Moduły - Wicio

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
whosho
Kontakt:

Re: Moduły - Wicio

Post autor: whosho »

Jak na pierwszy raz nie jest źle. Trawa wyszła dość jednolita. Możesz spróbować siać ją na trochę urozmaiconym podłożu. Osobiście na moich modułach najbardziej podobają mi się fragmenty, które były robione po raz drugi, często na "wygolonej" wcześniej (poprzedniej) warstwie trawy czy innych chaszczy. Stąd pomysł, żeby sadzić na podłożu o zróżnicowanej fakturze, np. z położoną wcześniej warstwą wikolu/ niewygładzonej szpachli, gąbce... generalnie czymś co wytworzy gródki, nieregularności. Na takich górkach robią się fajne kępy...
Obrazek

Inna sprawa to kolor. Pewnie na żywo wygląda nieco inaczej, ale moją uwagę przykuwają jakieś dziwne niebieski,brązowe refleksy tej trawy :roll: Czy to jakiś Faller'owski produkt?

Pokombinowałbym z mieszanki długości traw. Ale to tym można poczytać w każdym wątku o sianiu traw.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, 22:48 przez whosho, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Otóż znacznie bardziej podoba mnie się ta część, która jeszcze nie została obsadzona. Wbij masę w tą łąkę, oblej wodą, a po drugiej stronie .... patykiem umoczonym w kleju zrób parenaście "kropek" po czym poznęcaj się nad nimi. Powinny się zrobić "kępy". Po wyschnięciu wystarczy przelecieć okolicę odkurzaczem i odzyskany materiał w podobny sposób posiać. Po mniej więcej 10 powtórzeniach tych czynności będzie dobrze.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Wprawdzie pora roku niekoniecznie dobra dla wegetacji roślin ale rozpocząłem wysiew trawy i innego zielska.
Obrazek Obrazek

Kontrolnie obsiałem kawałek modułu i bardzo mi zależy na Waszych opiniach. Po tym co pisał dzisiaj miki widzę, że muszę dokupić duuużo różnej trawy.
Odniosłem mały sukces technologiczny, a mianowicie zadziałała partyzancka elektrosadzarka zrobiona z telewizora Jowisz. Jest bardzo mocna, trawa 6mm wstaje jak na zawołanie, tylko ustrojstwo jest chwilowo mało mobilne :mrgreen: . Jest plan żeby wydłubać moduł zasilacza z Jowisza i zapakować go do jakiejś obudowy i będzie całkiem fajna elektrosadzarka.
whosho
Kontakt:

Wygląda ok.
Wicio
Kontakt:

Elektryka na modułach gotowa. Pierwszy moduł zatłuczniowany.

Obrazek Obrazek

Proszę o opinie. Drugi moduł czeka, zasypany i uformowany tłuczeń ale nie zalany klejem.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

To,, zdefasonowanie ,, pozwoli koledze łatwiej wysiać przyzwoitą trawę , co na wszelkiego rodzaju nasypach nie jest łatwe.
Wicio
Kontakt:

Trochę popracowałem przy modułach, skrzynki gotowe do klejenia torów i zasiewów. Za radą Scio trochę zdefasonowałem krawędź nasypu.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 07:50 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Taki jest plan żeby zdążyć, mam 3 tygodnie na doprowadzenie skrzynek do stanu umożliwiającego ich zgłoszenie.
Czy dudni to sie okaże po zakończeniu wszystkich prac ziemno-korkowych.
whosho
Kontakt:

Pracowity dzień :) Ciekawe jak taka konstrukcja dudni po przyklejeniu toru... ?
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

Zdążysz na Sosnowiec?
Wicio
Kontakt:

Specjalnie dla tych z pierwszego rzędu ;) - efekty dzisiejszych zmagań z materią:

Obrazek Obrazek

Można powiedzieć, ze prace konstrukcyjne (oprócz nóg) są zakończone. Teraz pora na prace ziemne, kopanie dołów i rowów.
Wicio
Kontakt:

Moduły - Wicio

Rozpoczęły się prace nad modułami będącymi częścią układu opisanego TU .
Na pierwszy ogień idą dwa moduły szlakowe jednotorowe MP1-MP1 o szerokości 30cm. Postaram się zrobić je możliwie "nudne", bez żadnych przejazdów, mostków, przystanków itp.
Co z tego wyjdzie to się okaże. Wieczorem, pewnie całkiem późnym wrzucę zdjęcia z postępu prac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”