Makieta FanTT - pomysł do realizacji

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Re: Makieta FanTT - pomysł do realizacji

Post autor: Jacula »

...czy ten zestaw spokojnie obsłuży mi 4 loki oświetlone i sound ? ...
U mnie przy 4 oświetlonych lokomotywach (bez dźwięku) DCC Roco działa bez problemu.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 10:53 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

FanTT pisze:... dokupić kilka zwrotnic (...) kilka flexów
Proponuję bazować na fleksach BAUSATZ (do składania). Mamy rozjazdy 83420, 83426 (2 x 7,5 st), z których składasz EW2 lewy/prawy lub IBW lewy/prawy oraz oczywiście symetryczny 2x7,5. :) Odradzam EW1 do składania, lepiej kupić złożone !!
Tory z 2 gołych szyn 1000 mm (85500/83500) i 4,5 szt podkładów drewnianych 220 mm (83025) z czego przycinasz na dowolną długość zarówno proste jak i łuki.
Przy budowie bardzo upraszcza gdy masz jeden/dwa asortymenty materiału i z tego robisz WSZYSTKO, a nie że Ci co chwila brak jakiejś kształtki...
FanTT pisze:... bardzo popularny zestaw DCC RoCo MultiMaus... ..czy ten zestaw spokojnie obsłuży mi 4 loki oświetlone i sound ?
Musisz sam określić:
- Multimouse oferuje zasilanie o max prądzie 3,2 A,
- jedna lokomotywa pobiera (można przyjąć) 350 mA,
- jedna żaróweczka ok 50 mA, LED 1-20 mA,
- dekodery minimalnie, powiedzmy, że wszystkie razem ze 100 mA,
- jeśli będziesz sterował napędami/sygnałami dodaj ich prąd przełączania.
- loka ze soundem może pobierać ok 1 A max (wartość szacunkowa) .

Wydaje się, że Roco bezproblemowo pociągnie takie obciążenie, zawsze można dodać jeszcze jeden zasilacz+booster.

Moim zdaniem, Multimouse to na chwilę obecną, najlepszy system DCC dla początkujących.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

FanTT pisze:...nie wiem tylko czy przy sterowaniu cyfrowym lokami muszę mieć przy zwrotnicach napęd z jakimś urządzeniem, który odpowiednio mi spolaryzuje zwrotkę...?
Do EW1 nie potrzeba polaryzacji, do EW2 potrzeba napęd z polaryzacją bo dziób krzyżownicy jest w całości metalowy.
FanTT pisze:...a może coś innego niż Roco...
Ja mam zestaw z Compaktem Lenza i to obsłuży 4 lokomotywy bez problemu, Multimausa nigdy w ręku nie miałem ale zapewne sytuacja jest bardzo podobna.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 07:44 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 2 razy.
FanTT
Kontakt:

Post autor: FanTT »

...zatem postanowione..ide na 2 po owalu... :/ ...myślę, układam - fotki z prac na dniach umieszczę na forum. Muszę dokupić kilka zwrotnic i parę łuków i kilka flexów wiec to może potrwać...na makiecie będą w większości EW1, mniej EW2 i te IBW co mam...nie wiem tylko czy przy sterowaniu cyfrowym lokami muszę mieć przy zwrotnicach napęd z jakimś urzadzeniem, który odpowiednio mi spolaryzuje zwrotkę...? tylko tak to mogę opisać bo wypadłem z hobby na lata :]
...widzę na rynku bardzo popularny zestaw DCC RoCo MultiMaus...ceny są dość przystępne..czy ten zestaw spokojnie obsłuży mi 4 loki oświetlone i sound ? :] ..czytałem coś o jakiś wzmacniaczach i innych peryferiach DCC... będę jeszcze drążył ten temat, ale tak wstępnie czy ktoś z forumowiczów może coś powiedzieć więcej na ten temat patrząc na zasięg mojej makiety ...a może coś innego niż Roco...
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 07:43 przez FanTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Makieta - pomysł do realizacji

Post autor: Maciej »

FanTT pisze:Chciałbym sterować lokami cyfrowo, a wajchy zmieniać klawiszem klawiatury (jak dawniej).
Dobra decyzja ;)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, 09:23 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

