanie. Jakie są odpowiedniki na torach modelowych torów rurkowych (6610 i 6620 to są chyba te co miały taki charakterystyczny blaszany "X")
6610 to w modelowych torach będzie ten? http://www.modelmania.com.pl/product_in ... 56&<osCsid>
a 6620 to który? Bo się jeszcze połapać nie mogę... :/
Ostatnio zmieniony 30 sie 2010, 17:33 przez xROnx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

bardziej polecam to rozwiązanie, ponieważ zamiast toru separującego pojawia sie tam tor z diodą, co umożliwi ruch na odcinku izolowanym w kierunku przeciwnym do czoła semafora.
poprzednie przykłady izolowały odcinek w dwóch kierunkach, a przecież semafor daje sygnały jedynie dla jednego kierunku.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2007, 20:39 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Sorki ;)

I tak lepsze rysunki są np. tu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/08410.htm
i tu:
http://www.jarkott.martel.pl/opis.htm

Polecam też dział Elektryki na tym forum !!!
Libera.S.A.
Kontakt:

Post autor: Libera.S.A. »

Ja Na makiecie mam też coś takiego że Mi się pociąg zatrzymuje, to bardzo proste.

Też chciałem dać rysunek. Nie zdążyłem :evil:
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Generalnie tak powinno być, że zamknięcie semafora zatrzymuje pociąg.
Ja na swojej makiecie mam sterowanie elektromechaniczne, z wykorzystaniem typowych, fabrycznych semaforów i klawiatur. Schemat elektryczny wygląda tak:
Obrazek
Zasilacz (Fz1) ma wyjścia prądu stałego do zasilania lokomotyw (podłączane do szyn) oraz prądu zmiennego - dla układu sterowania.
W obudowie semafora znajduje się przekaźnik, który po naciśnięciu klawisza STOP na klawiaturze jednocześnie opuszcza ramię semafora i rozwiera czerwone styki. START podnosi ramię semafora i zwiera styki. Zwarcie styków doprowadza zasilanie do izolowanego odcinka toru (szyny pomiędzy przerwami) - zamknięcie obwodu następuje przez uzwojenia silnika lokomotywy.
Analogicznie steruje się zwrotnicami i semaforami świetlnymi - z wykorzystaniem osobnego przekaźnika.

Ponadto układ sterowania na makiecie można rozwiązać elektronicznie (cyfrowo), ale o tym już Ci inni opowiedzą, bo ja się nie znam.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, 23:13 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Semafory

Post autor: SU46-046 »

Witam
Jakiś czas temu jeszcze uważałem że semafory na makiecie są po to aby ją ozdabiac. Ale dziś natknąłem się na taki filmik i tam widziałem że semafor kształtowy się rusza a nawet staje przed nim pociąg gdzy jest w pozycji jak by to powiedziec zamkniętej. A semafory świetlne nawet świecą na różne kolory. Dowiedziałem się także, że podobno zależy to od sterowania jakąś klawiaturą sterowniczą. Jeśli ktoś dobrze się na tym zna to proszę o wyczerpującą wypowiedź na ten temat. Ja mimo że mam już TTtkę od jakiegoś czasu nadal nie wiem wielu żeczy. Jeśli taki wątek już był to przepraszam, ale szukałem i nie było nic co by mnie interesowało.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”