Hobby MTP Poznań

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: bez makiet .......

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze:Na przykładzie Ciechanowa ...
KIEDY organizujesz Ciechanów 2010 ?? Tylko tak by nie kolidowało z innymi terminami !!
:mrgreen:
Kilkujadek
Kontakt:

Re: bez makiet .......

Post autor: Kilkujadek »

gekom pisze:Jasno nadmienię, że bez makiet modelarzy na takiej imprezie jak w Poznaniu nie było by co oglądać, nie było by żadnej atrakcji, zatem ludzi przyszło by znacznie mniej.
Dla tego zamiast "walczyć o miejsce dla TT na MTP" proponuję te targi zwyczajnie olać.
Jeżeli mam płacić za kiepsko przygotowaną imprezę i miejsce w kącie to wolę te same środki przeznaczyć na wynajęcie hali w jakiejś szkole gdzie publikę i dobrą zabawę mam zagwarantowaną.
Na przykładzie Ciechanowa - kierownik hali sportowej (płyta wielkości kortu tenisowego + trybuny) chętnie nam udostępni obiekt po kosztach (500PLN/24h). Właściciel jednego z Ciechanowskich hoteli oferował pokrycie tych kosztów. Już wychodzimy na "ZERO", a nie rozmawiałem jeszcze z przedstawicielami władz miasta...
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 10:47 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
gekom
Kontakt:

bez makiet .......

Post autor: gekom »

ArturSch pisze:Dla wyjaśnienia, opłaty za nas ponosi (ponosił) PZMK. Do tegorocznej edycji MTP o tym się w ogóle, po prostu, nie mówiło.
Witam Kolegów,
Jasno nadmienię, że bez makiet modelarzy na takiej imprezie jak w Poznaniu nie było by co oglądać, nie było by żadnej atrakcji zatem ludzi przyszło by znacznie mniej. To dzięki tym, co oferują swój czas, makiety i modele, które pracują całymi dniami jeżdżąc na makietach, publika może się cieszyć tym co widzi. To z pewnością winno być docenione przez organizatorów takiej imprezy jak ta w Poznaniu. Wiadomym jest, że modele kosztują, tak samo jak budowa nawet najprostszej makiety, zatem co robią organizatorzy wystaw makiet kolejowych w Sydney?.....tak tak, za swój czas, używanie modeli i to że mogli oni pokazać się ze swoim dorobkiem maja zapłacone, nie to żeby jakoś się przez to wzbogacali, ale po to żeby następnego roku zainspirować ich do pokazania czegoś nowego,,,,,,no wiecie,,,te same makiety co roku na wystawie nie sprzyjało by przybyciu licznym rzeszom miłośników malej kolei. Dodam tylko ze za weekend na wystawie modelarz otrzymuje +/- A$ 200.00. niby nic, a jednak jest to forma doceniania wysiłku modelarza. Pozdrawiam, Jurek Komosa/ Gekom
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 10:46 przez gekom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Re: MTP HOBBY 24-25 października 2009

Post autor: Misiek »

miano pisze:- AMC towar na Targach sprzedawało z rabatem 15 %,
Dokłądnie! Ceny były tak niskie, że o mało co nie kupiłem sobie lokomotywki ;)
TTygrysek pisze:Makieta N-ki
"Makiety"eNki były trzy:
- jedna to makieta stacji Bzowo Goraj
- druga to poniekąd tradycyjnie eNkowa makieta modułowa.
- mini makieta niemieckiego gościa.
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Dzieci śpią wiec mogę pisać.
Fakt faktem targi tegoroczne były biedniejsze niż poprzednie edycje wina leży jak zawsze po każdej ze stron dodatkowo w tym roku zmagamy się z kryzysem ekonomicznym i wysokim kursem euro.
Stoisko AMC i Tilliga było oblegane przez dzieci ale także przez modelarzy, AMC zaczęło się rozstawiać późno ale jako tzw sklep miało chyba najwięcej odwiedzających (przynajmniej w tym pawilonie). Podczas rozmowy z Panem Andrzejem zostaliśmy poinformowani o tym że odpalono stronę www.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

U nas dzieci mogły wejść od "naszej" strony i pooglądać moduły od "kuchni"
Obrazek
(dla złośliwych uprzedzam pytanie to nie jest dziecko żadnego z nas)
Obrazek Obrazek Obrazek

O TT-tke pytało się dużo ludzi głównie trochę starszych chcących powrócić do zabawy z kolejką oraz rozpocząć przygodę z DDC niestety z braku wystarczającego doświadczenia kierowaliśmy ich do kolegów od H0 z naszego klubu, młodsi także pytali co jest lepsze TT czy H0 ale wróćmy do targów a głównie do zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Więcej jak się wyśpię
Grzegorz66
Kontakt:

Post autor: Grzegorz66 »

