No spoko tylko jaki jest sens maglowania zasadności bytu kilku drzew przez kilkanaście postówKwicek pisze:...
Moje moduły S2Tandardowe
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Re: Moje moduły S2Tandardowe
Modelowy nasyp utrzymuje się tylko przez pierwsze lata jego eksploatacji, a i to zależy od wielu czynników. Miejsce w którym ludzie wydeptują ścieżkę, może zostać rozniesione w kilka tygodni. Z lat kiedy na E65 królowała para, pamiętam nieplanowany postój z powodu mećki która nie miała zamiaru zejść z toru. W wielu miejscach były mniej lub bardziej legalne przejścia. Rolnicy sami potrafili przebudować nasyp aby przegnać stado krów do wodopoju po jego drugiej stronie 

Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, 19:22 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kwicek
- Kontakt:
Czytając tą dyskusję po pewnym czasie nasuwa się pewien cytat:
"Yyyy... Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy."
"Yyyy... Każdy może prawda krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy."
Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, 19:21 przez Kwicek, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Zapytałem o epoki bo razi modelowo ,,wyfrezowany,, nasyp. Sam miałem z tym problem i maskowanie zajęło mi trochę czasu . Na ile to konstruktywne spostrzeżenie , a na ile zwykła upierdliwość - ocena należy do kolegi. Gdyby nie pierwsze kolegi moduły tego postu nigdy bym nie napisał .
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
No dobra, zrozumiałem aluzję.Grzegorz TT pisze:... i zwykłą upierdliwością.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Staram się w zmieścić w III do V ale nie mam z tych czasów żadnej dokumentacji zdjęciowej tego rejonu. Śmiem twierdzić, że takiej dokumentacji nikt nie jest w stanie zgromadzić nie czyniąc z tego celu swojego życia. Jak już napisałem wcześniej - nie mam zamiaru do swoich prac doszywać wielce wydumanej ideologi. Jeżeli bardzo spodoba mi się jakiś klimacik będący po za obszarem realnego szlaku, to wyląduje na moim module.trucker pisze:W realiach której epoki osadzone są ostatnio wykonane moduły?
Przyczepić się można do każdego modułu ale są jakieś granice między pomocą w budowie, dobrym żartem i zwykłą upierdliwością.
-
miki
- Kontakt:
Ja bym tam dał od II do VI. Są takie miejscówki, że w w/w przedziale nic się nie zmieniło. No może typ słupów.trucker pisze:W realiach której epoki osadzone są ostatnio wykonane moduły?
Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, 11:54 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
W realiach której epoki osadzone są ostatnio wykonane moduły?
-
Kilkujadek
- Kontakt:
A gdyby tak Wasze dzieci z przedszkola chciały iść na wycieczkę w przyszłości i żadnego lasu by nie byłoT_Domagalski pisze:Generalnie świerk przycinania nie lubi, więc do dziś większość roślin uschła.
Ja też zaczynam uwielbiać ten tematmiki pisze:Nie będę ukrywał, że śledzę waszą dyskusję z coraz większą przyjemnością....
Ostatnio zmieniony 27 lut 2010, 10:52 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Dlatego, że utrzymywania takich żywopłotów zaprzestano... na oko jakieś 30 lat temu. Możliwe, że był to jakiś poroniony "pomysł racjonalizatorski" z czasów głębokiej komuny.Grzegorz TT pisze:...jakim prawem one tam rosną i dlaczego mają wielokrotność 1,5m.
Generalnie świerk przycinania nie lubi, więc do dziś większość roślin uschła. A te, co przeżyły, wybujały już w okazałe drzewa.
-
Kilkujadek
- Kontakt:
No to będziesz musiał zrobić dochodzenie jakim prawem one tam rosną i dla czego mają wielokrotność 1,5m. E65 i jak widać na słupku 103 km.
P.S.
Nie potknij się o sznurki
P.S.
Nie potknij się o sznurki
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Ten rząd świerków po lewej stronie torowiska to najprawdopodobniej pozostałości po żywopłocie, jakimi kiedyś obsadzano linie kolejowe w ramach ochrony przed zaspami śnieżnymi - coś w rodzaju naturalnych płotków przeciwśnieżnych. Takie żywopłoty były dość wysokie, przycinane na wysokości ok. 1,5m.Grzegorz TT pisze:Obrazek
A dlaczego świerkowe? Bo świerk tani w nasadzeniu i w zimie nie "łysieje".
-
Kilkujadek
- Kontakt:
T_Domagalski pisze:Taki gęsty i dorodny las świerkowy na Twoich "mazowieckich równinach" ?Grzegorz TT pisze:Las powyżej zostanie doposażony w zieleń średnią/małe drzewa.![]()
Z Wikipedii: "Świerk pospolity - (...) Rośnie głównie w północno-wschodniej części kraju, na południu Polski, w górach i na pogórzu. Nie występuje w sposób naturalny w centralnej i zachodniej Polsce."
To już prędzej sosna by tam pasowała...

A gdyby tu staruszka chciała nazbierać grzybów? Tych świerków by wczoraj jeszcze nie było , a dzisiaj już by były, to byście staruszkę przepędzili na Mazury? Tak? A to być może Wasza matka!
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Zdjęcia nie są mojego autorstwa, pochodzą ze strony Google Earth.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Grzesiu, ale te fotki to w PL czy lasach tropikalnych 

-
Kilkujadek
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 26 lut 2010, 08:36 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.