BR 44, Roco

Moderator: mod-Tabor

romanpumas
Kontakt:

Re: BR 44, Roco

Post autor: romanpumas »

Witam.Czy ten dekoder tam wejdzie
Kuehn 81340 - Dekoder TT/N, 90''
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

romanpumas pisze:...chciałbym aby był dcc i z dźwiękiem?
Ciasno. :/
Trzeba ciężarek (pod węglem) wyciąć by miejsce na dekoder zrobić. Głośnik do kabiny lub w kocioł (dodatkowa rzeźba).
Ja odpuściłem (lenistwo). :mrgreen:
romanpumas
Kontakt:

Post autor: romanpumas »

Witam.
Modele po kolei lądują na makiecie. Mam model w DRG i chciałbym aby był dcc i z dźwiękiem? Czego szukać? Pozostałe modele mają założone dekodery LENZA i żaden nie ma dźwięku.
Roman.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2015, 08:04 przez romanpumas, łącznie zmieniany 1 raz.
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Witam,

Panowie chciałbym zasięgnąć Waszej opinii o BR44 244 (Roco 36013) - czy ktoś z Was posiada taki parowóz na stanie? W poprzednich postach była informacja, że lokomotywa nie radzi sobie z jazdą po "rurkach" (tyle, że chodziło o model wcześniejszy). Jako, że posiadam tylko takie torowisko zastanawiam się, czy ewentualny zakup tego modelu nie byłby strzałem w kolano?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

W Modell Eisenbahner nr 11/2009 na str. 66-67 znalazłem krótki test BR 44: PDF.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Udało mi się kupić model który aż tak nie rzęził jak oglądane na początku, ale nic się w nim nie poprawiło. Jak rzęził tak rzęzi na tym samym poziomie :mrgreen: Inna sprawa, że się przyzwyczaiłem, a loka naprawdę jest fajna :mrgreen:
KrystianoV6
Kontakt:

Post autor: KrystianoV6 »

Ja powiem tak, poluzowałem nieco śrubki mocujące obudowę by mniej przenosiła drgania, pojeździła może z 2 h i ściszyła się o ok połowę.Teraz jest akceptowalne. Porównałbym to do pracy gagara.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, 09:14 przez KrystianoV6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LemingAnadyrski
Kontakt:

Post autor: LemingAnadyrski »

Kilkujadek pisze:Napęd precyzyjny ale dość głośny, wydaje wysoki, nieprzyjemny dźwięk.
womo pisze:czy one wszystkie wydaja dźwięk jak zdychający udar w wiertarce
Ok, trochę już minęło od premiery modelu, więc pytanie brzmi: czy układ przeniesienia napędu dociera się
i zaczyna nieco kulturalniej (pod względem wydawanych dźwięków) pracować, czy też "z chińskiego plastyku
bata się nie ukręci"?

Szukałem na youtube dla porównania, ale wszyscy wrzucają wersje z dźwiękiem albo podłożoną muzyką, a tak
żeby samego silnika posłuchać to gucio. :-(
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, 09:13 przez LemingAnadyrski, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Dla mnie kolor świateł w 44 czy starej 01 Tiliga jest bez znaczenia bo to światłowody, mogę jeżdzić bez świateł i mi to nie przeszkadza, natomiast co do Tiligowej 01 nowej produkcji to tu przesadzili z halogenami, mało tego przeświecają one na drugą stronę osłony pod kotłem, więc przycisk F0 załatwia sprawę i po światłach.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

tetryk1955 pisze:Spójrz proszę, na to: http://stores.shop.ebay.pl/Hufing-Troni ... 1QQ_sopZ10 I to jest (a przynajmniej tak wygląda) dla mnie ideał. Też warmweiss
Na ten link już chyba nie zerkniemy, ale fakty są powalające - to najlepszy model wielkości TT dla średnio zaawansowanych. Reszta może się najwyżej uczyć - jak budować bardzo dobre parowozy 1:120 przy takiej cenie. Roco pokazało że Tillig zatrzymał się, a reszta wędruje w ślepe tory,
Ostatnio zmieniony 05 sty 2012, 10:42 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
tetryk1955
Kontakt:

Post autor: tetryk1955 »

Spójrz proszę, na to:
http://stores.shop.ebay.pl/Hufing-Troni ... 1QQ_sopZ10
I to jest (a przynajmniej tak wygląda) dla mnie ideał. Też warmweiss
tetryk1955
Kontakt:

Post autor: tetryk1955 »

Co w mojej opinii n/t świateł w 44-ce jest nieprawdziwe?. Przecież oświetlenie jest na światłowodach, przednie latarnie ledwo się jarzą - rozwiązanie jest identyczne jak w Br 80. Jedyną uczciwą lampą jest reflektor na drzwiach dymnicy. Co do koloru można rzeczywiście spierać się - rzecz gustu, dla mnie jest to światło zimne w ktorym nie ma śladu żółtego koloru. Zaznaczam- być może jest to zgodne z oryginałem - nie wiem jak świeciły dorosłe 44-ki. Natomiast pamiętam jak świeciły nasze parowozy - mówię o tych z przełomu lat 60 i 70-tych. O ile z bliska rzeczywiście światło wydawało się białe to w miarę zwiększania dystansu żółkło - pewnie któraś z części składowych widma była pochłaniana przez powietrze lub coś co w nim było.Pamiętajmy że było to światło żarowe a nie monochromatyczne. Jeszcze raz podkreślam jest to rzecz gustu jakie światla kto lubi, natomiast informacja handlowa mówiąca że jest warmweiss jest po prostu nieprawdziwa i oto chodzi. Oczywiście i tak bym kupił tę 44-kę, nawet jakby były ksenony bo zmiana oświetlenia to naprawdę nie jest jakiś problem. W takie latarnie wchodzą LED SMD bodajże 625 jeśli dobrze pamiętam symbol - wymiar dłuższego boku to 1,8 mm. Zdjęcia będą, ale nieprędko bo 44 jest na końcu kolejki - najnowszy nabytek, na razie mogę służyć zdjęciami 81-ki z wbudowanymi do wnętrza latarni wspomnianymi wyżej diodami, ale myślę że 81-ka to żadna atrakcja. No i nie posiadam porządnego aparatu, ale coś tam widać.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

Racja. Ja nie mam aż takich uwag co do lamp, za to mój BR44 utyka na początku podjazdu (ok. 1.5 mm różnicy).
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

tetryk1955 pisze:tzw ciepły biały w wydaniu ROCO przypomina poświatę lodu alpejskiego, a latarnie główne z przodu to po prostu żenada, chyba jakieś nędzne końcówki światłowodów. Generalnie, ja na pewno oświetlenie wywalę bo jest do niczego. (...) chyba skorzystam z własnej rady zamieszczonej w poprzednim poście i przy zabawie 44-ką będę zakładał czarną przepaskę na oczy żeby nie widzieć tych świateł. Aha, i stopery.
tetryk1955 pisze:Eee, no nie, oprócz świateł model jest cacy.
Rada dla wszystkich, zachowajmy szczególną ostrożność czytając opinie Kolegów :/
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 18:53 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BarTTmań
Kontakt:

Post autor: BarTTmań »

To prosimy o fotkę po robocie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”