BR 218 "Specjalna cena"
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
- jarkott
- Kontakt:
Re: BR 218 "Specjalna cena"
Ponieważ mam już lokomotywę BR218 (z zestawu 01410) i jestem z niej bardzo zadowolony, postanowiłem zakupić "bliźniaka" w atrakcyjnej cenie (02705).
Cena tej lokomotywy faktycznie jest atrakcyjna - wynosi ok. 83 EUR
Ciekawe czy jest już dostępna w sprzedaży (przez jakiś czas była trudno osiągalna)?
Chciałem bliżej przyjrzeć się historii malowania tej lokomotywy - znalazłem taką stronę:
http://web1.berlin089.server4free.de/v1 ... inhalt.htm
Okazało się, że taki lok (218 286-3) został przemalowany w roku 1987, ale już fotka z roku 2005 wskazuje na to, że został przemalowany ponownie z logo DB V epoki i ciemnym dachem.
Ciekawe do kiedy jeździła lokomotywa w tym "odmiennym" malowaniu w jakim jest model.
Może ktoś z forumowiczów posiada jakieś bliższe informacje lub fotki.
Cena tej lokomotywy faktycznie jest atrakcyjna - wynosi ok. 83 EUR
Ciekawe czy jest już dostępna w sprzedaży (przez jakiś czas była trudno osiągalna)?
Chciałem bliżej przyjrzeć się historii malowania tej lokomotywy - znalazłem taką stronę:
http://web1.berlin089.server4free.de/v1 ... inhalt.htm
Okazało się, że taki lok (218 286-3) został przemalowany w roku 1987, ale już fotka z roku 2005 wskazuje na to, że został przemalowany ponownie z logo DB V epoki i ciemnym dachem.
Ciekawe do kiedy jeździła lokomotywa w tym "odmiennym" malowaniu w jakim jest model.
Może ktoś z forumowiczów posiada jakieś bliższe informacje lub fotki.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2006, 11:44 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Zupełnie inna lokomotywa - nowa niż te do których przywykliśmy (BTTB). Pomijam fakt wyskalowania modelu ale warto przyjrzeć sie szczegółom: szyby, trąbki, poręcze i uchwyty, wreszcie zbiorniki pomiędzy wózkami. Żaluzje na pudle przedziałów silnikowych i to co zwala wieczorem z nóg - światła. Model charakteryzuje płynna jazda co jest domeną wszystkich w większosci modeli Tilliga - widziałem, dotykałem i polecam 

- Marcin
- Kontakt:
Preisknaller
Hej. Ten lok chyba jest już nie do kupienia w tej cenie. Mam takie sygnały z magazynów Tilliga. Będę to sprawdzał jeszcze.
- Charakterek
- Kontakt:
http://www.ttclub.pl/data/prod/listwy.htm na samym dole są fotki przerobionego Desiro i 101. W testach o tych pojazdach są fotki przed i po przeróbce! Czytać cholercia stronę dokładnie, tam zaczyna być naprawdę sporo ciekawych informacji, nie tylko Tillig!WojTTek pisze: Czy możesz Jacek opowiedzieć cos o tych przeróbkach plus zdjęcia
Z góry dzienx
- WojTTek
- Kontakt:
Charakterku mam na oku tą 218 jednak musi zaczekać. Teraz myśle co do niej skompletować i czy odpowiadałaby mi.
Cytat stąd
Z góry dzienx
Cytat stąd
Czy możesz Jacek opowiedzieć cos o tych przeróbkach plus zdjęciaNocna 218 to oświetlona 218. Jak to u Tilliga bywa - światłą zmienne żółto - czerwone. Niestety tu także czerwone przy wyższych napięciach świecą wszystkimi otworami, a żółte są za słabe. O ile tą pierwszą wadę można wyeliminować nie dokładając złotówki, o tyle na tą drugą może pomóc wymiana ledów u Darka.

Z góry dzienx

- Karol
- Moderator
- Kontakt:
U mnie tez sie starła, jest złej jakości lakier zastosowany. Teraz to juz nie mam skrupułów i ją pobabram i to okrutnie 

-
- Kontakt:
Nasza jest z roku 2000 (ponad 5 tyś przejechanych km) i z ramką nie ma żadnych problemów (chyba, że w roku 2000 przykładali większą wagę do jakości wykonania ramkiBR101 112-1 pisze:
Ja swoją mam pół roku (wersja BR225) i nawet nie mam 0.1 milimetrowego ubytku w tej ramce.

Pozdrawiam. ModelarzeTT - Krzysiek
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
To chyba róznie bywa. ja ostatnio zauważyłem, że coś nienajlepiej dzieje sie z ramkami reflektorów w moim Uboocie BR119. także to chyba fabryka takie kiepskie materiały (albo technologię) ma.
- BR101 112-1
- Kontakt:
Ja swoją mam pół roku (wersja BR225) i nawet nie mam 0.1 milimetrowego ubytku w tej ramce.carman pisze:Chodzi mi o jej wadę, a mianowicie ścierającą się ramkę.

- carman
- Kontakt:
BR 218 to lokomotywa dla ludu, ze względu na w miarę osiągalną cenę (za ok. 50zł więcej mamy jeszcze tańszą wersję BR101, no i jest jeszcze alternatywa w postaci zestawu). Jest uniwersalna i świetnie wygląda. Jestem w trakcie zbierania kasy na nią
Lecz przejdę do rzeczy. Chodzi mi o jej wadę, a mianowicie ścierającą się ramkę. Czy da się to jakoś zabezpieczyć np. warstewką lakieru
W moich warunkach (bez makiety i gabloty) znikłaby po miesiącu...

- Charakterek
- Kontakt:
BR 218 "Specjalna cena"
Podziel się nimi z Nami. Napisz co myślisz o modelu.
Test modelu wraz ze zdjęciami znajdziesz klikając tutaj
Test modelu wraz ze zdjęciami znajdziesz klikając tutaj