BR 44, Roco

Moderator: mod-Tabor

tetryk1955
Kontakt:

Re: BR 44, Roco

Post autor: tetryk1955 »

Eee, no nie, oprócz świateł model jest cacy, drobna kosmetyka w postaci porządnych ledów gdzie trzeba, czarny metalizer na wiązary, tu i tam troszkę syfa (głównie na koła) i będzie OK. Ale rozumiem że nie każdemu chce się grzebać i poprawiać to co powinno być jak trzeba. Ja akurat to poprawianie najbardziej lubię.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Już zmienił kolor światła :mrgreen: Nowa 01 jest super. I naprawdę świeci jasno. I chyba sprawię sobie drugą 01 zamiast 44. Model dopracowany pod każdym względem, bawię się któryś dzień i jeszcze nic nie mogę jej zarzucić. Nawet wiatrownice przestały mnie wk ...
tetryk1955
Kontakt:

Dostałem, odpaliłem i do poprzednich uwag muszę dorzucić swoje: tzw ciepły biały w wydaniu ROCO przypomina poświatę lodu alpejskiego, a latarnie główne z przodu to po prostu żenada, chyba jakieś nędzne końcówki światłowodów. Generalnie, ja na pewno oświetlenie wywalę bo jest do niczego. Tillig bije tu konkurenta na łeb. Żeby tak jeszcze zmienili (Tillig)kolor z żółtego na prawdziwy ciepły biały. Ech , chyba skorzystam z własnej rady zamieszczonej w poprzednim poście i przy zabawie 44-ką będę zakładał czarną przepaskę na oczy żeby nie widzieć tych świateł. Aha, i stopery.
tetryk1955
Kontakt:

Idąc za pomysłem Grzegorza proponuję czarne opaski na oczy dla tych którzy narzekają na małą ilośc taboru w polskim malowaniu
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

No to mnie pocieszyłeś :cry:
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ten typ tak ma ;)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Udało mi się w końcu jedną obejrzeć na "żywo", czy one wszystkie wydaja dźwięk jak zdychający udar w wiertarce, czy tylko ta którą oglądałem, normalnie plomby w rezonans wpadają :shock: Mam na nią ochotę ale ... więc czy ktoś ma z mniej drażniącym odgłosem silnika? Czy to w tym modelu norma?
Kilkujadek
Kontakt:

Z podstawką kątową - nie.
tetryk1955
Kontakt:

GrzegorzTT ma w swoich płytkach (Okl, Br01) pięknie wygięte gniazda do dekoderów. Czyli dekoder mógłby być prosty.... Nie mieści się na długość?
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Model na pewno nie do pogardzenia aczkolwiek jak tak oglądam zdjęcia i czytam komentarze to mam wrażenie, że to trochę taki "nieoszlifowany diament". Widać wielkie plany przygotowania "supermodelu", widać też jednak że gdy chodzi o niektóre detale ewidentnie poszło Roco na łatwiznę niczym znudzony odrabianiem lekcji domowej uczeń chcący jak najszybciej "swoje zrobić" i mieć "święty spokój". Świadczyć o tym może nie tylko pominięcie niektórych detali w układzie wiązarów (zapomniało się? :) ) ale również niedopracowany napęd, nie najlepiej rozwiązane połączenie tendra z lokomotywą skutkujące dużym odstępem (maskowanym niewystępującymi w oryginale dodatkowymi "zaślepkami") czy też wreszcie trochę "kulfoniaste" imitacje lamp. Trochę szkoda bo mogło być super, a wyszło tylko przeciętnie.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2009, 17:39 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Nie znam niemieckiego więc sam się poznęcam :lol:
Porównuję napęd tendra BR44 do starszej konstrukcji BR01 (nowej nie znam).

Roco zastosowało w parowozie odbiór prądu z powierzchni tocznych kół. To jeden z powodów wystąpienia większych oporów. Dodatkową wadą takiego sposobu odbioru prądu jest wrażliwość na zanieczyszczenia zbierane z szyn. Kolejną - różne opory toczne dla 1 i 2 oraz pozostałych osi wiązanych. Same wiązary poruszają się lekko więc pomijam ten temat.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Myślę, że jakość wykonania więzarów i spasowania osi wiązanych też ma bardzo duży wpływ na swobodę obracania się kół. U Tilliga w 52 wszystko jest wykonane na poziomie i poślizgu nie zaobserwowałem, no chyba że źle złożyłem więzary i same sie blokowały. W Roco problem jakości wyraźnie wpływa na rozwiązania konstrukcyjne zastosowane w tej lokomotywie. Proponuję prześledzić ten temat w którym Niemcy pokazuję rozebraną lokomotywę. Mają też już o wiele więcej do powiedzenia na temat rozwiązań konstrukcyjnych.
Kilkujadek
Kontakt:

Gagarek jest cichszy. Na ten parametr wpływ ma wiele czynników począwszy od silnika, przez przekładnie na obudowie kończąc. Z modelem BR44 Roco miało prawdopodobnie wiele problemów konstrukcyjnych na co wskazuje spory poślizg czasowy w zapowiedziach ukazania się tego modelu. Kolejnymi wskazówkami są gumki na piątej osi wiązanej oraz dwóch nienapędzanych kołach tendra którymi w stosunku do podobnej konstrukcji Tilliga, wyeliminowano efekt poślizgu.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Dżwięk czasem nie jest taki sam jak w gagrinie Roco ??
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Mógłby ktoś wrzucić kawałek filmu z jazdy po torach. Chciałbym zobaczyć jak się zachowuje no i usłyszeć ten silnik. Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”