Ja też byłem. Potraktowałem HOBBY jako imprezę rodzinną i z tego punktu widzenia się nie zawiodłem. :mrgreen: Córka znalazła coś dla siebie, a i żona wykazała spore zainteresowanie.
Wielu pasjonatów, a w takim towarzystwie dobrze się czuję.
Liczyłem na ofertę producentów - i tutaj gorzej. Na poziomie zaprezentował się na pewno AMC - stoisko ciekawe i z możliwością wyboru. Coś dla mnie, ale też dla dzieci. Gratulacje dla firmy. Podejrzewam niestety, że producenci modeli kolejowych zdają sobie sprawę z możliwości finansowych polskich miłośników modeli kolejowych - ja jestem najlepszym przykładem - głównie oglądałem. :cry:
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

ArturSch pisze:ZTCMW : opłaty za wystawiających się (modelarzy) były (co roku), są i będą.
Innymi słowy w tym roku zasady te, nie zmieniły się.

Dla wyjaśnienia, opłaty za nas ponosi (ponosił) PZMK. Do tegorocznej edycji MTP o tym się w ogóle, po prostu, nie mówiło.
Dokładnie tak jak piszesz, i tak było w tym roku za "stoisko": makiety modułowej H0, KLUB MIŁOŚNIKÓW MODELI & KOLEI AMERYKAŃSKICH, Warsztat Modelarza zapłaciło PZMK. Za nasze stoisko z racji przynależność do PKMK zapłacił klub, a były na nim Stacja Międzychód, Makieta N-ki oraz nasza modółówka.

DLA PRZYPOMNIENIA PROPONOWALIŚMY ABY PODŁĄCZYĆ SIĘ POD NAS. Przeszło bez echa.
Jak znajdę chwilkę (tzn jak dzieci pójdą spać bo 2 dni taty nie widziały) powrzucam fotki i opisze co się działo.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 20:41 przez TTygrysek_P-ń, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Mizernie wypadło modularskie TT,- Za duzo piwa w Lipsku
Makiety same się nie pokażą. A nie każdy ma czasową/fizyczną/finansową możliwośc pokazać się na KAŻDYM zlocie. Rozumiem, że Ty bywasz na zloTTach?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Dzięki, punkcik od autora wątku.
:)
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

ArturSch pisze:...Czy ktoś widział, może ma ??
Obrazek Obrazek Obrazek
ups, coś za duże wyszło, jakość fotograficzna
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 15:29 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Z innej beczki (ze strony AMC):
AMC pisze:Specjalnie na Salon HOBBY 2009 firma Tillig przygotowała swój pierwszy 4-stronicowy, kolorowy prospekt skierowany do polskich modelarzy.
Czy ktoś widział, może ma ??
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

ZTCMW : opłaty za wystawiających się (modelarzy) były (co roku), są i będą.
Innymi słowy w tym roku zasady te, nie zmieniły się.

Dla wyjaśnienia, opłaty za nas ponosi (ponosił) PZMK. Do tegorocznej edycji MTP o tym się w ogóle, po prostu, nie mówiło.
Ołgierd
Kontakt:

Re: Wizyta na MTP

Post autor: Ołgierd »

miano pisze:- Pazerność MTP żenująca
Jaka pazerność? W każdym cyrku publika płaci za bilety na widownię. A że w polskim małpy i akrobaci muszą płacić za wejście na scenę, to taki nasz chłyt marketingowy. :lol:

Tyle, że dalszy ciąg jest już znany - impreza zdechnie za rok czy dwa.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2009, 11:37 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Wizyta na MTP

Post autor: miano »

To i ja zajmę głos:
- AMC towar na Targach sprzedawało z rabatem 15 %, jakaś wyprzedaż czy co? Gdyby takie ceny były normalnie to cała dyskusja o cenach w PL nie miała by sensu. Niestety zorientowanie w temacie oferty AMC u obsługi z wyjątkiem Pana Andrzeja delikatnie mówiąc mizerne
- TT CLUB Berlin miał specjalną ofertę na PKP Bdhpumn i wagony Fas w dwóch malowaniach - przyjmowali nawet przedpłaty z 10 % rabatem, ciekawe czy znalazł się jakiś klient i modele powstaną. Oglądaliśmy inne modele z Jarkotem niestety odczucia mieszane. Wagony Fas to niewątpliwie echo akcji forumowej.
- Chwała Kolegom którzy reprezentowali naszą skalę (makieta modułowa i modele Jarka(?))
- Ciekawy (dla mnie) moduł przedstawiający terminal kontenerowy (HO)
- Makieta modułowa z kolejami amerykańskimi - eeekstra długi skład - to co Tygrysy lubią najbardziej (bez aluzji do kolegi z Poznania)
- Pazerność MTP żenująca
- Ogólnie widać regres w stosunku do lat poprzednich - to źle wróży imprezie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”