Hobby MTP Poznań
Moderator: mod-Imprezy
- drlukasz
- Kontakt:
Re: HOBBY 2010 : 23-24 października 2010
W tym terminie mnie nie będzie na 100% - mam inne, ważniejsze plany.
Centralę, boxy, RSCLD, kable, FREDI itd. mogę udostępnić.
Moduły również.
Centralę, boxy, RSCLD, kable, FREDI itd. mogę udostępnić.
Moduły również.
- brovarek
- Kontakt:
Niestety 2 imprezy w tak małym odstępie czasowym od siebie (Rosswein->Poznań) generalnie wykluczają mój udział w imprezie Poznańskiej. Poza kosztami, niestety liczy się tez to , że 8 dni w jednym miesiącu przeznaczone na imprezy to jednak zbyt dużo.
Nie interesuje mnie tu okreslenie "patryjotyzmu, promocji skali etc" bo to bzdura na kołach, przynajmniej w porównaniu ilości uczestników w TT i HO. Jezeli w HO uda im się zrobić to co planują porównanie bedzie jeszcze bardziej absurdalne-wyraziste i nie zniechecając uczestników do zabawy w Poznaniu poddaje to pod rozwagę...
Na teraz najbliższa i najwieksza imprezą TT-kową jest Sosnowiec, proponuje zewrzeć szyki, zebrac sie w grupy i przyjechać, wtedy bedzie mozna na miejscu ustalić ew szczegóły Poznania. Skrzynki przecież mogę komuś udostepnić kto w Poznaniu będzie, tyle , że nie dam ich komuś, kogo nie znam , a jesli znam to tylko z kłapania na forum.
Ogólnie poddaję to pod dyskusję, Pozdrawiam, Maciek
Dobrze by było, żeby ktoś kto się na tym zna, zabrał się za koordynację Poanania, czasu choć dużo , na pewno bedzie w końcu brakować...
Nie interesuje mnie tu okreslenie "patryjotyzmu, promocji skali etc" bo to bzdura na kołach, przynajmniej w porównaniu ilości uczestników w TT i HO. Jezeli w HO uda im się zrobić to co planują porównanie bedzie jeszcze bardziej absurdalne-wyraziste i nie zniechecając uczestników do zabawy w Poznaniu poddaje to pod rozwagę...
Na teraz najbliższa i najwieksza imprezą TT-kową jest Sosnowiec, proponuje zewrzeć szyki, zebrac sie w grupy i przyjechać, wtedy bedzie mozna na miejscu ustalić ew szczegóły Poznania. Skrzynki przecież mogę komuś udostepnić kto w Poznaniu będzie, tyle , że nie dam ich komuś, kogo nie znam , a jesli znam to tylko z kłapania na forum.
Ogólnie poddaję to pod dyskusję, Pozdrawiam, Maciek
Dobrze by było, żeby ktoś kto się na tym zna, zabrał się za koordynację Poanania, czasu choć dużo , na pewno bedzie w końcu brakować...
Ostatnio zmieniony 07 lis 2009, 13:37 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Jak się nic nie "wydarzy" to raczej będziemy w podobnym składzie co w tym roku tylko z większą liczbą modułów.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
HOBBY 2010 : 23-24 października 2010
Z MARTELA (tylko najważniejsza część):
): czy TT będzie obecna 
Pytanie (do nasPojawiła się propozycja WSPÓLNEJ zabawy w roku przyszłym. Wspólna impreza - pod "szyldem" PZMK. Propozycja skierowana jest do wszystkich osób budujących, posiadających moduły zbudowane w różnych "wariantach normowych" oraz modelarzy i kolekcjonerów - jednym słowem miłośników kolei w skali 1:87.
Wstępne ustalenia zakładają budowę nie jednej linii kolejowej, lecz całej sieci linii. Główną stacją węzłową był by poznański "Międzychód". Będąc stacją czterokierunkową, da możliwość rozprowadzenia w różnych kierunkach wspomnianych linii. Każda wyprowadzona linia -zakończona stacją umożliwiającą oblot składu lub też stacją techniczną (szufladą). Po drodze można dodatkowo umieścić stacje i to nie tylko przelotowe ale również węzłowe. Wielce prawdopodobny jest udział gości z Niemiec, a co za tym idzie przejścia granicznego. Ja mam nadzieję, że nie jednego
Ponieważ organizacja imprezy trochę się zmieni (o czym niżej) - jest nadzieja na udział naszych południowych sąsiadów. (...)
Termin kolejnej edycji został wstępnie ustalony - będą to tradycyjnie sobota i niedziela 23-24 października 2010. Jednak specjalnie dla nas, MTP udostępni halę w piątek tj. 22.10. W ten dzień była by możliwość zabawy bez publiczności - tylko zgłoszeni uczestnicy. I w ten dzień, zwolennicy zabawy w "prawdziwą kolej" - mogli by nauczyć i pokazać pozostałym "o co biega"
Nie oznacza to, że w kolejnych dniach będzie "samowolka". Niestety, jakaś dyscyplina być musi. Jazdy w/g rozkładu z podziałem czasowym na epoki. Przewóz towarów jak na prawdziwej kolei.
Kryterium wykończenia skrzynek - minimum zieleń niska.
Przyjazd uczestników i montaż skrzynek już w czwartek. To również konieczność załatwienia dodatkowego dnia urlopu i problem zakwaterowania z czwartku na piątek.
Jeśli propozycja "chwyci", a odzew "środowiska" będzie ogólnopolski - pojawi się szansa na dobrą zabawę z ogromną makietą.

