TE2 - TE1
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Alteo
Re: TE2 - TE1
Na początek proponuje zabawe z CV1 - 6. Na resztę przyjdzie czas po wstępnym oswojeniu się z Compactem i DCC.Powodzenia. 

- golab
- Kontakt:
Zmuszona
choć po niemiecku ciężko było czytać instrukcje 
Ciekawi mnie jedno - w momencie programowania dalszych CV (Lenz Compact) będących poza zakresem rejestrów R1-R8 mogę przechodzić na pozostałe CVki znaczkami + i -, a nie tak jak jest w instrukcji.
No i dekoder z Ludmiły na płytce. CV8=99 czyli Lenz, a CV7=c45, czyli TE-1, ale płytka wygląda zupełnie inaczej niż ta z katalogu Artura
Dla mnie jeżdżą obie ok, ze wskazaniem na kulturalniejszą jazdę Ludmiły z TE-1.
Jakimi CV warto się jeszcze pobawić ?
ale oczywiście tak, żeby nie pochrzanić niczego, bo po drodze np. udało mi się pozbawić ludmiłe oświetlenia (zapalało się w jedną stronę bez względu na kierunek jazdy i nie reagowało na F0) i musiałem resetować dekoder.

Ciekawi mnie jedno - w momencie programowania dalszych CV (Lenz Compact) będących poza zakresem rejestrów R1-R8 mogę przechodzić na pozostałe CVki znaczkami + i -, a nie tak jak jest w instrukcji.
No i dekoder z Ludmiły na płytce. CV8=99 czyli Lenz, a CV7=c45, czyli TE-1, ale płytka wygląda zupełnie inaczej niż ta z katalogu Artura

Dla mnie jeżdżą obie ok, ze wskazaniem na kulturalniejszą jazdę Ludmiły z TE-1.
Jakimi CV warto się jeszcze pobawić ?

Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, 08:53 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alteo
Wartość CV29 powinna wynosić 6. Sprawdź jaka jest wpisana lub wpisz 6 i powinna jeździć w analogu.
- golab
- Kontakt:
No właśnie ja w startówce V180 właśnie sprawdziłem - mam TE-2, ale narazie nie umiem jej zmusić do jazdy w analogu.
Mam natomiast inną zagadkę - płytkę w cyfrowej Ludmice Roco ...
Mam natomiast inną zagadkę - płytkę w cyfrowej Ludmice Roco ...
- Alteo
Tak. Jeżdzi w analogu. TE1 mam w startówce V180. Jazda w DCC nie zachwyca. Gdyby ktoś był chętny to oddam TE1 za płytkę analogową, która będzie pasować do V180.
- golab
- Kontakt:
A że zapytam ... Czy TE1 pojedzie w analogu 

-
- Kontakt:
Różnice to kultura pracy tych płytek. Zdecydowana przewaga TE2. Na TE1 ruszanie bardzo nierówne, zmiana parametrów nic/prawie nic nie daje. TE 2 pod tym względem nic nie można zarzucić. W TE2 funkcja tzw. jazda manewrowa.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2009, 12:07 przez romek tt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Sądząc z opisu CV stawiałbym że na TE-2 jest wczesna wersja Silvera
a na TE-1 któraś wersja LE077
a na TE-1 któraś wersja LE077
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Najprostszym rozwiązaniem byłoby podłączenie obu płytek do układu z programem
ProLok i przeczytanie wartości w rejestrach CV7 i CV8. W rejestrach tych zapisany jest kod
producenta i typ dekodera.
ProLok i przeczytanie wartości w rejestrach CV7 i CV8. W rejestrach tych zapisany jest kod
producenta i typ dekodera.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Po ostatnich korespondencjach z Roco i waszych wypowiedziach dochodzę do wniosku, że osoby odpowiedzialne za korespondencję z klientami w ogóle mało co wiedzią i albo nie chcą się dowiedzieć, albo im zabraniają... Może żeby jakieś "tajemnice" nie wypływały zbyt łatwo... 
Najbardziej mi się spodobało, jak osoba Roco wysłała mi linka do odpowiedzi, która pojawiła się na problem przedstawiony na pewnym forum... przeze mnie!

Najbardziej mi się spodobało, jak osoba Roco wysłała mi linka do odpowiedzi, która pojawiła się na problem przedstawiony na pewnym forum... przeze mnie!

-
- Kontakt:
Niewiele Ci pewnie pomogę, ale napiszę, że wysłałem kiedyś, przed zakupem TE2, zapytanie do Lenza, jaki dekoder jest zabudowany na TE2 i otrzymałem odpowiedź, że nie wiedzą, co Tillig wsadza do swoich produktów. Lenz uważa TE2 za sprzęt typu OEM. Co "fajniejsze" od Tilliga również nie otrzymałem rzeczowej odpowiedzi. Dopiero na podstawie doświadczeń stwierdziłem, że zabudowany jest tam Silver z jego funkcjonalnościami, czyli m.in. z ABC.
Pozdrawiam,
Artur
Pozdrawiam,
Artur