Makieta w małym mieszkaniu

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
tete
Kontakt:

Re: Makieta w małym mieszkaniu

Post autor: tete »

A może coś TAKIEGO ?? ;)
Kubula TT
Kontakt:

Post autor: Kubula TT »

:oops: Przepraszam moja wina za zbyt pobieżne nakreślenie tematu. W moim przypadku makieta była by w kształcie C tak, że punkty podparcia były by na trzech ścianach. :) Problem tkwi w tym, aby cała ta "mechanizacja" była nie awaryjna i estetyczna dla oka gdy całość będzie pod sufitem ?? Spód makiety według mojego pomysłu wyglądał by jak podwieszany sufit z halogenami, itp. Jak już napisałem problem to niezawodny i sprawdzony :? mechanizm :?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 20:47 przez Kubula TT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Witamy Kubula TT na ForumTT !!

Widziałem na którymś z filmów kolejkowych DE takie rozwiązanie, ale nie całą makietę tylko w ten sposób był ruchomy jeden tor, by całe składy odstawić na szufladę, gdzie poszczególne tory znajdowały się jeden nad drugim, a nie obok siebie, jak to typowo bywa.
Kubula TT pisze:... mechanizm od strony ściany
I tu może być pierwszy problem. Jeśli przyjmiemy, że dłuższy bok makiety jest od strony ściany, a krótszy od niej odchodzi to przeciwległa (do długiej) krawędź makiety będzie odsunięta co najmniej na metr.
Powstają ogromne siły na łączeniu stelaża makiety z mechanizmem podnośnika. Ich rekompensowanie, np zastrzałami (podporami), dyskwalifikuje cały pomysł. Z kolei budowa odpowiednio wytrzymałej konstrukcji... ..spawanie itepe.
Problem znika jeśli zastosujesz 4 punkty podparcia w rogach makiety, tylko że to by były 4 podnośniki z czego 2 w środku pokoju.
:/
... może jednak linki ??

Zupełnie innym rozwiązaniem to budowa modułów po 30/50 cm szerokości i 90 długości - czyli makieta sTTandardowa (lub podobna). To zmieścisz w pokoju.
Kubula TT
Kontakt:

Makieta w małym mieszkaniu

Post autor: Kubula TT »

:) Witam wszystkich. Planuję budowę makiety, lecz mój problem polega na tym, iż nie mam za wiele miejsca. Mam natomiast pomysł na makietę podciąganą pod sufit, ale nie przy pomocy linek i bloczków. Chcę wykorzystać przykład stosowany w podnośnikach samochodowych w serwisach naprawy aut (długie gwintowane pionowe pręty + napęd elektryczny). :/ W przypadku makiety oczywiście mechanizm od strony ściany (w ścianie). Proszę o pomoc, a mianowicie może ktoś stosował tego typu rozwiązanie ? Jakieś, foto, linki. Będę wdzięczny Pozdrawiam wszystkich tt-kowiczów.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 17:08 przez Kubula TT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”