Cięcie korka

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maxierTT
Kontakt:

Re: Cięcie korka

Post autor: maxierTT »

Jeśli korek jest za mało plastyczny to wykonaj Cięcie w 2 miejscach, dzieląc go tym sposobem na 3 części, ten sposób na 100% zadziała.
Ja używam korka 4mm do TT od kork i przymocowałem go gwoździkami do makiety i nawet nie nacinałem, po prostu kładłem łuk, a tam gdzie korek się podnosił to gwoździk :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, 14:02 przez maxierTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

No teraz już mam pewność!
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Marcin pisze:A pęcznienie korka? Próbowaliście kleić klejem Osakryl? Albo klejem do korka "fabrycznym"?
Przykleiłem wikolem o gęstości fabrycznej ok 20 metrów korka na torcie. Nawet 1 cm nie spęczniał!
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, 14:03 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

A pęcznienie korka? Próbowaliście kleić klejem Osakryl? Albo klejem do korka "fabrycznym"?
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Ja kupowałem w płachtach półtora na półtora metra, przytykałem łuki złożone z 3 odcinków torów (ćwierć koła) i obcinałem ostrym nożykiem dookoła z nadmiarem po 3 mm z każdej strony. Potem odrysowywałem położenie korka na sklejce, wikol i kleiłem. Na koniec po dniu nóż i wycinałem boki pod kątem 45 stopni. A do wycinania możesz użyć skalpela - są do nabycie w supermarketach budowlanych, mają wymienne ostrza i sporo lepiej je sie trzyma jak te pokitrane nożyki z łamanym ostrzem - czasem ten nożyk potrafi strzelić, schować się znienacka i różne takie śmieszne...
Ostatnio zmieniony 26 sie 2006, 03:11 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Filip pisze:Niestety Grzegorzu twoja metoda nie działa. Korek nie jest wystarczająco elastyczny.
U mnie działa nawet na nierealistycznych łukach r=200 :lol: (oczywiście takich nie robię)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, 14:03 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

Pracuję nad korkiem... coś tam poszło, zobaczymy jak całość wyjdzie.
pedro
Kontakt:

Post autor: pedro »

Jednym ze sposobów na " złukowacenie" korka jest wycięcie na łuku wąskich klinów poprzecznie do torowiska. Im łagodniejszy łuk, tym węższy klin np. 1 mm. Klin należy wyciąć rozwarciem do wewnątrz łuku. Po zagięciu korka wycięta przestrzeń się zamyka. Spróbuj tego sposobu na jakimś luźnym, niepotrzebnym kawałku. ;)
Filip
Kontakt:

Niestety Grzegorzu twoja metoda nie działa. Korek nie jest wystarczająco elastyczny.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Filip pisze:Jak tniecie korek ? Tniecie go na małe kawałeczki, i dopasowujecie do każdego kawałka łuku, czy wycinacie w nim parę "trójkątów" i przykładacie do 1/4 okręgu czy pasuje ?
Filipie - szukasz odpowiedzi jak kleić korek na łuku??
Odpowiedź jest prosta: przecina się wzdłużnie pasek korka na 2 połowy.
Po przecięciu paski stają się wystarczająco elastyczne poprzecznie.
Zanim przykleisz korek narysuj na makiecie (module) linię środka torowiska.
Naklej wyginając go pierwszy kawałek tak by linia którą narysowałeś pokryła się z krawędzią paska korka. Doklej 2 kawałek. Korek doskonale klei się na klej montażowy, słabiej ale wystarczająco - klej polimerowy i Wikol. W przypadku Wikolu klejenie następuje bardzo wolno, towarzyszy mu pęcznienie korka. Wymaga również stałego nacisku do czasu całkowitego wyschnięcia kleju.
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, 14:04 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Filip
Kontakt:

http://kork.home.pl/cgibin/shop?info=49&sid=60319813
na pewno wam o to chodzi ? Bo to już są proste pasy... :?
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Podobnie jak Pedro, ja także używam korka z www.kork.pl Do cięcia używam BARDZO ostrego noża z wysuwaną, zmienną końcówką. "Cięcia" muszą być przeprowadzone pewnie i jednym pociągnięciem. Cięcie "z góry na dół" będzie powodowało wykruszanie się małych kawałków korka.

Potestuj na małym kawałku, Fillip, a potem tnij właściwe kawałki.

Powodzenia! :D
Ostatnio zmieniony 13 sie 2006, 18:40 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 1 raz.
pedro
Kontakt:

Korek dokładnie ten sam.
Dodam jeszcze, że oprócz ostrego nożyka powinieneś zaopatrzyć się w metalową linijkę. Ja używam aluminiowej listwy do maskowania progów, połączeń paneli podłogowych o długości ok. 1 m. :>
Filip
Kontakt:

Chodziło mi o te z kork.pl...
pedro
Kontakt:

Korek z którego będzie podtorze tnę na pasy o szer. 32 mm, a potem ostrym nożykiem (do tapet) wycinam skosy pod kątem 45 st, tak żeby górna część podtorza miała 28 mm. Nie zawsze skosy wychodzą idealnie, ale nie ma się czym przejmować bo i tak ich nie będzie widać ponieważ przykryje je szuter.
Natomiast łuki wycina się podobnie tzn. najpierw wyrysować kształt, potem wyciąć podtorze o szer. 32 mm i następnie nożykiem "fazować" skosy. Miłego cięcia :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”