Multimaus

Rodzina Roco, także Lokmausy i nowsze

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
kolmod
Kontakt:

Re: Multimaus

Post autor: kolmod »

Cwiru22 pisze:Kupiłem właśnie MM na allegro, ale jak zauważyłem pochodzi on z zestawu startowego ze skali HO, w skład m.in wchodzi podłączeniowy bettung. I teraz moje pytanie: Czy nie ma przeciwwskazań by ten MM działał jak należy w naszej skali? I jaki tor, kabelek kupić by było ok?
Ja też w taki (ale bardziej kombinowany) sposób nabyłem ten zestaw sterowania (Multimaus) - tyle że wyszło mnie 140zł za całość (myszka, centralka, zasilacz, kabelki).
Znaczy się - kupiłem cały zestaw startowy H0 Roco za 6 stów (sprzedają jakieś takie z parowozikiem BR80 z generatorem dymu), a potem wyprzedałem wszystko oddzielnie lokomotywa, wagony, tory H0 (w sumie za 460 zeta wyszło). No i mam sterowanie za 140 ;) Trza kombinować :) Oczywiście wykorzystuję do TT.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011, 06:36 przez kolmod, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Cwiru22
Kontakt:

Post autor: Cwiru22 »

No i udało mi się wszystko zrobić tak jak trzeba. :mrgreen: Kupiona dzisiaj Ludmiłka z dekoderem śmigała pięknie, kupiłem też parę owali do testów. Trochę się męczyłem z programowaniem, ale udało się. Heh powoli wkraczam w świat DCC i jestem tym wszystkim zauroczony :lol:
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 23:35 przez Cwiru22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cwiru22
Kontakt:

Byłem w Niemczech i kupiłem takie coś: http://piko.de/produkt_db/check.php?pag ... 0&id=55292
Sprzedawca mówił, że wystarczy podlutować do kabla od MM.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Cwiru22 pisze:... czy TT ma tor podłączeniowy (nie bettung) i okablowanie które w tym przypadku pasuje do MM.
Nie ma gotowca. Są natomiast tory przyłączeniowe do DCC :
Obrazek

Posiadają one co prawda kabelek, ale także zakończony dwoma gołymi drutami, więc możesz do boostera na 2 zapałki wcisnąć co odradzam.

Pozostaje Tobie odcięcie z posiadanego kabelka betungsa i podlutowanie .....i tu raczej proponował bym po krokodylku w gumowej osłonie zamiast bezpośrednio do torów, o jakieś takie:
Obrazek np: TU, albo lepiej miniaturowe (35mm).
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 17:15 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Alteo

Post autor: Alteo »

Wystarczy przewód dwużyłowy z boostera podlutować do jednego odcinka toru TT. Pamiętać należy aby na czas lutowania przewód dwużyłowy odłączyć od boostera aby uniknąć jakiegoś przebicia i uszkodzenia boostera.
Awatar użytkownika
Cwiru22
Kontakt:

Ok. Dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Kupujesz podłączasz i śmigasz niema ("-"czy "+") proste jak cep a to że w zestawie H0 niema znaczenia ja też mam z takiego zestawu.http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E
Awatar użytkownika
Cwiru22
Kontakt:

Tyle że mój MM jest z zestawu HO, więc w zestawie jest bettung podłączeniowy HO,a chodzi mi o to czy TT ma tor podłączeniowy(nie bettung) i okablowanie które w tym przypadku pasuje do MM.
Awatar użytkownika
Alteo

Tu jest chyba wszystko co jest potrzebne do wyjaśnienia podłączenia całości.
Awatar użytkownika
Alteo

Przecież w zestawie jest komplet: booster, MM ,zasilacz i kable. Z połaczeniem tego w całość żaden problem. Istotne jest wyrzucenie kondensatora z toru przyłaczeniowego - o ile takowy jest.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Cwiru22 pisze:Hmm czyli każdy kabel podłączeniowy posiada taką końcówkę, która pasuje do boostera??
Hmmm ... jaki kabel, jaką KOŃCÓWKĘ ??
:lol:

Obrazek
MM (10810, powyżej) posiada połączenie kabelkowe do Boostera (10764, poniżej)
Obrazek
przy pomocy kabla 6P6C (RJ-12) (6P6C = 6pinów, 6 kabelków):
Obrazek

Różne manipulatory (tzn różnych firm), posiadają różnie zakończone kabelki.

Pomiędzy Boosterami, a torami stosujemy dowolne kabelki dwużyłowe, w przypadku Roco mamy kabelek zakończony charakterystyczną 2 pinową wtyczką (do boostera), a do torów możemy lutować, dotknąć albo zastosować dowolne własne połączenie.
Fabrycznie może być przylutowana szyna H0 lub mogą być dwa gołe druty, więc odcinamy szynę (gdy jest) i lutujemy / podpinamy do toru TT.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, 13:01 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
Cwiru22
Kontakt:

Hmm czyli każdy kabel podłączeniowy posiada taką końcówkę, która pasuje do boostera??
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, 09:28 przez Cwiru22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Cwiru22 pisze:... pochodzi on z zestawu startowego ze skali HO, (...) by ten MM działał jak należy w naszej skali?
Nie ma rozróżnienia na sterowanie dla H0 czy TT - to jest jeden system, sprzedawany z różnymi kolejkami.
Awatar użytkownika
Alteo

Wystarczy dowolny tor podłączeniowy bez kondensatora przeciwzakłóceniowego. Przy zasilaniu analogowym w torze podłączeniowym jest wlutowany kondensator, który należy usunąć. Następnie podłączyć MM i jeździć...... do woli.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, 07:52 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cwiru22
Kontakt:

Multimaus pochodzi z tego zestawu bodajże (w takim dostałem pudełku) http://allegro.pl/show_item.php?item=1180696999
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, 07:52 przez Cwiru22, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Roco multiMAUS /Z21”