Moja pierwsza skrzynka - łuk 30/R-1500mm
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Scio
- Kontakt:
Re: Moja pierwsza skrzynka - łuk 30/R-1500mm
trucker dzięki za ciekawy link. Z tym szablonem to dobry pomysł.
- trucker
- Kontakt:
W planach widzę trzy moduły , może warto zrobić szablon montażowy , który ułatwia pracę. Korzystałem z tego
- Scio
- Kontakt:
Pracuję nad tym, a z przykładowych podpowiedzi chętnie skorzystam.Misiek pisze:Optymalnie jest coś pośrodku

Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 10:02 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ja bym tam wolał, żeby Twój moduł był krzywy...
To samo w wersji "ligt":

To tak jak z budową domu. Wychodzi wstępna przymiarka x3. Jak go skończysz to się przerazisz...Scio pisze:Od samegp początku wyobrażam sobie jak będzie wyglądał gotowy moduł.
To samo w wersji "ligt":

Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 10:01 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
MaszGrzegorz TT pisze:Mam coś z oczami

-
- Kontakt:
Mam coś z oczami, czy tor nie jest prostopadły do profiliMisiek pisze:Tylko, że moduł będzie wtedy trapezem a nie pięciokątem http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=4684

Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 10:00 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
Ludzie na mieście mówią, że tak jak syndrom płaskiej deski, tak i syndrom pofalowanych radośnie boczków jest już pasee
Optymalnie jest coś pośrodku
Co do wymiarów modułów to kiedyś McZapkie opracował taką formułkę do wyliczania wymiarów modułów łukowych
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=794
Tylko, że moduł będzie wtedy trapezem a nie pięciokątem
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=4684
Optymalnie jest coś pośrodku

Co do wymiarów modułów to kiedyś McZapkie opracował taką formułkę do wyliczania wymiarów modułów łukowych
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=794
Tylko, że moduł będzie wtedy trapezem a nie pięciokątem
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=4684
-
- Kontakt:
Sznurek się rozciąga, drut/linka metalowa nieScio pisze: Zastosowałem tz. metodę sznurkową. Bardzo prostą i bardzo niedokładną, której zdecydowanie nie polecam.

Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:32 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Fiu, fiu, wyższa szkoła jazdy... W dobie programów wektorowych nieczęsty widok.
- Scio
- Kontakt:
Następnym krokiem było wykonanie szablonu w skali 1:1. Szablon można wykorzystywać wielokrotnie, dlatego ważne jest aby go wykonać w miarę jak najdokładniej.
Tu pytanie do bardziej doświadczonych: jakiego rzędu ma to być dokładność?
Znałem metodę "L.L.", a mimo to wybrałem drogę na skróty.

Zastosowałem tz. metodę sznurkową. Bardzo prostą i bardzo niedokładną, której zdecydowanie nie polecam.
Postanowiłem więc zgłębić metodę "L.L.". a że z geometrią miałem do czynienia ponad dwadzieścia lat temu zdawałem sobie sprawę, że mój projekt jeżeli nie utknie w martwym punkcie to jego realizacja może się znacznie opóźnić. Wtedy przypomniałem sobie o kimś kto może mi pomóc. I pomógł. W przeciągu kilkunastu minut miałem współrzędne mojego łuku.

Początkowo pięciobok nie był symetryczny, ale ostatecznie rozbieżność długości boków udało się zniwelować.

Znałem metodę "L.L.", a mimo to wybrałem drogę na skróty.

Zastosowałem tz. metodę sznurkową. Bardzo prostą i bardzo niedokładną, której zdecydowanie nie polecam.
Postanowiłem więc zgłębić metodę "L.L.". a że z geometrią miałem do czynienia ponad dwadzieścia lat temu zdawałem sobie sprawę, że mój projekt jeżeli nie utknie w martwym punkcie to jego realizacja może się znacznie opóźnić. Wtedy przypomniałem sobie o kimś kto może mi pomóc. I pomógł. W przeciągu kilkunastu minut miałem współrzędne mojego łuku.

Początkowo pięciobok nie był symetryczny, ale ostatecznie rozbieżność długości boków udało się zniwelować.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:32 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scio
- Kontakt:
Wszelkie uwagi mile widziane.
To mój drugi moduł, więc chyba nie ma nic złego, że zaczynam od rysunków.
miki pisze:Dwa czy trzy pierwsze segmenty też najpierw sobie narysowałem

Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:30 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dwa czy trzy pierwsze segmenty też najpierw sobie narysowałem. A potem to już rutyna... "samo się widzi"
-
- Kontakt:
Ja jestem pod wrażeniem już samych rysunków 

Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:29 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Scio
- Kontakt:
Moja pierwsza skrzynka - łuk 30/R-1500mm
Projekt w skali 1:10. Dotyczy on zewnętrznego wyglądu modułu jak i jego konstrukcji.

Od samegp początku wyobrażam sobie jak będzie wyglądał gotowy moduł. Rysując jego model znacznie łatwiej wyobrazić go sobie w przestrzeni.

W celu sprawdzenia jak wygląda w rzeczywistości ukształtowanie terenu wykonuję z kartonu prosty model, dzięki niemu widzę więcej niż na rysunku i do tego z różnych stron i pod różnym kątem.

Od samegp początku wyobrażam sobie jak będzie wyglądał gotowy moduł. Rysując jego model znacznie łatwiej wyobrazić go sobie w przestrzeni.

W celu sprawdzenia jak wygląda w rzeczywistości ukształtowanie terenu wykonuję z kartonu prosty model, dzięki niemu widzę więcej niż na rysunku i do tego z różnych stron i pod różnym kątem.

Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:27 przez Scio, łącznie zmieniany 1 raz.