Moduły TT

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
MiGo
Kontakt:

Re: Moduły TT

Post autor: MiGo »

tete pisze:
MiGo pisze:Rozmiar skrzynek to już mniejszy kłopot - nawet 120 cm może być.
Dobrze ci... :) Nie każdy tak ma.
Ja wiem? bardziej kwestia samochodu, jeśli ktoś podróżuje z klamotami na zloty. Jak jest miejsce do przechowywania to chyba 90cm czy 120 cm nie robi różnicy.

Przy okazji: czy nie ma jakichś jazd w Warszawie/Mazowszu w najbliższym czasie? Niedługo będę ciął sklejkę na moduły i przy okazji spotkania, sprawdziłbym kompatybilność profilu MP i kolor trawy...

Michał
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, 17:09 przez MiGo, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

MiGo pisze:Rozmiar skrzynek to już mniejszy kłopot - nawet 120 cm może być.
Dobrze ci... :) Nie każdy tak ma.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2010, 17:09 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
MiGo
Kontakt:

tete pisze:Teraz wiem, że nie warto robić czegoś, co będzie trudne w przetrzymywaniu i transporcie. Upewnij się jak to wygląda w twoim przypadku i podejmij decyzję. Najlepiej zrób taki, który zmieścisz w szafie (czy gdzie tam masz zamiar go trzymać). Nie zawsze bowiem walające się po domu skrzynki przypaść mogą do gustu innym domownikom - szczególnie żonie :lol:
Cześć,
Ooo, ktoś odkopał stary wątek sprzed 2 m-cy. To miłe.
W moim przypadku makieta rodzi się od tyłu - mam tabor od forumowiczów, teraz tylko "dechy". Mam materiał i narzędzia, teraz muszę mieć dobrą koncepcję na zapełnienie strychu nad garażem (7x3,5m, z czego realnie mogę wykorzystać literę U na szerokość 1-1,25mb.
Chytry plan przewiduje budowę torta złożonego z modułów (mam miejsce na wiraże r=120-150 cm). Jak zbankrutuję przed końcem przedsięwzięcia to przynajmniej jakieś moduły zostaną.
Rozmiar skrzynek to już mniejszy kłopot - nawet 120 cm może być.

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony 20 sie 2010, 15:46 przez MiGo, łącznie zmieniany 2 razy.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

MiGo pisze:Cześć,
mam kilka pytań związanych z modułami sTTandardowymi.
(...)
2. Na początek będzie nudny moduł. Dla jednotorowego MP1-MP1 300 mm jaką dobieracie długość 60 czy 90 cm?
(...)
Teraz wiem, że nie warto robić czegoś, co będzie trudne w przetrzymywaniu i transporcie. Upewnij się jak to wygląda w twoim przypadku i podejmij decyzję. Najlepiej zrób taki, który zmieścisz w szafie (czy gdzie tam masz zamiar go trzymać). Nie zawsze bowiem walające się po domu skrzynki przypaść mogą do gustu innym domownikom - szczególnie żonie :lol:
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 13:23 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kłapouchy
Kontakt:

Post autor: Kłapouchy »

Była dyskusja na ten temat tutaj

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=4966
MiGo
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Ad. 1) Zamiast 180766 jest teraz inny numer, ale obecnie nie pamiętam go. Generalnie każda krótka wiosenno-zielona trawa powinna pasować.
Czy mógłbyś przykładową trawę lub mieszankę traw jaką stosujesz w swoich modułach?

Pozdrawiam

Michał
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, 07:41 przez MiGo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Ad. 1) Zamiast 180766 jest teraz inny numer, ale obecnie nie pamiętam go. Generalnie każda krótka wiosenno-zielona trawa powinna pasować.

Ad. 2) To zależy od Twoich możliwości transportowych. Dłuższy jest ekonomiczniejszy, gdyż czas, jaki poświęcisz na stolarkę przy module, jest praktycznie taki sam dla 60 i 90 cm.

Ad. 3) Symetria nie jest planowana. Jedyne co zostało wprowadzone, to odwracalność modułów, poprzez dodanie dodatkowych otworów.
MiGo
Kontakt:

Moduły TT

Cześć,
mam kilka pytań związanych z modułami sTTandardowymi.
1). W definicji sTTandardu jest mowa o trawie Faller 180766, której nie ma w sklepach (przynajmniej nie znalazłem). Co siejecie by moduły wyglądały podobnie na styku?

2. Na początek będzie nudny moduł. Dla jednotorowego MP1-MP1 300 mm jaką dobieracie długość 60 czy 90 cm?

3. Co z 2-torem (będzie wprowadzony symetryczny czy mam brać pod uwagę tylko asymetryczny)? Informacja ta jest dla mnie o tyle istotna, że całą makietę planuję zrobić z modułów by łatwo całość przechowywać. Jeśli ktoś jeszcze będzie chciał na tym pojeździć, to zgodność ze sTTandardem wydaje się być pożądana.

Pozdrawiam

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”