Tory "rurki" i tory modelowe... Jak je połączyć?
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Rokal TT _ szyny o profilu modelowym.
Witam serdecznie.
Temat o torach a wiec mam zapytanie. Ilu z kolegow modelarzy posiada w swoich kolekcjach modele firmy Rokal TT, a co za tym idzie i tory tej firmy?...i tu ciekawostka!
Wlasnie niedawno,.i zupelnie przez przypadek przekonalem sie ze Rokal TT mial w swojej produkcji tory o profilu modelowym,a nie jak uprzednio bylem przekonany ze tylko blaszaki.
Szyny wymagaly kosmetyki i uzylem do tego celu zwyklego mleczka do czyszczenia garnkow.
Szyny po takim czyszczeniu odzyskaly polysk i wygladaja zupelnie dobrze. Numer katalogowy szyn prostych to 02101.
http://img86.imageshack.us/my.php?image=rokal2lr.jpg
Temat o torach a wiec mam zapytanie. Ilu z kolegow modelarzy posiada w swoich kolekcjach modele firmy Rokal TT, a co za tym idzie i tory tej firmy?...i tu ciekawostka!
Wlasnie niedawno,.i zupelnie przez przypadek przekonalem sie ze Rokal TT mial w swojej produkcji tory o profilu modelowym,a nie jak uprzednio bylem przekonany ze tylko blaszaki.
Szyny wymagaly kosmetyki i uzylem do tego celu zwyklego mleczka do czyszczenia garnkow.
Szyny po takim czyszczeniu odzyskaly polysk i wygladaja zupelnie dobrze. Numer katalogowy szyn prostych to 02101.
http://img86.imageshack.us/my.php?image=rokal2lr.jpg
Ostatnio zmieniony 09 lip 2006, 11:40 przez gekom, łącznie zmieniany 2 razy.
- kolejarz
- Kontakt:
Re: Tory "rurki" i tory modelowe... Jak je połączyć?
jak byś chciał...to ma 5 przejściówek do sprzedania...jak był byś zainteresowany, to daj cynk na priv...
-
- Kontakt:
Mimo iż nie jestem zwolennikiem św. Tilliga to tory modelowe w porównaniu z torami, (a nie przeraszam z blachami wyginanymi przez BTTB ) są wspaniałe i pod tym względem nie ma żadnej dyskusji. Co prawda na moją makietkę poszło jedyne 526,60 zł za same tory ale to już inna kwestia
- bartekdj
- Kontakt:
no właśnie się cały czas zastanawiam na te modelowe tilliga już na całe przejść wraz ze zwrotnicami bez już łączenia tych rurkowych ....czyli stare loki BTTB bo takie ma bez problemu jeżdżą na tych torach
jeśli coś jeszcze polecasz, gdzie kupić , sklepy to wal
ja cały czas rozważam

jeśli coś jeszcze polecasz, gdzie kupić , sklepy to wal

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Rurki z torem modelowym łączę na makiecie w następujący sposób - przęsła obu torów układam w osi i lutuję na styk. Mam duży problem bo wszystkie tory za wyjątkiem stacji mam w modelu. Tory łukiem wchodzą w stację a ta jest na rurach, ale przy odrobinie cierpliwości doszedłem do perfekcji. Wyciągnęłem z tego wnioski - pociągi jeżdżą i fajnie jest, ale tor modelowy to tor modelowy i zmiana torów na stacji to kwestia czasu a może nie czasu a środków. Reasumując jakoś zniknęły zacięcia i szarpanie, nawet stare lokii BTTB jeździły super. Dla mniej wytrwałych jest dostępny tor przejściowy w AMC
i modelmanii ale nie wiem czy warto kupować - lepiej sukcesywnie wymieniać tory na modelowe.
i modelmanii ale nie wiem czy warto kupować - lepiej sukcesywnie wymieniać tory na modelowe.
- bartekdj
- Kontakt:
a co to jest za tor "tor gięty flex" z modelmanni, który ma ponad 664mm i czy polecacie jeśli chodzi o ten sklep
- bartekdj
- Kontakt:
panowie panowie rurki to chodzi wam o te stare typu tory BTTB hmm
na początku chciałem trochę zaoszczędzić portfel i kupic tory modelowe tilliga i połączyc chociażby zwrotnice i nie które małe odcinki czyli takiego połączenia nie polecacie , będzie z powalniał przepływ prądu tak m.in.
na początku chciałem trochę zaoszczędzić portfel i kupic tory modelowe tilliga i połączyc chociażby zwrotnice i nie które małe odcinki czyli takiego połączenia nie polecacie , będzie z powalniał przepływ prądu tak m.in.
-
- Kontakt:
Tektura się do tego nie nadaje! Z tanich sposobów polecam płytę paździerzową 12, 16 lub 18 mm. Resztę znajdziesz tu: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=445
-
- Kontakt:
Popieram! Mam cale pudło starych rurek które mógłbym pewnie jeszcze sprzedać na Allegro ale to byłoby nieuczciwe. Rurki to szmelc!
Pozdrawiam!
Grzegorz TT
Pozdrawiam!
Grzegorz TT
Hi,
Tory "przejściowe" z torów typu "rurki" na tory typu modelowe są ogólnie dostępne. Sam nawet jakiś czas temu sprzedawałem takie na allegro.
Zdjecie ogólne:

Sposób połączenia:

Jednakże, odradzam Ci stosowanie torów typu "rurki" z wielu powodów min. źle przewodzą prąd, śniedzieją. Przejdź całkiem na modelowe - naprawdę warto!
Tory "przejściowe" z torów typu "rurki" na tory typu modelowe są ogólnie dostępne. Sam nawet jakiś czas temu sprzedawałem takie na allegro.
Zdjecie ogólne:

Sposób połączenia:

Jednakże, odradzam Ci stosowanie torów typu "rurki" z wielu powodów min. źle przewodzą prąd, śniedzieją. Przejdź całkiem na modelowe - naprawdę warto!

- bartekdj
- Kontakt:
aaa dzięki dzięki kolego a zobacz zerkałem zerkałem i musiałem ominąc tą rzecz hehe przydatne jak nie wiem co bo z toró starych nie wszystko chce sprzedawać....
moze jeszcze mi powiesz tą zecze <nie smiej sie>
makiete robię,,na tekturze podwójnej grubosci (nie mam miejsca w domu na stałe) , pod tekturę zamierzam dokupić korek modelarski , zamierzam go do tektury raczej przykleic tak samo tory , mam do tego klej modelarski myslisz ze to będzie w sam raz czy cos proponujesz
najbardziej mi zalezy by ten korek dobrze sie 3mał tektury
moze jeszcze mi powiesz tą zecze <nie smiej sie>
makiete robię,,na tekturze podwójnej grubosci (nie mam miejsca w domu na stałe) , pod tekturę zamierzam dokupić korek modelarski , zamierzam go do tektury raczej przykleic tak samo tory , mam do tego klej modelarski myslisz ze to będzie w sam raz czy cos proponujesz

najbardziej mi zalezy by ten korek dobrze sie 3mał tektury
-
- Kontakt:
- bartekdj
- Kontakt:
Tory "rurki" i tory modelowe... Jak je połączyć?
hmm czy jest możliwosc połaczyc tory stare TT na tilliga , slyszałem , ze podobno musze zmienic złączki
jakie złączki, czy da się to obejsc, moze mi ktoś pokazać na fotkach ...będę wdzięczny

Ostatnio zmieniony 17 kwie 2006, 18:50 przez bartekdj, łącznie zmieniany 1 raz.