Kran wodny wąskotorowy

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
tete
Kontakt:

Re: Kran wodny wąskotorowy

Post autor: tete »

W każdym razie dzięki ;)
Wiem, że patrząc na ten kranik nie jest to szczególnie skomplikowane, aby coś pokombinować (wysokość kranu w odniesieniu do wysokości taboru wąskiego - chociażby na podstawie fotek kolegi powyżej ;) ) - ale zawsze nie zaszkodzi rzucić okiem na rzeczywisty kranik (schemat).

Heh.... gdyby to był rok... dajmy na to 1965-ty... człowiek poszedłby gdzieś na wąski tor i sobie "zdjął" wymiar z tego typu kranu. A teraz to najwyżej można sobie poszukać fundamentu (albo reszty rury) w ziemi... :mrgreen:

Ten ze Śmigla nie całkiem mi się podoba z kształtu - bo wygląda na jakąś późniejszą samoróbę (ten Weinerta bardziej mi podchodzi), ale zdjęcia kolegi przydadzą się do określenia wysokości kranu i jego wielkości w odniesieniu do proporcji z fotek (jak nie znajdę planów). Plany Px-a 48 też mam więc jakby co, mniej więcej określę co potrzeba.

Jeszcze raz. Dzięki za chęci.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

tete pisze:Kiedyś wychodziła taka czarno-biała gazetka z kolorowymi okładkami "Parowozik". Ponoć właśnie w parowoziku było coś takiego w którymś numerze...
Czyli w pierwszej wersji Świata Kleju :mrgreen:
Nic to. Może gdzieś się natknę. W każdym razie jak coś macie, to bym prosił nadal ;)
Wydaje mi się, że było coś również w KMiDzie. Ale nie pamiętam, w którym numerze.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, 09:14 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Dzięki za chęci.

Kiedyś wychodziła taka czarno-biała gazetka z kolorowymi okładkami "Parowozik". Ponoć właśnie w parowoziku było coś takiego w którymś numerze...
Nic to. Może gdzieś się natknę. W każdym razie jak coś macie, to bym prosił nadal ;)
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Plany to to nie są, ale może Ci pomogą fotki ze Śmigla zrobione podczas imprezy z parowozem w 2006r.
Obrazek

Autorem poniższych 2 zdjęć jest Mirek Konieczny.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, 22:38 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 2 razy.
tete
Kontakt:

Kran wodny wąskotorowy

Ma ktoś może przypadkiem namiary na plany kranu wodnego pasującego na wąski tor?
Chciałem sobie wykonać coś podobnego jak to:
Obrazek
Ale nie chcę strzelać na oko...
Podobny kranik jest na makiecie Lewin Leski przy wąskim torze... ale nigdzie nie mogę znaleźć. Ciężko z tymi pierdołami...

źródło obrazka: http://www.mcschueler.de (WEINERT H0)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”