-
- Kontakt:
Re: MTP HOBBY 24-25 października 2009
No to kilka moich.
KLIK
KLIK
-
- Kontakt:
Prawie gotowiec ale Noch'a. Wymiary tego ustrojstwa to około 170x100.golab pisze:Ktoś może powiedzieć co to za makietka na zdjęciu ? Jakie ma wymiary ? gotowiec NOCHa ?
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 12:13 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Moim zdaniem (opieram się tylko na zdjęciach) to makieta Tilliga, która objeżdża imprezy (nowa ? większa ? ).
- golab
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 17:33 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
- Misiek
- Kontakt:
Lepiej wróć do starych nawyków... bo Ci tak zostanie.BarTTman pisze:Odkąd nabyliśmy to "cudo" i odłożyłem w kąt mojego Nikosia F60, to przestałem się starać.
Popróbuj trybów programowalnych w aparacie - zwłaszcza, że w Canonie A650 da się to zrobić.

Dla porównania zerknij na foty JarkoTT'a - robione Canonem A610

Ja np. podziwiam ludzi robiących zdjęcia makiet komórką, lub kręcących nią filmów
- BarTTmań
- Kontakt:
Niestety przyznaję, fotki robiłem tzw. kompaktem cyfrowym w trybie 'auto'. Odkąd nabyliśmy to "cudo" i odłożyłem w kąt mojego Nikosia F60, to przestałem się starać. Biję się za to w piersi i obiecuję poprawę przy następnej okazji. Dziękuję Komuś, Kto poukładał moje zdjęcia w kolumny, bo pierwszy raz wrzucałem taką partię z ImageShack'a. 
Aha, wszystkimi zdjęciami w oryginalnej rozdzielczości 4000x3000 służę na maila, jeśli Ktoś miałby ochotę.

Aha, wszystkimi zdjęciami w oryginalnej rozdzielczości 4000x3000 służę na maila, jeśli Ktoś miałby ochotę.

Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 07:21 przez BarTTmań, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Czasem wystarczy nawet papierowa chustka do nosa.brovarek pisze:Ps. U jednego Niemca w Lipsku, z naprawdę profi sprzętem foto widziałem samorobną nakładkę na lampę jakby z cieniutkiego prześcieradła. Rozproszone światło usunie efekt plakatówki.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, 18:05 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
Szkoda, ze fotki makiet robiłeś z lampą. Niestety wydaja sie wtedy jak namalowane plakatówką. Za to zdjęcia ogórka fajne, dzięki.
Co do tła, to nie jest to problem. Kolega drukuje takie rzeczy. Zdjęcia do tła robi sam Sinarem, także efekt i detal jest naprawdę super. Druk na folii, folia do pianki i tło gotowe. Niestety cena tej przyjemności jest spora, no ale...
Ps. U jednego Niemca w Lipsku, z naprawdę profi sprzętem foto widziałem samorobną nakładkę na lampę jakby z cieniutkiego prześcieradła. Rozproszone światło usunie efekt plakatówki.
Co do tła, to nie jest to problem. Kolega drukuje takie rzeczy. Zdjęcia do tła robi sam Sinarem, także efekt i detal jest naprawdę super. Druk na folii, folia do pianki i tło gotowe. Niestety cena tej przyjemności jest spora, no ale...
Ps. U jednego Niemca w Lipsku, z naprawdę profi sprzętem foto widziałem samorobną nakładkę na lampę jakby z cieniutkiego prześcieradła. Rozproszone światło usunie efekt plakatówki.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, 15:08 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- BarTTmań
- Kontakt:
Wrzucam, jak obiecałem, moje fotki z targów.
Coś mi się pochrzaniło - w makietę Kirchs'a tak się zapatrzyłem, że...nie zrobiłem jej zdjęć. Za to w temacie tła zamakietowego są fotki makiety w H0 z Poznania. Tło, jak się dowiedziałem, jest od Buscha, klejone na płycie strukturalnej z poliwęglanu, ciętej w bryty, gruntowanej klejem do tapet, a potem tło na wikol.
Składy pociągów amerykańskich faktycznie imponowały długością.
Husarz w H0, o którym dziś pisał Sławek na targach miał 2 komplety odbieraków (ale nie wiem, czy to przeróbka PIKO).
Wychodząc byłem już taki głodny, że "naszła mnie chęć" na...ogórka

Coś mi się pochrzaniło - w makietę Kirchs'a tak się zapatrzyłem, że...nie zrobiłem jej zdjęć. Za to w temacie tła zamakietowego są fotki makiety w H0 z Poznania. Tło, jak się dowiedziałem, jest od Buscha, klejone na płycie strukturalnej z poliwęglanu, ciętej w bryty, gruntowanej klejem do tapet, a potem tło na wikol.
Składy pociągów amerykańskich faktycznie imponowały długością.
Husarz w H0, o którym dziś pisał Sławek na targach miał 2 komplety odbieraków (ale nie wiem, czy to przeróbka PIKO).
Wychodząc byłem już taki głodny, że "naszła mnie chęć" na...ogórka

Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, 15:07 przez BarTTmań, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki JarkoTT za zbliżenie kartki opisem !
Dobrze wiedzieć, bo zieleń jest naprawdę ładna.

- jarkott
- Kontakt:
W opisie makiety M. Kirscha można znaleźć kilka informacji dotyczących stosowanych produktów, m.in. zieleni, tła itp.:

Tło jest firmy Jowi: http://www.modellbahn-hintergrund.de

Tło jest firmy Jowi: http://www.modellbahn-hintergrund.de
Ostatnio zmieniony 30 paź 2009, 16:41 przez jarkott, łącznie zmieniany 3 razy.