Mrugające i migające diody

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
tete
Kontakt:

Re: Mrugające i migające diody

Post autor: tete »

Fantomas pisze:...światło semafora wygaszane jest w sposób płynny (jest to oświetlenie żarowe), więc wymaga to specyficznej krzywej obniżania napięcia na diodzie, co gdzieś już na forum było opisywane.
OK, rozumiem. Z założenia pomyślałem o zastosowaniu na nierealistycznym torcie przez kogoś, kto takie cuś buduje. Tam aż takich wymogów raczej nie trzeba stosować.
A jeśli chodzi o realistyczną makietę, to...
... dotychczas wydawało mi się, że szczegóły na takiej makiecie winny dotyczyć wykonania głównie takich elementów, jak wystrój makiety. Teraz widzę, że w zasadzie są one zauważane także w dziedzinie oświetlenia. Jak widzę, chcąc wykonać naprawdę realny model, nie ma co iść na ustępstwa i winno się przykładać wagę do wyglądu barwy światła, jego natężenia i realizmu odzwierciedlenia rzeczywistego natężenia świecenia w czasie.... (uwaga dot. sposobu świecenia światła pulsującego semafora - szok) :shock: ;) Pokazuje tylko na co zwraca się uwagę (na wszystko) ;) - i dobrze.
Fantomas pisze:Nikt nie zakazuje stosowania takich układów, są przecież prostsze w budowie, jednak gorzej oddają rzeczywistość.
Chodziło mi właśnie głównie o tą prostotę budowy tych układów. Kilka części za grosze i jest. Aczkolwiek zgadzam się, że gorzej oddają rzeczywistość. Może przynajmniej tortowcy skorzystają :mrgreen: .
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, 09:08 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

tete pisze:Dlaczego? Dioda miga nie tak?
Łukasz niestety ma rację:
1) spawarka "miga" w sposób nieregularny, tak jeśli chodzi o częstotliwość jak jasność, więc podany układ nijak nie symuluje jej działania;
2) światło semafora wygaszane jest w sposób płynny (jest to oświetlenie żarowe), więc wymaga to specyficznej krzywej obniżania napięcia na diodzie, co gdzieś już na forum było opisywane.

Nikt nie zakazuje stosowania takich układów, są przecież prostsze w budowie, jednak gorzej oddają rzeczywistość.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, 09:08 przez Fantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

drlukasz napisał:
"Ani jedno nie przypomina spawarki, ani drugie "koguta" czy sygnału na semaforze..."

Dlaczego? Dioda miga nie tak?
Gdyby zastosować niebieski led i ukryć go gdzieś w zakamarku hali napraw, miganie da rozbłyski (moim zdaniem) przypominające efekt wydawany przez spawarkę. No ale każdy ma prawo sądzić po swojemu. Aczkolwiek układ zaproponowany przez kolegów z pewnością jest lepszy...

A semafor czemu też nie? --- gdy nadawany jest sygnał światła pulsującego to inaczej miga? :) Przecież można ustawiać częstotliwość pulsowania światła...

No nic. Zapodałem linki bo pomyślałem, że komuś się przyda. Z pewnością są lepsze rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, 07:50 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No to prosimy o przerobienie schematu 8) :P

Paweł
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Układ 558 to poczwórna wersja 555 (z małymi modyfikacjami) więc pewnie można by zrobić to samo na jednym IC (scalaku): NE558 Quad timer.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Gdzieś u gbbsoft`a był schemacik oparty na 4 układach 555, który symulował efekty spawarki - 2 diody LED ( biała i niebieska ) mrugały :)
Efekt naprawdę niezły!

Jak znajdę ( o ile Piotrek wcześniej nie wrzuci 8) ) to podrzucę namiary

Paweł
tete
Kontakt:

Mrugające i migające diody

Przypadkowo się natknąłem i pomyslałem, że wrzucę.

To może się komuś przydać dla uzyskania efektu spawarki na makiecie (np. gdzieś w hali napraw):
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... -diode-led

Mrugająca dioda LED (niektóre sygnały semafora, albo np. kogut na dachu auta na makiecie - np. służb typu milicja czy coś...):
http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zro ... jaca-diode
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”