Nietypowe narzędzia
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Nietypowe narzędzia
Patent fajny. Ja używam innego. Na grot zwykłej lutownicy o mocy 25W nawijam drut miedziany o średnicy zależnej od tego jak małe rzeczy mają być lutowane (od 0,5 do 1,5 mm). Mała średnica drutu powoduje, że nawinięty nowy grot ma małą pojemność cieplną i trudno nim przegrzać takie maleństwa jak LED-y smd.
- trucker
- Kontakt:
Gratuluję pomysłu . Ładnych parę złotych zostało w kieszeni .
- winner_xp
- Kontakt:
To będzie tak.
Lutownicza zbudowana jest ze starych ucinaczek do skórek, grot wykonany jest z drutu miedzianego o średnicy około 1.3 mm, koniec druta jest spiłowany na ostro, ale bez przesady. Na koniec części spiłowanej jest nawinięta spirala o średnicy koło 3mm, tak ze jednym końcem jest zawinięta na drut miedziany a drugim końcem przymocowana jest do mosiężnego drucika 1mm (widać dokładnie na zdjęciu). Długość drucika oporowego została dobrana empirycznie tak aby przy zasilaczu 200W od komputera, napicie 12V i jak pisze na obudowie 6A nagrzewał się tak aby mógł w stanie nagrzać drucik do temperatury topnienia cyny. Taka mała moc pozwala na spokojnie przylutowanie przewodów grubości ludzkiego włosa do diody nie powodując jej przegrzania co zdarzało mi się wcześniej (efekt był taki ze jedna dioda świeciła inaczej). To jest prototyp, działa i to się liczy, nagrzewa się dość szybko i szybko się studzi.
To chyba wszystko
jeżeli są jakieś pytania chętnie odpowiem. 

Dodaje jeszcze zdjęcie samej końcówki grzejącej i to jak udało mi się polutować diody dzięki temu „wynalazkowi”
(na pierwszym zdjęciu widać przypaloną inną lutownicą diodę).
Lutownicza zbudowana jest ze starych ucinaczek do skórek, grot wykonany jest z drutu miedzianego o średnicy około 1.3 mm, koniec druta jest spiłowany na ostro, ale bez przesady. Na koniec części spiłowanej jest nawinięta spirala o średnicy koło 3mm, tak ze jednym końcem jest zawinięta na drut miedziany a drugim końcem przymocowana jest do mosiężnego drucika 1mm (widać dokładnie na zdjęciu). Długość drucika oporowego została dobrana empirycznie tak aby przy zasilaczu 200W od komputera, napicie 12V i jak pisze na obudowie 6A nagrzewał się tak aby mógł w stanie nagrzać drucik do temperatury topnienia cyny. Taka mała moc pozwala na spokojnie przylutowanie przewodów grubości ludzkiego włosa do diody nie powodując jej przegrzania co zdarzało mi się wcześniej (efekt był taki ze jedna dioda świeciła inaczej). To jest prototyp, działa i to się liczy, nagrzewa się dość szybko i szybko się studzi.
To chyba wszystko

Dodaje jeszcze zdjęcie samej końcówki grzejącej i to jak udało mi się polutować diody dzięki temu „wynalazkowi”

Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:18 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
- biegacz67
- Kontakt:
Witam.
winner_xp napisał
cytuje "jest bardzo precyzyjna zbudowana do lutowania diód smd oraz drabinek semafora"
Bardzo ciekawy patent, Jeśli byś mógł to wstaw opis swojego wynalazku może ktoś skorzysta
ja na pewno skorzystam.
pozdrawiam biegacz67
winner_xp napisał
cytuje "jest bardzo precyzyjna zbudowana do lutowania diód smd oraz drabinek semafora"
Bardzo ciekawy patent, Jeśli byś mógł to wstaw opis swojego wynalazku może ktoś skorzysta
ja na pewno skorzystam.
pozdrawiam biegacz67
- winner_xp
- Kontakt:
Spokojnie jest na prawde sztywnaTak cienka blaszka miedziana - nie wygina się pod wpływem grawitacji?

Ostatnio zmieniony 22 sty 2010, 10:40 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No to szacun - ręczna 100% robótka 
Rurka powinna mieć jakieś 0.9mm chyba jak pamiętam - Władek dodawał do kompletu semaforów rurki mosiężne 1mm
Tak cienka blaszka miedziana - nie wygina się pod wpływem grawitacji?
Paweł

Rurka powinna mieć jakieś 0.9mm chyba jak pamiętam - Władek dodawał do kompletu semaforów rurki mosiężne 1mm
Tak cienka blaszka miedziana - nie wygina się pod wpływem grawitacji?

Paweł
- winner_xp
- Kontakt:
To nie miedz, to igły lekarskie( 1.1mm )
, co do blach to miedz 0.1 mm ręcznie wycinana. Może pokuszę się zrobić to na igłach coś koło 0.8 mm wtedy będzie to bardziej zbliżone oryginałowi jednak narazie nie widzę takiej potrzeby, zresztą teraz jest trudno poskładać taki semafor, bez wysięgnika to żaden problem 
PS: ładne będzie jak się pomaluje

PS: ładne będzie jak się pomaluje

-
- Kontakt:
Całkiem ładne - te rureczki to miedź? - bo jakoś dziwnie się świeci!
Blaszki sam robiłeś?
Paweł
Blaszki sam robiłeś?
Paweł
- winner_xp
- Kontakt:
Tak dokładnie skala TT
, foty tylko tel. bo cyfrówki nie posiadam w tej chwili i się na to nie zanosi ;P
Więcej zdjęć nie ma sensu wrzucać bo to najlepsze jakie zrobiłem ;/

Więcej zdjęć nie ma sensu wrzucać bo to najlepsze jakie zrobiłem ;/
Ostatnio zmieniony 22 sty 2010, 10:38 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
No tak - a co na to Inspektor BHP? 
Patent ciekawy!
Ale bardziej mnie ten semaforek interesuje - Twój własny wynalazek w TT czy trochę większa skala? Bo chyba widzę wysięgnik....
Jeśli w TT - to daj więcej fotek - chętnie obejrzę
Paweł

Patent ciekawy!
Ale bardziej mnie ten semaforek interesuje - Twój własny wynalazek w TT czy trochę większa skala? Bo chyba widzę wysięgnik....
Jeśli w TT - to daj więcej fotek - chętnie obejrzę

Paweł
- winner_xp
- Kontakt:
Jeśli chodzi o nietypowe narzędzia mam tu mój "wynalazek" , lutownica zrobiona z tego co widać na zdjęciu
zasilana ze starego zasilacza komputerowego, nagrzewnica zrobiona z drutu oporowego suszarki, jest bardzo precyzyjna zbudowana do lutowania diód smd oraz drabinek semafora na ostatnim zdjęciu 

Ostatnio zmieniony 22 sty 2010, 10:37 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
- maxierTT
- Kontakt:
Nie trzeba pracować w szpitalu by mieć takie narzędziaMarcin pisze:Takie nożyczki z zapadką to mam w kilku rozmiarach, moja rodzicielka była pielęgniarką w szpitalu![]()

Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, 01:26 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Takie nożyczki z zapadką to mam w kilku rozmiarach, moja rodzicielka była pielęgniarką w szpitalu

-
- Kontakt:
Pęseta?? ZaciskKrzysztof F pisze:....nie są często spotykane ......

Jakieś konkretyKrzysztof F pisze:....bardzo ułatwiaja życie w robótkach modelarskich.

-
- Kontakt:
A choćby w tym, że nie są często spotykane a bardzo ułatwiaja życie w robótkach modelarskich.