Wiadukt kolejowy
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Mariusz
- Kontakt:
Re: Wiadukt kolejowy
Zdecydowanie za długie.
-
- Kontakt:
Obkleiłem przyczółki nowymi cegłami (Busch H0 7402). Faktura jest lepsza niż papierowa, ale muszę je przemalować na kolor „granitowy”

Następny temat to odbojnice na moście. Według zaleceń drogowców stosuje się je na mostach o długości powyzej 20m i powinny zaczynać się 10-15m przed mostem. Mój wiadukt ma 20m, więc odbojnice są, ale pomimo że wystają tylko po ok. 8m, wyglądają na zbyt długie.

Co o tym sądzicie? Zostawić, czy skracać? Odbojnice już przyklejone, ale reszta ustawiona tylko do zdjęcia.

Następny temat to odbojnice na moście. Według zaleceń drogowców stosuje się je na mostach o długości powyzej 20m i powinny zaczynać się 10-15m przed mostem. Mój wiadukt ma 20m, więc odbojnice są, ale pomimo że wystają tylko po ok. 8m, wyglądają na zbyt długie.

Co o tym sądzicie? Zostawić, czy skracać? Odbojnice już przyklejone, ale reszta ustawiona tylko do zdjęcia.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2010, 12:32 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
TT-kowe też są dobre ale kiedyś były problemy z ich nabyciem. HazerOwe nadają się na piramidy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak, TadziuT_Domagalski pisze:Papier, to jednak tylko papier, i nie odda faktury i wyglądu wszystkich materiałów.

Te skany porobiłem z zaproponowanych przez Grzegorza oklein. W sklepach pytać o N - są ok. do TT

Papierowe ERZATZe, które zaproponowałem, nadają się tylko jako wypełniacz dziur i trudno widocznych miejsc, w żadnym przypadku w miejscach eksponowanych

Natomiast są tanie i jeśli mamy w domu/pracy lasera, ...od ręki.

-
- Kontakt:
Murek który zaproponowałem jest 3D. Znam ten materiał i stosowałem go pod swoim mostem.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Ale granit wygląda na "przyjaźniejszy" w wykonaniu. Kloce są duże, można spróbować odlewu
-
- Kontakt:
Niestety, macie rację. Ta papierowa cegła wygląda dobrze przy oglądaniu z normalnej odległości. Natomiast gdy zobaczyłem pierwsze zdjęcia z bliska byłem załamany. "Brudzenie" poprawiłoby efekt wizualny, ale na zaokrąglone narożniki cegieł (zagięcia papieru) nie ma rady.
Pójdę do sklepu zobaczyć, czy mają coś fakturowanego dla naszej skali, bo ostatnio było tylko H0.
O granicie zamiast cegieł to wogóle nie pomyślałem, choć Tadeusz słusznie zwrócił na to uwagę. Możemy jednak przyjąć, że moduł będzie włączany w makietę gdziekolwiek, a nie przy tunelu do Porąbki. Więc tym bym się specjalnie nie przejmował.
Pójdę do sklepu zobaczyć, czy mają coś fakturowanego dla naszej skali, bo ostatnio było tylko H0.
O granicie zamiast cegieł to wogóle nie pomyślałem, choć Tadeusz słusznie zwrócił na to uwagę. Możemy jednak przyjąć, że moduł będzie włączany w makietę gdziekolwiek, a nie przy tunelu do Porąbki. Więc tym bym się specjalnie nie przejmował.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Papier, to jednak tylko papier, i nie odda faktury i wyglądu wszystkich materiałów.
Murek zaproponowany przez GrześkaTT byłby znacznie lepszy.
W ramach wymądrzania się
dodam jeszcze, że biorąc pod uwagę górską okolicę wiaduktu (Porąbka i tunel na linii do Porąbki
), to ten wiadukt powinien mieć raczej granitowe niż ceglane przyczółki. W dawniejszych czasach intensywnie korzystano z lokalnych materiałów. Nikt nie ściągał specjalnie cegieł z nizin. A w późniejszych czasach to już wszystko lano z betonu... 

Murek zaproponowany przez GrześkaTT byłby znacznie lepszy.
W ramach wymądrzania się

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Na pierwszy rzut oka, ta papierowa cegłą trochę psuje efekt...
Co do reszty moim zdaniem ok. 

-
- Kontakt:
Zaawansowanie prac na dziś wygląda następująco:
Dolna linia dwutorowa jest przejezdna. Ceglane przyczółki umocowane, ale wymagają drobnych poprawek i „brudzenia”.

c.d.n.
Dolna linia dwutorowa jest przejezdna. Ceglane przyczółki umocowane, ale wymagają drobnych poprawek i „brudzenia”.

c.d.n.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 08:28 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No i kupiłem korek w Carrefourze. W dziale gospodarstwa domowego - jak radził Tadeusz (+1 point) - znalazłem podkładkę korkową 29x39cm za 5zł. To zaspokoi moje bieżące potrzeby.
Dla kompletu informacji podam, że w Kork.pl mają odpowiedni towar 94x64cm za 15,20zł, ale tylko z obowiązkową wysyłką (+20zł). Natomiast PolKork za podobny arkusz chce ok.14zł z odbiorem osobistym, ale... chwilowo brak towaru.
No to wracam na plac budowy
PiotrZ
Dla kompletu informacji podam, że w Kork.pl mają odpowiedni towar 94x64cm za 15,20zł, ale tylko z obowiązkową wysyłką (+20zł). Natomiast PolKork za podobny arkusz chce ok.14zł z odbiorem osobistym, ale... chwilowo brak towaru.
No to wracam na plac budowy
PiotrZ
-
- Kontakt:
de gustibus.... cały Platerów leży na piance.