FanTT pisze:Musiałbym zatem przerobić dość mocno cały plan..pomyśle nad tym.....
Pomyśl, a raczej wykonaj. Lepiej spędzić więcej czasu nad planowaniem, niż potem zrywać tory i przerabiać całą elektrykę itp. Zmiany na etapie planowania są dużżżooo tańszym rozwiązaniem :>
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, 13:47 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

...pomyśle nad tym.....
Pomyśl, pomyśl, naprawdę co dwa tory, to nie jeden. Jeszcze kiedy myślisz o sterowaniu cyfrowym, to tym bardziej. Piszę z własnego doświadczenia, sam na początku też wymyśliłem pojedynczy szlak naokoło. Potem zmieniłem na dwutorowy i nie żałuję ani minuty :)

Pzdr - Jacek
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, 09:31 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
FanTT
Kontakt:

Ciamek pisze:Proponuje ci po obwodzie makiety zrobić nie jeden a dwa tory. Dwa pociągi jadące w przeciwnych kierunkach i mijające się sprawiają lepsze wrażenie niż jeden skład na jednym torze.
Myślałem nad tym długo, ale raczej bez okrojenia środkowej części torów manewrowych i bocznych nie dam rady , ponieważ szerokość płyty to tylko 125 cm...Musiałbym zatem przerobić dość mocno cały plan..pomyśle nad tym.....

Kolejne pytanie: jaki materiał położyć bezpośrednio na płytę OSB, a co bezpośrednio pod tory...słyszałem, że pod torowisko niektórzy stosują korek, który ma wygłuszyć i imitować nasyp pod torem...no i jakie kleje do tego wszystkiego?
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2010, 08:53 przez FanTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Proponuje ci po obwodzie makiety zrobić nie jeden a dwa tory. Dwa pociągi jadące w przeciwnych kierunkach i mijające się sprawiają lepsze wrażenie niż jeden skład na jednym torze.
FanTT
Kontakt:

Makieta FanTT - pomysł do realizacji

Witam Szanownych modelarzy.
Mam 30 lat i po dwudziestu latach wracam do przygody z koleją. Wcześniej próbowałem ze skalą H0, ale teraz wpadło mi w oko TT...wiadomo jak ciężko czasami wygospodarować miejsce na makietę, przy 1:120 więcej można upchnąć :] ...no i właśnie skombinowałem płytę 1250x2500, pozbijałem tymczasowe koziołki i zaczynam ...od razu pojawiło się wiele niewiadomych, które właśnie chciałbym konsultować w bardziej zaawansowanym gronie, dlatego tez pokazuje układ torowiska, który sobie wymyśliłem::
Obrazek

...układ zrobiłem pod sterowanie analogowe - przyzwyczajenie z poprzedniej epoki :/... a teraz tyle się naczytałem o technice DCC, że nie mogę się oprzeć...dlatego też proszę forumowiczów, aby wypowiedzieli się o ich sposobie sterowania loków na moim stole...

Myślę o taborze max epoki IV..

ŻÓŁTA strzałka wskazuje standardowy kierunek ruchu pociągów po dużej pętli...jak widać z dużej pętli zjeżdżamy na dwutorowy dworzec budynek dworca zaznaczyłem różowym kolorem) i dalej z powrotem na pętle...
NIEBIESKIE strzałki wskazują ruch pociągów w obu kierunkach... zasadniczo na tych torach chciałem manewrować i szykować sobie skład do podstawienia na tor, z którego zjadę kolejnym składem na duża pętle (zaznaczony schematycznie na zielono).

Nieopodal dwutorowego peronu pociągnąłem kilka torów bocznych na różne wagony towarowe... jeszcze przemyśle... może jakieś rampy przeładunkowe, albo co innego..

Obszar makiety w różowym kółku będzie przeznaczony na lokomotywownie i boczne tory na parowozy...wiem... najlepiej obrotnica i piękny budynek, ale nie wiem czy miejsca i funduszy wystarczy...

Chciałbym sterować lokami cyfrowo, a wajchy zmieniać klawiszem klawiatury (jak dawniej). Oczywiście semafory na dworcu muszą być i może jeszcze w jednym lub dwóch miejscach...max 4 loki działające w tej samej chwili...

BARDZO PROSZĘ O OPINIĘ I WSZELKIEGO RODZAJU SUGESTIE..
Pozdrawiam.
Dominik
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2010, 09:24 przez FanTT, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”