W oczekiwaniu na szuter zacząłem eksperymentować z tunelami. Ponieważ czeka mnie zbudowanie prawie 3 metrów tunelu łukowego zrobiłem sobie przyrząd do wycinania tegoż ze styropianu lub styroduru. Może moje wypociny komuś się przydadzą.
Większość tuneli na makiecie ma u mnie promień 310 mm toteż powtarzalna produkcja segmentów tunelu byłaby wskazana.
Przyrząd jest niestety tak brzydki, że nie pokażę go, zresztą nie bardzo jest co. To po prostu rodzaj cyrkla z doczepionym odpowiednio wyprofilowanym drutem oporowym. Cały dowcip polega na tym, że aby drut nie wyginał się podczas wycinania musi być odpowiednio sztywny a tym samym gruby, co wymusza z kolei bardzo duży prąd zasilacza (nawet rzędu 20-30A). Mnie udało się znależć w szpargałach rezystor dużej mocy 2Ω/75W, który jest nawinięty taśmą oporową. Dzięki temu przy tym samym przekroju powierzchni taśma jest znacznie sztywniejsza od drutu o przekroju okrągłym. Dwudziectocentymetrowy odcinek tej taśmy ma rezystancję 0,4Ω. Po wczorajszych eksperymentach okazało się, że akuratne napięcie zasilania to 5V DC (jako źródła prądu użyłem starego zasilacza komputerowego). Jak łatwo policzyć z zasilacza idzie około 12,5A, uwzględniając spadki napięć. Przy tych parametrach zasilania styropian topi się ale nie smaży. To co udało się wyciąć tym przyrządem na fotkach poniżej.
Jak widać daje się uzyskać sensowną dokładność cięcia, kawałek wycięty ze styropianu pasuje do tego ze styroduru. Zauważyłem, że styrodur jest trochę ciężej ciąć niż styropian, prawdopodobnie ze względu na większą gęstość. Styropian na którym testowałem cięcie to jakiś lekkki do ociepleń, chyba FS15. Jednak znacznie lepsze efekty da styropian o większej gęstości. W tym przypadku jego malutkie kulki sprawiają, że po przecięciu powierzchnia wygląda jak duże, płaskie "kocie łby" i całkiem dobrze udaje murowane z kamienia wnętrze tunelu. Natomiast tnąc styrodur można uzyskać bardzo gładką powierzchnię. Oczywiście wnętrze tunelu można poddać dalszej obróbce uzyskując efekt np. powierzchni wykutej w litej skale.
Pozdrawiam
Witek