BR 81 -głośna praca
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: BR 81 -głośna praca
Zauważyłem że w MM i Makieciarz.pl już nie ma tego chłamu br 81 start w ofercie "pojedyncze loki " hmm, Czyli jednak...
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, 21:13 przez kapitanwasyl, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof
- Kontakt:
ale to jest prawda! i ona czasem bolikapitanwasyl pisze:DOSTAŁEM ODPOWIEDZ : ONE WSZYSTKIE TAK MAJĄ bo nie kosztują 500 zł

nie martw się - wszystko się da.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 21:12 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie wiem już co mam o tym myśleć ale zareklamowałem lokomotywę, Modelmania przysłała mi nową i jest to samo, piszczy jak poprzedni model. Co gorsze bo prosiłem sprzedawcę o jej wcześniejszą kontrolę i chyba tego nie zrobił.
Pisząc wiadomość na GG do sprzedawcy DOSTAŁEM ODPOWIEDZ : ONE WSZYSTKIE TAK MAJĄ bo nie kosztują 500 zł
Już tam nic nie kupię !
Pisząc wiadomość na GG do sprzedawcy DOSTAŁEM ODPOWIEDZ : ONE WSZYSTKIE TAK MAJĄ bo nie kosztują 500 zł
Już tam nic nie kupię !
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, 13:27 przez kapitanwasyl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Parowóz został naprawiony ,przyczyną była źle spasowana zębatka silnika .
Po podszlifowaniu zębów praca ucichła .
Po podszlifowaniu zębów praca ucichła .

- krzysztof
- Kontakt:
no właśnie...
i szkoda, że tak daleko mieszkasz bo najlepiej zrobić to namacalnie. ja trochę bawie się w unowocześnianie a także naprawy loków, mam wiele części i "podstawienie" innego silnika czy wału nie byłoby problemem. ja nawet jestem nie za wymianą całego ślimaka a tylko samej zębatki - jak mówiłem z czeskiej wypraski. ona nie pęka bo jest z innego (nie tak twardego) tworzywa.
i szkoda, że tak daleko mieszkasz bo najlepiej zrobić to namacalnie. ja trochę bawie się w unowocześnianie a także naprawy loków, mam wiele części i "podstawienie" innego silnika czy wału nie byłoby problemem. ja nawet jestem nie za wymianą całego ślimaka a tylko samej zębatki - jak mówiłem z czeskiej wypraski. ona nie pęka bo jest z innego (nie tak twardego) tworzywa.
-
- Kontakt:
Szkoda tylko że nie mogę nigdzie wyczaić jak powinna brzmieć jazda takiej lokomotywy (sprawnej) wtedy sam bym sobie to porównał. Oczywiście jeżeli w grę wejdzie wymiana droższych części to zareklamuję ale jeżeli tylko wałek to chyba nie ma sensu .
- krzysztof
- Kontakt:
to jest wałek do BR56/86 - równie a może bardziej zawodny!!!
ale jest tylko trochę trochę podobny.
221940 to numer katalogowy Twojego wałka, jest on wspólny z v36/br35/br81/92
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=18708
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
p.s. zanim rozbierzesz napisz PW, podpowiem Ci parę rzeczy abyś za dużo nie rozbabrał i nie maił części na 3 loka
ale najpierw upewnij się, czy jest ona pęknięta. wymienić ją w tym loko (81/92) to jest trochę dużo pracy. a wymienić silnik to pestka.
ale jest tylko trochę trochę podobny.
221940 to numer katalogowy Twojego wałka, jest on wspólny z v36/br35/br81/92
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=18708
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
p.s. zanim rozbierzesz napisz PW, podpowiem Ci parę rzeczy abyś za dużo nie rozbabrał i nie maił części na 3 loka
ale najpierw upewnij się, czy jest ona pęknięta. wymienić ją w tym loko (81/92) to jest trochę dużo pracy. a wymienić silnik to pestka.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 08:02 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Rozumiem że w przypadku ewentualnej rozbiórki muszę dostać się do tej części :
Dzięki za podpowiedzi ,jeżeli się za to zabiorę to po świętach , może wcześniej pokażę wam nagranie z dźwiękiem wydawanym przez tą lokomotywę w oryginale to będę pewniejszy co do diagnozy. Ona może trochę wiecej piszczy niż (chroboli) jak tamta prezentowana na flmie wcześniej.
Życzę
WESOŁYCH ŚWIĄT ! ! !

