Problem braku modułów szlakowych,

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Re: Problem braku modułów szlakowych,

Post autor: trucker »

Zbuduj 60 cm moduł oparty o profile MP1 . Nawet na tak prostym module można ,,wysiać,, fajną łąkę , a wzdłuż toru ,,posadzić,, krzaki. Jak będziesz chciał to zrobić dobrze , przekonasz się , że nie jest to takie proste. Jeśli się zniechęcisz / w co wątpię / koszty projektu nie będą zbyt wysokie . Ponad dwa lata temu zacząłem budować pierwszy moduł , a dzisiaj kończę piąty .Powodzenia.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Wszystko zależy od tego jaki kawałek świata chcesz pokazać na module i jak długi on będzie.
Jeśli pojedynczy długi moduł (np. 120 cm) wtedy najlepiej profile MP. Na długości 120 cm można nieźle poszaleć z ukształtowaniem terenu. Jeśli moduł składający się z kilku krótszych segmentów jako profil zewnętrzny skrajnych segmentów też profil MP, profile wewnętrzne wedle upodobania (rzeźby terenu). Profile MP są najpopularniejsze i zawsze da się taki moduł wpasować w układ makiety.
elektro-rycerz
Kontakt:

Post autor: elektro-rycerz »

Tempest pisze:A może by tak pomyśleć o szlaku "miejskim" a nie tylko o lasach i polach. Mniej drzewek trzeba będzie zrobić :D
To bardzo ciekawa propozycja

Ale mam jeszcze jedno pytanie: jaki profil boczny wybrać ? by był użyteczny i celowy?

Pomijam fakt, że pewnie zajmie mi wiele lat dojście do takiego poziomu jak tutaj prezentowany, ale jak się mam wysilać to chciałbym mieć pewność, że nie na darmo, i że ktoś mnie kiedyś tam gdzieś przygarnie i zechce wykorzystać moją pracę...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2010, 11:38 przez elektro-rycerz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tempest
Kontakt:

Post autor: Tempest »

A może by tak pomyśleć o szlaku "miejskim" a nie tylko o lasach i polach. Mniej drzewek trzeba będzie zrobić :D
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

elektro-rycerz pisze:(...) oczywiście jako początkujący zdziwiłem się że buduje się nudne szlaki ;) z samą trawą, bez żadnych ciekawych obiektów.
Zastanawiam się cały czas od czego zacząć, i mam nadzieję że ten wątek stanie się dla mnie inspiracją. Choć nie zdecydowałem się jeszcze jaki profil wybrać...
Myślę, że można zrobić ciekawe moduły szlakowe ...bez mostów, tuneli i przejazdów jak to określił w tytule tematu autor ;)
Ciekawy z pewnością może być kształt terenu wokół szlaku, scenki (np. orania pola, czy wykopków -- zależy od 'klimatu'). Jednak jeśli mogę ci coś podpowiedzieć, to idąc za słowami Tomasza Stangla, inspirację najlepiej czerpać z rzeczywistości, a nie na siłę coś wymyślać. Przejdź/Przejedź się po okolicy, uchwyć jakiś wycinek rzeczywistości, który ci się podoba ;) jak kol. Wicio:
Wicio pisze:Na razie mam dwie upatrzone (...): Pruszcz-Bagienica (ok. 960m) i Janowiec Wielkopolski (ok. 770m).
...myślę, że takie podpatrywanie i wybranie czegoś z prawdziwej rzeczywistości to dobry strzał.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 09:50 przez tete, łącznie zmieniany 5 razy.
elektro-rycerz
Kontakt:

Post autor: elektro-rycerz »

Witam! bo to mój pierwszy post, choć czytam forum od dwóch tygodni...
bardzo ciekawy wątek. Szczególnie dla mnie, bo zaczynam w modelarstwie kolejowym i chciałbym od razu dobrze wystartować ;)
Oczywiście jako początkujący zdziwiłem się, że buduje się nudne szlaki ;) z samą trawą, bez żadnych ciekawych obiektów.
Zastanawiam się cały czas od czego zacząć, i mam nadzieję, że ten wątek stanie się dla mnie inspiracją. Choć nie zdecydowałem się jeszcze jaki profil wybrać...
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 09:49 przez elektro-rycerz, łącznie zmieniany 2 razy.
Wicio
Kontakt:

Niemojki to nie moje klimaty. Na razie mam dwie upatrzone stacje: Pruszcz-Bagienica (ok. 960m) i Janowiec Wielkopolski (ok. 770m).
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Wicio pisze:...Może jakieś konkretne przykłady stacji?
Jak zwykle obstaję przy Niemojkach. 1200 m między wjazdowymi, mocno rozbudowane "wszerz", z szeroką możliwością różnych machloj. Oraz perspektywą udania się na miejsce celem dokładnego zbadania rozebranej infrastruktury.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Wicio pisze:A co z symetrycznym dwutorem ?
Już jest, a "przejściówką" jest kawałek sklejki. Wstrzymaj się do Sosnowca ;)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2010, 11:13 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

A co z symetrycznym dwutorem ? Może jakieś konkretne przykłady stacji?
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Przy istniejącej podaży szlaku 2-torowego jakaś skromna stacyjka na nim leżąca będzie w perspektywie pożądana. IMHO ważne, żeby była od początku do końca kompatybilna z dwutorem. Przejście na szlak 1-torowy jest banalne, nie to co w przeciwnym kierunku. Taka koncepcja byłaby chyba najlepsza. Tylko trzeba się na coś zdecydować, przykłady z natury znajdzie się bez trudu
Wicio
Kontakt:

Temat trochę przysnął, ale ja mam parę pytań.
1. Mam zamiar popełnić kilka łukowych segmentów szlakowych dwutorowych, ale chcę je zrobić w wersji symetrycznej a do tego dwa 30 cm moduły przejściowe do standardowego profilu MP2.
2. Stacja która ma powstać ma być stacją węzłową na szlaku jednotorowym ale w układzie takim, że może działać jako stacja przelotowa ze szlaku dwutorowego na jednotorowy i odwrotnie.
Czy taka koncepcja ma ręce i nogi?

EDIT: Jestem przygotowany na to, że pomysł trafi do którejś z kategorii: genialne, zwariowane i takie sobie, ze wskazaniem na tą ostatnią. ;)
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

;)
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

Scio pisze:O kurcze, szkoda, że mnie tam nie będzie :mrgreen:
A to niby dlaczego :evil:
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 08:15 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Dokładnie. Każdy moduł to dodatkowy odcinek toru do jeżdżenia a więc im więcej tym lepiej :) Poza tym Modularze to naprawdę spoko ekipa (podobnie jak przedmówca miałem okazję się o tym przekonać w Radomiu) i naprawdę warto posłuchać co mają do powiedzenia. Pomoże to uczynić moduł jeszcze lepszym :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”