Makieta na prezent świąteczny.

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

Re: Makieta na prezent świąteczny.

Post autor: ECO400 »

Dziękuję za porady. Gałązki jakie zbierałem co prawda nie były do końca suche ale nie ścięte prosto z drzewka. Pozbierałem je z podłoża.

Kolejne pytanie: Chciałbym alby na mojej makiecie była kopalnia piasku. Planuję wyryć dołek o średnicy około 20-30cm (odpowiednio ukształtowany), wysmarować go wikolem i wysypać piaskiem. Ewentualnie na dole zrobić jakąś kałużę z żywicy epoxydowej. Czy myślicie że ta metoda jest dobra ??
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

ECO400 pisze:Po południu poszedłem do lasu, nazbierałem patyczki i dużo mchu wszelkiego rodzaju. Wieczorkiem zasiadłem do roboty i zrobiłem sobie pare drzewek do makiety...
Mam jedną, podstawową uwagę: wszelkie drzewka i krzaki powinno się robić z odpowiednio wysuszonych i przygotowanych materiałów naturalnych, a nie ze świeżych, dopiero co przyniesionych z lasu !!
Teraz bowiem wygląda to ładnie (przynajmniej dla Ciebie), ale za parę tygodni wszystko to stanie się suche, pomarszczone i kruche... i może się okazać, że będzie do wyrzucenia. :/

Proces właściwego przygotowania materiałów naturalnych do tego, żeby nadawały się na makietę, to dość skomplikowane zagadnienie i czasem może zająć ponad miesiąc czasu.
Dlatego, jeśli nie masz w tym doświadczenia, a efekt musi być pewny w 100%, to raczej polecam Ci stosowanie materiałów syntetycznych - maty trawiaste, gąbki i drzewka zwijane z drutu. Materiały te są trwalsze i nie zmieniają swoich właściwości po czasie.
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

Witam.
Dzisiaj udałem się na giełdzie kwiatową i kupiłem sobie Chrobotka reniferowego. Po południu poszedłem do lasu, nazbierałem patyczki i dużo mchu wszelkiego rodzaju. Wieczorkiem zasiadłem do roboty i zrobiłem sobie pare drzewek do makiety.
Sorry za jakość zdjęć ale o tej porze za jasno w pokoju nie mam...

ZDJĘCIA: http://picasaweb.google.com/Dawid.eco400/MakietaTT
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

ECO400 pisze:1. Chciałbym aby makieta była prosta. Pokażę przykładowe zdjęcie znalezione w internecie...
Akurat tę makietę zrobił nasz kolega ze Sopotu, JarkoTT:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=69553#69553
małą makietę w skali TT wykonaną przeze mnie w ciągu 1 miesiąca
...wiec Twoje założenia SĄ REALNE.
:P
POWODZENIA !!
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

solar pisze:...ale jak zarazisz Dziadka TeTetką, to "strach się bać" jaką makietę będziesz budować później :mrgreen:
kasa na stół i mogę budować :)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 18:54 przez ECO400, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Paweł Basiński pisze:Jeżeli brakuje nawet w zestawie startowym potrzebnych torów to również nie problem dokupić brakujące kawałki do kompletu :)
Czyli uzupełnić torowisko o np. coś takiego
P.S.
Faktycznie na zrobienie makiety z fleksów w ciągu 1,5 miesiąca to troszkę mało czasu. Chyba, że dysponujesz nim w pełnym zegarze...

...ale jak zarazisz Dziadka TeTetką, to "strach się bać" jaką makietę będziesz budować później :mrgreen:
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Jak czujesz się na siłach to oczywiście możesz samemu zrobić torowisko przy pomocy fleksów.
Jeżeli wolisz gotowce to chyba najtaniej wyjdzie zestaw startowy - różne zestawy za różne pieniądze :)

np:
http://www.modelmania.com.pl/index.php?cPath=7_142
http://www.modelarski.pl/zestawy+startowe+14_c292.html

Zaletą takiego zestawu jest to, że otrzymujesz kompletny zestaw od torowiska poprzez zasilanie i tabor - taki zestaw wychodzi taniej niż kompletowanie osobnych komponentów.
Jeżeli brakuje nawet w zestawie startowym potrzebnych torów to również nie problem dokupić brakujące kawałki do kompletu :)

A TT-CAD jest prosty jak obsługa cepa ;) robisz początek od punktu zaczepienia i dalej dokładasz odcinki torów z dostępnej bazy

Paweł
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

Zrobiłem mały projekt w Paincie.