Dzięki za podpowiedzi ,jeżeli się za to zabiorę to po świętach , może wcześniej pokażę wam nagranie z dźwiękiem wydawanym przez tą lokomotywę w oryginale to będę pewniejszy co do diagnozy. Ona może trochę wiecej piszczy niż (chroboli) jak tamta prezentowana na flmie wcześniej.
Życzę
WESOŁYCH ŚWIĄT ! ! !
- krzysztof
- Kontakt:
dokładnie tak.
trzeba ją rozbabrać i to gruntownie. czasami to pęknięcie jest widoczne gołym okiem a czasami trzeba się mocno przyjrzeć.
jeśli to prezent, to zareklamuj (albo usuń) tą wadę później a na razie zatyczki do uszu...
zdjęcie imitacji spodu z imitacja hamulców NIC NIE DA! trzeba zdjąć silnik, wałek napędowy (uwaga na sprężynkę pomiędzy uchwytem na osi silnika a wałkiem!!! -a wogóle to masz ją tam?- oraz mini kuleczkę wewnątrz łoża wału!!!). to nie jest zębatka stykająca się z wałem. w tych loko jest jeszcze pośrednia. na dnie ramy zobaczysz małą część zębatki wału ślimakowego. obracając pomału środkową zębatką patrz ze światłem na (NAJCZĘŚCIEJ BRĄZOWĄ) zębatkę ślimaczycy. często pomaga zwrócenie uwagi na odległości pomiędzy poszczególnymi zębami - tam gdzie pęknięcie ta odległość jest minimalnie większa.
powiem Ci tyle, że w moich (stojących przeważnie w gablocie!!!) V36 i pochodnych wymieniłem przez 2 lata już 5 takich zębatek!!! najlepsze są z czeskiej wypraski!!! powiem też, że w BTTB to się nie zdarzało!!! ale nie można wymienić pomiędzy sobą wałów ślimakowych - niestety!!!
trzeba ją rozbabrać i to gruntownie. czasami to pęknięcie jest widoczne gołym okiem a czasami trzeba się mocno przyjrzeć.
jeśli to prezent, to zareklamuj (albo usuń) tą wadę później a na razie zatyczki do uszu...
zdjęcie imitacji spodu z imitacja hamulców NIC NIE DA! trzeba zdjąć silnik, wałek napędowy (uwaga na sprężynkę pomiędzy uchwytem na osi silnika a wałkiem!!! -a wogóle to masz ją tam?- oraz mini kuleczkę wewnątrz łoża wału!!!). to nie jest zębatka stykająca się z wałem. w tych loko jest jeszcze pośrednia. na dnie ramy zobaczysz małą część zębatki wału ślimakowego. obracając pomału środkową zębatką patrz ze światłem na (NAJCZĘŚCIEJ BRĄZOWĄ) zębatkę ślimaczycy. często pomaga zwrócenie uwagi na odległości pomiędzy poszczególnymi zębami - tam gdzie pęknięcie ta odległość jest minimalnie większa.
powiem Ci tyle, że w moich (stojących przeważnie w gablocie!!!) V36 i pochodnych wymieniłem przez 2 lata już 5 takich zębatek!!! najlepsze są z czeskiej wypraski!!! powiem też, że w BTTB to się nie zdarzało!!! ale nie można wymienić pomiędzy sobą wałów ślimakowych - niestety!!!
-
- Kontakt:
Dodam tylko dla jasności że jest to lokomotywa jak na stronie : http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi.asp?poz=9&kat=2009
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Ona nie łączy się bezpośrednio z silnikiem. Musiałbyś otworzyć model "od spodu" - wtedy będzie możliwy dostęp do ślimaka i ocena czy chodzi tu faktycznie o zębatkę w części czołowej modelu.
-
- Kontakt:
O reklamowaniu na razie nie ma mowy, to zestaw na prezent. Czy jeśli ją otworze to pęknięcie będzie widoczne ? Bo rozumiem, że jest to zębatka stykająca się z zębatką na silniku.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2009, 14:00 przez kapitanwasyl, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Nie ma reguły... Stary ślimak z BR92 BTTB idealnie wpasował się do Tilligowej BR35...
- krzysztof
- Kontakt:
nie chcę nic mówić ale to jest odgłos pękniętej zębatki a ślimaku. takie tarcie plastiku. reklamuj.
a jeżeli chcesz sam coś robć, to pamiętaj że ślimaki, koła BTTB nie pasują zamiennie do Tilliga (inny zwój wału, inne zębatki -ich kąt pochylenia względem osi) na osiach.
a jeżeli chcesz sam coś robć, to pamiętaj że ślimaki, koła BTTB nie pasują zamiennie do Tilliga (inny zwój wału, inne zębatki -ich kąt pochylenia względem osi) na osiach.
-
- Kontakt:
To znaczy że powinna chodzić cicho ? Ona jeździ podobnie jak ta na filmie http://www.youtube.com/watch?v=L3okbSljPLE