Kolej w okolicach Jeleniej Góry.

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
agraba
Kontakt:

Re: Kolej w okolicach Jeleniej Góry.

Post autor: agraba »

Na dworcu w Karpaczu, gdy poszedłem go sfotografować, spotkałem człowieka, który prowadzi tam coś takiego. Porozmawiałem chwilkę z nim. Nazywa się Rafał i chciałby ponownie uruchomić linię 340. Sam we własnym zakresie pomalował dworzec aby go zabezpieczyć, za co został posądzony o zniszczenie dworca (sic!). Na dworzec ma chrapkę kilku miejscowych "biznesmenów", którzy chcą go przejąć za grosze i zburzyć. A przecież ta linia byłaby niezwykle atrakcyjna. Przepiękne widoki na Karkonosze a zwłaszcza Śnieżkę z odkrytych wagoników ciągniętych przez jakąś zabytkową lokomotywę byłyby niezłą atrakcją. W wielu miejscach takie linie turystyczne zarabiają na siebie i to sporo (patrz np. Kolej Żuławska). W tym wypadku jednak na przeszkodzie stoją miejscowi notable, którzy widzą w tym miejscu nowy hotel.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, 16:58 przez agraba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

oelka pisze:Może pewnego dnia szynobusy Kolei Dolnośląskich pojawią się i na tej trasie
...tylko pewnie wtedy, perełki budownictwa zostaną zastąpione przez betonowe wiaty....
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

ArturSch pisze:Pierwsza seria zdjęć mnie bardzo zasmuciła, zawsze tak jest, gdy skarby kultury technicznej popadają w niebyt...
Nie są to przyjemne zdjęcia to fakt. Na żywo też nie wygląda to sympatycznie, szczególnie Kowary Średnie. Jednak optymistyczne jest to, ze jak na dobrych kilkanaście lat nie używania cala linia jest w stosunkowo niezłym stanie.
Może pewnego dnia szynobusy Kolei Dolnośląskich pojawią się i na tej trasie.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, 07:32 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Dzięki za piękne zdjęcia, niektóre mogą robić za ciekawe tapety do naszych PC.

Pierwsza seria zdjęć mnie bardzo zasmuciła, zawsze tak jest, gdy skarby kultury technicznej popadają w niebyt...
:cry:
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Kolej w okolicach Jeleniej Góry.

Post autor: oelka »

Coś dla szukających motywów na makietę lub moduły. Trochę zdjęć z nieczynnej od lat linii Jelenia Góra - Kamienna Góra/Karpacz
Zdjęcia stacji i najbliższych okolic w Janowicach Wielkich.
A na deser okolice przystanku Pilchowice Zapora. Ten ostatni opisywany był niedawno w Świecie Kolei 9/2009 - Michał Woźniak: 100 lat Kolei Doliny Bobru.
Wszystkie zdjęcia zostały wykonane w okresie od 15 do 25 sierpnia 2009.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 17:40 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”