Ortofotomapa

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Ortofotomapa

Post autor: oelka »

Ortofotomapy zaczynaja byc co raz bardziej popularne. Mysle ze warto przyjzec sie tez dwom ortofotomapom: wspolczesnej Warszawy, oraz Warszawy w 1945 roku.
Obie wymagaja zastosowania MapGuide.
Pierwsza z nich posiada zabawne zabezpiecznie przed szpiegami w postaci zamalowanych na czarno obszarow z obiektami MON, MSW i ABW. Jest to o tyle dowcipne, ze jest to niezly znak czego szukac na ortofotomapie w Google Maps.
Natomiast druga oparta na zdjeciach lotniczych z 1945 roku nie ma zadnych zabezpieczen aby "шпион"* za duzo nie zobaczyl. ;) Poza zniszczeniami widac, tez ktore budynki odbudowano, a ktore rozebrano, aby zbudowac socrealistyczne miasto. Sporo widac infrastruktury kolejowej: EKD z dawnym przebiegiem przez Szczesliwicka, Niemcewicza, Tarczynska i Nowogrodzka. Zdjecia wykonano juz po 19 maja 1945, kiedy to EKD wznowila kursy na odcinku miejskim w Warszawie. Widoczne sa dwa pociagi: jeden na stacji koncowej na Nowogrodzkiej przy Marszalkowskiej, a drugi przy zakrecie z Tarczynskiej w Szczesliwicka. Ten drugi prowadzi na koncu wagon bagazowy. W rejonie Cytadeli na linii miedzy Warszawa Gdanska a p. odg. Jagiellonka w poblizu zniszczonego mostu kolejowego mozna zobaczyc most tymczasowy wzniesiony przez Armie Czerwona w 23 dni. Most ten dotrwal do wiosny 1947, kiedy zniesiony zostal przez kre. Most staly w tym miejscu oddano 19 marca 1946. Linia ta w tym czasie byla szerokotorowa, az do 1949 roku. A szeroki tor docieral az do stacji Berlin Schlesiche Bahnhoff (ob. Ostbahnhoff).
W rejonie post. Jagiellonka mozna zobaczyc jadacy pociag towarowy. Inny raczej pasazerski odjezdza z Warszawy Wilenskiej. Kolejny stoi jedzie z Warszawy Gdanskiej do W. Czyste w poblizu Warszawy Zachodniej. A na Czystem w poblizu wagonowni Szczesliwice stoi kolejny sklad. Mozna tez zobaczyc koleje waskotorowe: Grojecka, Wilanowska ( w rejonie Sobieskiego i obecnego skrzyzowania z Witosa jedzie pociag z wagonem motorowym), Jablonowska i Marecka. Widoczne sa liczne tory bocznicowe na czele z bocznica do elektrowni na Powislu. Uklady torowe stacji Warszawa Zachodnia, Wschodnia, Gdanska, Praga, Wilenska, Wschodnia towarowa i Marki, oraz lokomotywonie w rejonie wspomnianych stacji. Mnie bardzo zainteresowalo przesledzenie ukladu torowego i ukladu budynkow fabryk Lilpop, Rau & Loewenstein, oraz Warszawskej Spolki Akcyjnej Budowy Parowozow (pozniej WZMB "Warynski"), znanych z budowy taboru kolejowego.

Krzysztof

* dla nie znajacych cyrlicy: шпион (szpion), czyli szpieg.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
britie
Kontakt:

Post autor: britie »

aaa właśnie, g... chłopu, nie zagarek, okazuje sie w moim przypadku :P
działa jak trzeba, dzięki za radę!

stacja Zwierzyniec jak na dłoni, choć kolorowe zdjęcia na pewno ułatwiłyby pracę...
no to drukareczka, ołóweczek i do dzieła!
ModelarzeTT
Kontakt:

Post autor: ModelarzeTT »

Pod tym przyciskiem nad "łapą do przesuwania" (pod zoomami) jest obrazek całej Polski z pokazanymi obszarami, które już są opracowane (takie niebieskie prostokąty) Można więc łatwo sprawdzić czy warto szukać tego co nas interesuje. Ja w tej chwili analizuję węzeł kolejowy w Kędzierzynie Koźlu. Kapitalna sprawa.
Pozdrawiam. ModelarzeTT - Krzysiek
britie
Kontakt:

aaaaa, sorry, nie zauważyłem skromnego napisu "kliknij by zobaczyć mapę".... :oops:

ale i tak nie pokazuje mi sie zbyt wiele, widocznie jeszcze teren Roztocza nie został opracowany...
britie
Kontakt:

Niestety u mnie nic się nie wyświetla, poza zarysem jednostek administracyjnych... :/

Czy ktos z Kolegów korzystał z tej mapy?
Bo nie wiem czy to kwestia sprzetu, czy po prostu tam jeszcze nic nie ma....
Może mój komp nie ma jakiegoś nowego flasha czy coś?

A juz zacierałem łapy, ze ułatwi mi to projektowanie makiety...
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Wojskowe mapy bez korekt i strategicznych obiktów. Dobra rzecz dla miłośnika kolei.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2006, 19:44 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Ortofotomapa

Post autor: oelka »

Ortofotomapa Polski. Sygnowana przez Glowny Urzad Geodezji i Kartografii. Na razie wersja testowa za darmo, pozniej byc moze wprowadza oplaty. Ale narazie mozna obserwowac z gory uklad stacji, szlakow i bocznic kolejowych :)
Podobno obejmuje ok. 90% terenu Polski

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”