Mieszkałem w M3, też się ciesze że ma strych tylko żeby go jeszcze ocieplić to by było fajnieMATT pisze:Jak dobrze mieć własne poddasze zazdroszczę... A nie zaledwie M4 i to nie samemu.
Czaczus makieta
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
Re: Czaczus makieta
Ostatnio zmieniony 22 lut 2010, 08:02 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
- MATT
- Kontakt:
Jak dobrze mieć własne poddasze zazdroszcze... A nie zaledwie M4 i to nie samemu.
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 21:54 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No wiesz w tych czasach to można i to wszystko do sufitu przykleić. Ale nie czepiaj się szczegółów. Przekręć monitor i wszystko będzie stało na podłodze.Czym przykleiłeś do ściany stół, krzesło, pudła i wiadro
Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 21:53 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Według mnie: kawał solidnej roboty.

PS: nie ma sensu wklejać na serwer zdjęcia w rozdzielczości ok. 4000x3000 pix gdyż i tak na ekranie widzimy obrazek pomniejszony do 1/3 wymiarów (skala 30%) a ciągniemy 9-cio krotnie za duży plik
Jak ktoś ogląda Forum modemem GSM to się zdąży zestarzeć zanim obrazek się pojawi 

Zobacz: Jak zmniejszyć wielkość zdjęć nie tracąc nic z jakości ?

PS: nie ma sensu wklejać na serwer zdjęcia w rozdzielczości ok. 4000x3000 pix gdyż i tak na ekranie widzimy obrazek pomniejszony do 1/3 wymiarów (skala 30%) a ciągniemy 9-cio krotnie za duży plik

Zobacz: Jak zmniejszyć wielkość zdjęć nie tracąc nic z jakości ?
-
- Kontakt:
Kratownica zrobiona, Został jeszcze do przymocowania blat i nogi. A propo nóg, pomysłów mam sporo, ale który będzie najlepszy to nie wiem, a może wy dorzucicie coś od siebie.

Ostatnio zmieniony 20 lut 2010, 18:15 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacula
- Kontakt:
Również bym radził dołożyć drugi tor. Miałem podobną sytuację, za namową JarkoTTa dobudowałem drugi okrąg i nie żałujęGloow pisze:...Zauważ, że stąd już tylko krok do dwóch owali torów połączonych ze sobą rozjazdami. Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym, bo daje to fajne możliwości

Widok dwóch mijających się pociągów naprawdę jest wart tej stosunkowo już niewielkiej inwestycji.
Pozdrawiam - Jacek
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 19:21 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz
- Kontakt:
Również radzę mieć dwa okręgi.
Co dwa tory to nie jeden
Co dwa tory to nie jeden

-
- Kontakt:
Super, przy takim układzie możesz już bez problemowo przepinać lokomotywę na drugi koniec składu. Zauważ, że stąd już tylko krok do dwóch owali torów połączonych ze sobą rozjazdami. Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym, bo daje to fajne możliwości.
-
- Kontakt:
Po dłuższej przewie wczoraj zakupiłem sklejkę, mogę zabierać się za konstrukcje. Na razie wszystko sobie przygotuje, bo jeśli chodzi o poskładanie w całość to chyba dopiero zacznę jak się ociepli, ponieważ u mnie na strychu temperatura jest raptem kilka stopni większa nisz na dworze.
Zarazem nastąpiła mała zmiana i pozwoliłem sobie delikatne powiększenie makiety i zmiany w układzie torowym.

Zarazem nastąpiła mała zmiana i pozwoliłem sobie delikatne powiększenie makiety i zmiany w układzie torowym.

Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 18:32 przez czaczus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zdjęcia widziałem wcześniej ale dzięki Artur. Dam dwie wzdłuż i trzy w poprzek.Tylko trzeba będzie jechać sklejkę dokupić ale to w przyszłym miesiącu.
- BarTTmań
- Kontakt:
Hej!
Ja mam podobny rozmiar makiety.
Zastosowałem zupełnie inną metodę - nie wiem, czy słuszną, ale mi pasuje.
Otóż sklejkę liściastą 12 mm przymocowałem do stalowej ramy od stołu MELLTORP z IKEI (rama jest do nabycia osobno bez blatu, w 2 rozmiarach, można sprawdzić na ich stronie).
Rama przykręcana jest do blatu w 8 punktach. Na krótszych bokach przykręciłem dodatkowo listwy usztywniające.
Kupiłem od razu 2 ramy, na dwa "moduły" makiety.
Pozdrawiam,
Bartek.
Ja mam podobny rozmiar makiety.
Zastosowałem zupełnie inną metodę - nie wiem, czy słuszną, ale mi pasuje.
Otóż sklejkę liściastą 12 mm przymocowałem do stalowej ramy od stołu MELLTORP z IKEI (rama jest do nabycia osobno bez blatu, w 2 rozmiarach, można sprawdzić na ich stronie).
Rama przykręcana jest do blatu w 8 punktach. Na krótszych bokach przykręciłem dodatkowo listwy usztywniające.
Kupiłem od razu 2 ramy, na dwa "moduły" makiety.
Pozdrawiam,
Bartek.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zerknij TU.
Materiał na kratownicę jest nie istotny (czy listwy, czy sklejka), ważne by był porządny :
- listwy proste i bez sęków, kory,
- sklejka #10 mm lub grubsza.
U siebie przyjąłem zasadę, że przez środek po długości leci główna podpora + 2 po długich krawędziach, po listwie spinającej na krótkich krawędziach, + 2 poprzeczki na środku długości segmentu.
Można zrobić także kratownicę o oczku 30 - 50 cm (około) ze sklejki pionowo:

Więcej TU.
i dopiero na niej budować makietę.

Materiał na kratownicę jest nie istotny (czy listwy, czy sklejka), ważne by był porządny :
- listwy proste i bez sęków, kory,
- sklejka #10 mm lub grubsza.
U siebie przyjąłem zasadę, że przez środek po długości leci główna podpora + 2 po długich krawędziach, po listwie spinającej na krótkich krawędziach, + 2 poprzeczki na środku długości segmentu.
Można zrobić także kratownicę o oczku 30 - 50 cm (około) ze sklejki pionowo:

i dopiero na niej budować makietę.
-
- Kontakt:
Tak się nie wzmacnia całości - musisz tak rozplanować te poprzeczki aby stanowiły kratę.
Inaczej będziesz miał efekt chybotania się całości.
Popatrz jak są zbudowane pudełka np. na butelki.
W Twoim przypadku krata o wielkości oczek 30-35cm/60cm powinna wystarczyć.
I kratownica musi iść przez całość od jednego boku do drugiego inaczej nie będzie spełniała swojego celu!
Paweł
Inaczej będziesz miał efekt chybotania się całości.
Popatrz jak są zbudowane pudełka np. na butelki.
W Twoim przypadku krata o wielkości oczek 30-35cm/60cm powinna wystarczyć.
I kratownica musi iść przez całość od jednego boku do drugiego inaczej nie będzie spełniała swojego celu!
Paweł
-
- Kontakt: