Dekodery Rubikus mikro

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Dekodery Rubikus mikro

Post autor: Kilkujadek »

gbbsoft pisze:Telefony w środku nocy nie są przyjemne... :/
Podobnie jak posty na PW klasy "wjazdu komuś na chatę" ;)
Ostatnio zmieniony 09 lis 2009, 10:07 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Grzegorz TT pisze:2) Odrębną sprawą jest kultura osobista rubikusa
Odradzam udostępnianie telefonu temu Panu.
Telefony w środku nocy nie są przyjemne...
:/

PS. Skończyło się na instalacji programu w komórce do blokowania wybranych numerów... :mrgreen: http://www.logic-unlimited.in/callfirewall.php
Ostatnio zmieniony 08 lis 2009, 12:41 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Odradzam jakiekolwiek zakupy u tego producenta.
1) Analizując posty na forach internetowych użytkownika rubikus vel. szyna (FK-M) znalazłem tematy gdzie ów producent sprzedaje towar którego działania nie sprawdził na podstawowym sprzęcie jakim jest centralka Lenz. Testy dekoderów akcesoriów Rubikusa wykonane przez gbbsoft'a:
ROCO , LENZ
2) Odrębną sprawą jest kultura osobista rubikusa, a raczej jej kompletny brak czego dowody znajdują się na FMK, FK-M i od kilku dni na naszym forum. Już w siódmym poście na tym forum:
Pięknie gadacie..... Może Pan A_tox by zrobił film instruktażowy pokazując jak się sieje trawę elektrostatyczną krok po kroku. Bo do mnie są pretensje , tylko nie wiem o co. Ja naprawdę WAS NIE POTRZEBUJĘ ABY PRZEŻYĆ Sam się się nie mogę obrobić ze zleceniami na szczęście, ale odezwanie się na forumie jakimkolwiek jest równoznaczne z popełnieniem przestępstwa....ale to taka nasza rzeczywistość......na szczęście
TT jest mało popularne u nas i na każdym spotkaniu Was nie widać. Spadam stąd na stałe bo widzę, że tu każdy mądrzejszy niż ładniejszy. Kupujcie sobie nowe wagoniki z plastikowymi kółkami! Pozdro!

1)+2)=DUŻE KŁOPOTY
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Post autor: martinezo »

Co oznacza termin "micro" ?? - w milimetrach.

Jestem pogięty pod tym względem - jak najciaśniej i jak najmniejsze.
Najmniejszy - z NEM651 (lub NEM652), czterema wyjsciami, wyjściem na UPS z elementami blokującymi problemy przy programowaniu na pokładzie, z ANALogiem i kompensacja obciążenia - jest w moim avatarze 1:1 na MARTELU.
11x23x3,5mm - mniejszy jest możliwy TYLKO przy produkcji masowej - czyt. MASZYNA
Elementy - zachód - ilości min 3tyś. szt. Jeden z ważnych 9tys. szt (jedyne 2,5tys.).

O czym rozmawiamy ??
Wymiary i parametry prosim.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Na giełdzie w Katowicach N025 Kuhna można kupić za 100zł. Zakładam ,że można dorwać taniej. Piszecie 80-90 zł. czyli ja biorę pod uwagę 90zł. Przy założeniu ,że kurs Euro spadnie troszkę (kiedyś musi), to cena jest taka sama. Osobiście jak by były wyraźnie tańsze to może i 10 sztuk bym wziął. Podejrzewam ,że jakby zrobić zbiorcze zamówienie na N025 Kuhna to też cena będzie niższa. A na razie możemy dalej porównywać cenę mini Martineza M133 w zamówieniu zbiorowym i jednej sztuki N025 ;)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Uważam że pomysł jest dobry, tylko ... jak wyżej widać opis , sposób działania, i wiem co i po co. Ja również jak i przyszły producent "nie bardzo chcę wyrzucać" 80 zł, jak dołożę 40 to kupię już dobry dekoder albo wagon :mrgreen:
Jeśli jest to tylko sonda to chętnie kupię mini dekodery z ups za 80 zł jeśli będą bezawaryjne i przejdą pomyślnie testy. Ile ? Nie wiem, jeszcze ich nie widziałem, ani o nich nie czytałem.
Pozdrawiam
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Chyba bez sensu wylamywac otwarte drzwi.

