Nietypowa jedynka

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemekw
Kontakt:

Re: Nietypowa jedynka

Post autor: przemekw »

Ale przecież w oznaczeniu jest Azdnu czyli:
z - wagon zdeklasowany z klasy 1 na 2
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Nietypowa jedynka

Post autor: oelka »

Gloow pisze:Wagon zielony jak na 2 klasę przystało, przedziałów 9 (jak w wagonach 1kl, przedziały po 6 siedzeń), w drzwiach kartka, że jedzie jako 1kl. I
Wagon ma również oznaczenia cyfrowe typowe dla pierwszej klasy: 50 51 19...
Jest to spadek po PRach, gdzie raz brakowało jedynek, a raz dwójek, w zależności od pory roku i związanych z tym potrzeb przewozowych. Spotykałem już takie dziwolągi.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 08:18 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Nietypowa jedynka

Post autor: Gloow »

Witam, chciałem Wam pokazać dwa zdjęcia jednego wagonu, zrobione na Dworcu Głównym we Wrocławiu parę tygodni temu. Wagon jechał w składzie popołudniowego Ślązaka na wschód. Wagon zielony jak na 2 klasę przystało, przedziałów 9 (jak w wagonach 1kl, przedziały po 6 siedzeń), w drzwiach kartka, że jedzie jako 1kl. I wszystko było by ok, widywałem "jedynki" przeklasowane w ten sposób na "dwójki' to i na odwrót też chyba można... ale... . Wagon w oznaczeniu literowym ma pierwszą literę A, czyli tak jakby był 1 kl (pierwotnie taki pewnie był, stąd układ wnętrza 9 przedziałów po 6 miejsc), a reszta kolor pudła zielony z wielkimi 2 przy wejściach. Skąd może wynikać taki brak konsekwentności w oznaczeniu? Zakładając, że jest to jedynka przerobiona na dwójkę powinno być B. Czyżby IC miało aktualnie za mało wagonów 1kl.?
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 paź 2009, 08:16 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”