Obrazek

Pomożecie mi wyliczyć jakie potrzebuje elementy na zbudowanie takiej trasy (ewentualnie co zmienić)
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

ECO400 pisze:Dziękuję za informacje. Myślę że jeszcze nie mam doświadczenia aby podjąć się robienia torów od podstaw. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś może mi zaprojektować (albo wytłumaczyć jak to zrobić) proste torowisko ?? Pobrałem program TT-Cad ale jakoś nie mogę się w nim odnaleźć.
Składanie torów to nic trudnego! Wsuwasz szyny w wypustki w podkładach i to cała filozofia :) Nie mówię tutaj o rozjazdach, nie wiem czy również je planujesz, te faktycznie mogą być ciut trudniejsze, ale za to są tańsze.
Co do wielkosci makiety, to ja nabyłem ostatnio zestaw startowy, który zawierał owal torów z małą bocznicą (30cm), o wymiarach 70x100 i to też nie wydaje mi się zbyt wiele. Oczywiście, jeśli takie są Twoje założenia, to upchniesz coś korzystając z najmniejszych łuków. Możesz także kupić zestaw startowy, będziesz miał z głowy zakup torów i taboru, a wyjdzie Cię to sporo taniej.
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

Dziękuję za informacje. Myślę że jeszcze nie mam doświadczenia aby podjąć się robienia torów od podstaw. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś może mi zaprojektować (albo wytłumaczyć jak to zrobić) proste torowisko ?? Pobrałem program TT-Cad ale jakoś nie mogę się w nim odnaleźć.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Na tory popatrz do katalogu:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 4&kat=2009

Najbardziej popularne ze względu na cenę są fleksy:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 6&kat=2009
można je również składać samemu z szyn i podkładów co wychodzi jeszce taniej.
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

ŁukaszTT pisze:50cm to za mało, najmniejsze łuki mają r=286mm, czyli średnica jest równa 572mm, idąc dalej myślę, że minimalne wymiary makiety to 100x60cm, ale i tak większy zapas byłby lepszy ;)

Model torowiska proponuję wykonać przy pomocy świetnego programu tt-cad, tory polecam modelowe (wszyscy ci je polecą 8) )

Tabor... A starczy ci kasy i na niego? :P

Btw. Gratuluję pomysłu, chociaż wydaję mi się, że dziadek mógł mieć na myśli to, że sam by chciał zbudować makietę, bo budowa to też nie mała zabawa :D
Oczywiści wielkości makiety można powiększyć nieznacznie. Więc teraz proponuję 120x70cm (bedzie dobrze ?? )

Co to są tory modelowe (jakiś link do sklepu) ??

Dziadek nie ma czasu na budowe makiety bo prowadzi firme i od 7.00 do 20-21.00 jest w pracy.

Szyny i tabor chciałbym kupić używane (może od jakiegoś użytkownika tego forum :) )
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

50cm to za mało, najmniejsze łuki mają r=286mm, czyli średnica jest równa 572mm, idąc dalej myślę, że minimalne wymiary makiety to 100x60cm, ale i tak większy zapas byłby lepszy ;)

Model torowiska proponuję wykonać przy pomocy świetnego programu tt-cad, tory polecam modelowe (wszyscy ci je polecą 8) )

Tabor... A starczy ci kasy i na niego? :P

Btw. Gratuluję pomysłu, chociaż wydaję mi się, że dziadek mógł mieć na myśli to, że sam by chciał zbudować makietę, bo budowa to też nie mała zabawa :D
Awatar użytkownika
ECO400
Kontakt:

Makieta na prezent świąteczny.

Witam.
Jako że jest to mój pierwszy post powiem kilka słów o sobie.
Mam na imię Dawid i mam 15 lat. Od prawie 5 lat zajmuję się modelarstwem lotniczym RC (zdalnie sterowane). Kiedy 25.10.2009 jechałem z dziadkiem na Targi Poznańskie dowiedziałem się że jego marzeniem z dzieciństwa jest model kolejki :) Tak więc postanowiłem z finansową pomocą rodziców zrobić mu prezent świąteczny. Chciałbym zrobić prostą i małą makietę (ze względu na małe rozmiary wybrałem skale TT). Z modelarstwem kolejowym nigdy wcześniej nie miałem do czynienia.
Jestem na etapie czytania forum i zbierania informacji teoretycznej. Dzisiaj pozbierałem mech, gałązki i inne zielska, które mam zamiar wymoczyć w glicerynie.

1. Chciałbym aby makieta była prosta. Pokażę przykładowe zdjęcie znalezione w internecie:
http://jarkott.martel.pl/mala_makieta/m ... rt_01.html
chodzi mi o kształt torowiska (krajobraz zrobię według własnego uznania.
2. Chciałbym aby makieta zmieściła się na obszarze wielkości płyty styropianowej (100x50cm)
3. Koszty jak najmniejsze.
4. Mam na wykonanie makiety tylko 1,5miesiąca więc trawa będzie z maty.
5. Nie zależy mi na super realistyce (malowanie każdej deski torów na rzeczywiste kolory itp.)

Mogę liczyć na Waszą pomoc w zaprojektowaniu i skompletowaniu torowiska oraz taboru kolejki ?? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”