Zatrzymywanie pociągu w DCC przy semaforze

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
r_mik
Kontakt:

Re: Zatrzymywanie pociągu w DCC przy semaforze

Post autor: r_mik »

kuba105000 pisze:Kiedy jadą 2 pociągi na innych torach i mają wspólną zwrotnicę/krzyżówkę, to jak zrobić, żeby jeden się zatrzymał, drugi pojechał, a potem tamten pierwszy automatycznie ruszył ?? Oczywiście w DCC i w pełni automatycznie.
Rozwiązania są dwa:
- Moduły informacji zwrotnej i program (polecam darmowy Rocrail - powoli robię instrukcje pl do niego)
- Moduły SBL-a możesz zmusić do takiej pracy, ale przełączanie zwrotnic to trochę dodatkowej elektroniki.
mzeberek pisze:Co jest potrzebne?
Jak zrobić aby sam pociąg się zatrzymał i sam ruszył (bez mojej ingerencji, tylko po spełnieniu jakiś warunków np: zwolniony tor)?
Dekoder z ABC (Zimo, Lenz, AVT-5201) oraz w/w SBL lub (zależnie od potrzeb):

AVT-5249..49
Schemat połączeń .
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 16:43 przez r_mik, łącznie zmieniany 4 razy.
kuba105000
Kontakt:

Post autor: kuba105000 »

Witam! Również interesuje mnie ten temat. Szukałem sporo, ale nic nie znalazłem.

Kiedy jadą 2 pociągi na innych torach i mają wspólną zwrotnicę/krzyżówkę, to jak zrobić, żeby jeden się zatrzymał, drugi pojechał, a potem tamten pierwszy automatycznie ruszył ?? Oczywiście w DCC i w pełni automatycznie.

Nie wiem, czy jest to łatwe, czy trudne, ale co by było do tego potrzebne? Czy konieczny jest semafor, przecięty tor? Dekodery będę miał z systemem ABC.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Cześć,
w DCC wykorzystywany jest system ABC (chyba nie pomyliłem nazwy).
Nigdy nie "bawiłem" się tym systemem więc nie podam Ci bardziej szczegółowych informacji.
Na pewno potrzebny jest dekoder DCC z obsługą ABC.
Przeszukaj forum, z tego co pamiętam był tu obszerny temat o tym systemie.
mzeberek
Kontakt:

Zatrzymywanie pociągu w DCC przy semaforze

Post autor: mzeberek »

Witam,
To mój pierwszy raz na forum, wiec przepraszam za omyłki.

Jestem posiadaczem "anologu" i zastanawiam się jak jest rozwiązane zatrzymywanie pociągu pod semaforem w DCC.
Tutej wszystko było "proste" - izolowany odcinek torów.

Jak to jest w DCC?
Co jest potrzebne?
Jak zrobić aby sam pociąg się zatrzymał i sam ruszył (bez mojej ingerencji, tylko po spełnieniu jakiś warunków np: zwolniony tor)?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”