Kompensacja obciazenia, do tego ich patent dither do extremalnie wolnej jazdy. Obciazenie do 2A, PoM, programowanie jasnosci oswietlenia, sterowanie generatorem dymu, inne gadzety.

TCS EUN651

Obrazek
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Karol pisze:Keuheny są po 120zl (...)
Zmień dostawcę ..... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 17:10 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Keuheny są po 120zl \, nasz 80 dodatkowo z upsem co czasami dla TT bardzo sie przydaje
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Karol pisze:Jest możliwość produkcji dekoderów mikro idealnie nadających się dla naszej skali.
Wszystkich chętnych proszę o wpisywanie sie na listę. Cena 80 / 90 pln
Deki oczywiście z UPS i jednym wyjściem funkcyjnym, co do detali wypowie się producent
Nie chce negować może i słusznej inicjatywy, ale czy jest sens się w to bawić, skoro za taką kasę można kupić bardzo dobre i sprawdzone N025 Kuhna ?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 17:10 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Dopiero zaczynam z DDC ale propozycja żebym sie zapisał na zakup czegoś czego nikt nie widział, nie trzymał, i nie wypróbował jak to działa to chyba lekki żart. Poczytałem o dekoderach Martineza m 133 i jest to obiecujące ale moim skromnym zdaniem wypadało by zrobić parę sztuk do testowania, ja na razie zostanę przy dekach za które może płacę więcej ale przynajmniej wiem czego można od nich oczekiwać. Po prost nie znam sie i zanim na coś wyłożę pieniądze to chcę wiedzieć co kupuję, i czego mogę się po tym spodziewać.
Tak się składa że zrobienie paru płytek tej wielkość w warunkach domowych jest niemożliwe, wiec także nie jest realne zrobienie paru sztuk do testów. Jak Artur zauważył także jak chodzi o Matiego była podobna sytuacja. Na razie jest to tylko luźna propozycja chcemy zobaczyć ilu jest potencjalnych chętnych. Co do jakości deków są one tej samej klasy co fabryczne, mam parę i w przeciwieństwie do lenzów i nigdy sie nie palą.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 17:09 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

rubikus pisze:... dekodery do TT to (...) projektowanie malutkiej płyteczki ....
Przypominam sobie podobne zapytanie Martinezo sprzed 2-3 laty. Do dziś miniMartinezo się nie pojawiły pomimo większego grona odbiorców.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 17:08 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Dopiero zaczynam z DDC ale propozycja żebym sie zapisał na zakup czegoś czego nikt nie widział, nie trzymał, i nie wypróbował jak to działa to chyba lekki żart. Poczytałem o dekoderach Martineza m 133 i jest to obiecujące ale moim skromnym zdaniem wypadało by zrobić parę sztuk do testowania, ja na razie zostanę przy dekach za które może płacę więcej ale przynajmniej wiem czego można od nich oczekiwać. Po prost nie znam sie i zanim na coś wyłożę pieniądze to chcę wiedzieć co kupuję, i czego mogę się po tym spodziewać.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Wiec teoretycznie ponad 100 użytkowników musiałoby się zdeklarować na zakup by produkcja mogła ruszyć.
rubikus
Kontakt:

Post autor: rubikus »

No trudno. Zostałem wywołany do tablicy więc jestem. Moje deki do H0 są już jakiś czas na rynku. Funkcyjnie jest to odpowiednik dekoderów Martineza M133. Jeśli by powstały dekodery do TT to poprostu czeka mnie projektowanie malutkiej płyteczki .... no i inwestycja. Sam nie bardzo chcę się pchać w ten projekt raczej jestem mobilizowany do tego przez użytkowników forów modelarskich. Od razu chcę zaznaczyć, że nie nastawiam się na zarobek bo tu nie ma na czym zarobić. Jeśli chcecie aby ten dekoderek powstał to musimy zrobić to wspólnymi siłami. Ja osobiście nie bardzo chcę wyrzucać 5000 pln na początek. Dogadujcie się między sobą i rzućcie jakąś propozycję. Ja jestem otwarty aby Wam pomóc ucyfrowić Wasze loczki. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”