Jak wam się podoba szablon MP1 :D

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Re: Jak wam się podoba szablon MP1 :D

Post autor: trucker »

Ponieważ trafiłem nieoczekiwanie do elit napiszę kilka słów wyjaśnienia. Nie mam DDC , mój tabor to stara BTTB i mogę tylko pomarzyć o gagarinie , ale chcę budować moduły jak najtaniej by zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na siateczkę krzaki czy inne artykuły potrzebne do kształtowania krajobrazu. Kolego zibi33 jeżeli ktoś nie potrafi zrobić prostej skrzynki z maszynowo przyciętych elementów powinien poszukać innego hobby.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Się Zbyszku nie ma co obrażać. Marudzenie to polska norma, a fakt jest taki że u nas mało się buduje nowych modułów.
Co do Twoich uwag na temat dokładności boków - mylisz się. Odchyły rzędu 1-2 milimetrów nie stanowią problemu, większe powodują kłopoty konstrukcyjne takie jak dopasowanie przegród do ścianki niemającej kąta prostego. Ot i tyle w tym temacie, bo niedokładność 2cm można uzyskać jedynie tnąc siekierą :lol:
Cały problem niedokładności został tu bardzo wyolbrzymiony. Twoje profile z pierwszej serii dawno temu zostały wmontowane w moduły które obskoczyły kilka imprez ;)
zibi33
Kontakt:

Post autor: zibi33 »

KamilW pisze:Słuchaj, nawet jeśli wykonasz je z przesunięciem 1 mm to żaden tabor nie przejedzie.
Tak. Zgadzam się, ale piszemy tutaj o kącie a nie o przesunięciu podtorza, ta część jest robiona raczej, co do milimetra względem otworów (do tego jest właśnie szablon).
Oś profilu jest osią toru, i powinna być umieszczona dokładnie, więc z tego wynika, że wszystkie otwory wiercone powinny być dokładnie względem osi. (szablon)
Boki nawet, jeśli będą miały odchył 2 cm w niczym to nie będzie przeszkadzało (no oczywiście pod względem estetycznym to tak).

Co do reszty uwag to zgadzam się, że profile mogły mieć lekko zachwiane boki, nie wiedziałem, że to ma takie wielkie znaczenie, jak pisałem wyżej ważna jest tutaj OŚ a nie boki.

Co do szablonu: To jak pisałem w poprzednim poście szablon jest do dokładnego wiercenia otworów.... Więc jak by kolega troszkę pomyślał to by wiedział, że w każdym profilu otwory są w tym samym miejscu, nawet przy profilu 2 torowym oś jest taka sama jak przy profilu 1 torowym tylko z tą różnicą, że tor numer dwa jest przesunięty o 36mm od osi toru numer 1.

Teraz troszkę krytyki z mojej strony... Mam wrażenie, że cała (elita) tego forum woli zamknięte grono i nie dopuszczać nikogo, kto ma ochotę coś z siebie dać innym. Oczywiście nie dawałem w prezencie profili, ale cena była praktycznie po kosztach (cena sklejki).
Ale nadal byli ludzie, co narzekali, że coś tam ......
Postanowiłem zrezygnować z takiej pomocy - bo po co się męczyć skoro nie ma z tego korzyści.
Przez ten czas oczywiście śledziłem co się dzieje na forum i postanowiłem pokazać wam fajny szablon do profili..
NO I - nadal widać tylko słowa krytyki, po co ci to, można inaczej, lepiej wycinać piłką w domu.... itd.

TO WYCINAJCIE ...... bardzo proszę

Może ktoś nie ma dostępu do maszyn, nie potrafi wycinać, nie ma dostępu do sklejki, może nie ma na tyle gotówki, aby się bawić DCC - ale chciałby zrobić mały modulik 300x500. I wie, że nie będzie to arcydzieło na wystawę, ale zrobi to dla własnej satysfakcji i na pewno nie podzieli się swoją pracą z (elitą) forum. BO NIE SPEŁNIA NORM...

Zamykam temat.... Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 11:09 przez zibi33, łącznie zmieniany 2 razy.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Przy produkcji jednostkowej "dla siebie" stosowanie szablonu jest bezcelowe: korzystam z różnych profili (MP, MW, MG) :arrow: musiałbym mieć wszystkie szablony. Poza tym dziś nie wiem, jaki moduł będę robić jutro, a będę zamiać ich na zapas.
Ja rysuję kształt profilu na podstawie sTTandardu bezpośrednio na sklejce. Jest to bardziej czasochłonne, ale w razie pomyłki, stracę tylko 1 sztukę, a nie cały zamówiony komplet.

PiotrZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Ładny jest kolegi szablon, ale czy naprawdę jest potrzebny. W Castoramie przycinają na żądany wymiar więc przy większej ilości profili wystarczy wytrasować jeden skręcić wszystkie razem i o ile profile są różne to wywiercić otwory montażowe i techniczny. Trzeba mieć odpowiednie wiertło i chociażby dostęp do wiertarki kolumnowej, ale warto uprościć sobie pracę. Wiercenia otworów w sklejce przez szablon nie polecam bo wiertło trafi szlag.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 16:59 przez trucker, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

tete pisze:Sorry, ale wg mnie twoja oferta nie jest atrakcyjna bo z taką dokładnością (a nawet większą!) to sobie można bez tego szablonu samemu w domu wyciąć brzeszczotem...
Ponieważ zakupiłem te "niedokładne profile" to może wyjaśnię na czym ta niedokładność polegała. Brak było kąta prostego między podstawą, a dłuższym bokiem profilu PG2. Profil terenu został odwzorowany z wystarczającą dokładnością. Zibi33 zobowiązał się poprawić. Niedokładność "3mm" (o ile pamiętam było nieco mniej) dotyczy starych profili !!
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 16:58 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

zibi33 pisze:Mam nadzieję że się wam spodoba i jeśli ktoś byłby zainteresowany profilami, to oczywiście zapraszam do negocjacji.
(...)
Ale tym razem nie krytykujcie mnie za 3mm odchylenia od kąta, może i jest to sporo ale nie bądźmy przesadnie dokładni, piłką w domu każdy wycina jak potrafi.
Sorry, ale wg mnie twoja oferta nie jest atrakcyjna bo z taką dokładnością (a nawet większą!) to sobie można bez tego szablonu samemu w domu wyciąć brzeszczotem i piłką włosową rysując obrys profilu na sklejce z pomocą ekierki i ołówka na podstawie rys. z normy sTTandard...

Ja prostokąt w który wrysowany jest MP1 dla czoła profilu tnę na maszynie z dokładnością większą niż 0,2mm, tak by część na której wypada podkład toru była tip-top, potem zaś docinam ręcznie resztę (rowy przy nasypie i dalej) bo tego tą maszyną nie zrobię... mam eleganckie spasowanie toru... a nie jakieś +/- 3mm... Tor musi idealnie się spotkać z sąsiednim modułem. Te 3mm to jakiś żart.

Miejscami może i mi się (góra) 1mm rozpływa, ale na rowach, czy dalej od toru - to i tak zamaskuje trawa... na torze musi być glanc. Zresztą glanc musi też być na drogach, czy peronach (tak uważam) - i na takie rzeczy trzeba zwrócić uwagę, bo za bardzo się w oczy rzucać będą "schodki"...
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 11:43 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Słuchaj, nawet jeśli wykonasz je z przesunięciem 1 mm to żaden tabor nie przejedzie.
A poprawianie takiego źle zrobionego profilu to więcej roboty niż wystruganie nowego.
zibi33
Kontakt:

Niestety Frezarki takowej nie posiadamy, a szablon jest do celów prywatnych, tak na przyszłość jak by się udało wygospodarować troszkę czasu i zacząć pracować nad modułami, jakoś profile przypadły mi do gustu i tak czasami musze sobie wykonać kilka :D
Kilkujadek
Kontakt:

3 mm to jednak bardzo dużo. Skoro masz już taki szablon to nie lepiej użyć frezarki z frezem kopiującym ?? Dokładność ±0,2mm, w godzinę 10 profili ;)
zibi33
Kontakt:

Jak wam się podoba szablon MP1 :D

Wykonałem sobie w końcu szablonik MP1. Wycinany laserem, blacha 5mm solidny i mam nadzieję że nikt więcej nie napisze że moje profile nie mają kąta :D.
Obrazek
Tak niestety było po ostatniej mojej ofercie z wycinaniem profili. Tym razem postanowiłem zrobić to bardziej profesjonalnie, oczywiście ten model będzie jako szablon dla otworów, a wycinanie profili odbywać się będzie wedle sTTandardu. Mam nadzieję że się wam spodoba i jeśli ktoś byłby zainteresowany profilami, to oczywiście zapraszam do negocjacji. Ale tym razem nie krytykujcie mnie za 3mm odchylenia od kąta, może i jest to sporo ale nie bądźmy przesadnie dokładni, piłką w domu każdy wycina jak potrafi.
Obrazek
Profile są wycinane ręcznie do szablonu.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2010, 09:41 przez zibi33, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”