TKt3 w wersji Digital

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: TKt3 w wersji Digital

Post autor: Kilkujadek »

wmac27 pisze:Czy należy go usunąć??
Faktycznie coś tam widać na drugiej strony płytki. Ale ja nie mam tam dostępu. Są plomby. Loka jest na gwarancji. Wysyłam ją do Tilliga. Niech się martwi.
U mnie dodatkowy kondensator dyndał na przewodach "zaślepki" czyli służy jedynie w analogu.
wmac27 pisze:Czy jest opis tej "przeróbki" na forum?? Jeśli nie, to opisz, jak to zrobiłeś.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=42016#42016
Na zdjęciu widoczne są tylko 2 z 4 przylutowanych przewodów.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Mryganie świateł jest najwyraźniej objawem resetowania dekodera, czyli prąd do niego dochodzi/nie dochodzi. Myślę, że diagnoza z niestykającym pinem w złączu, złym lutowaniem złącza jest poprawna. Loka do serwisu.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

Grzegorz TT pisze:... Ja swoją przerobiłem i jeździ przyzwoicie.
Czy jest opis tej "przeróbki" na forum?? Jeśli nie, to opisz, jak to zrobiłeś.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:P.S. Tillig świadom słabej skuteczności odbieraków, wyposażył BR86/TKt3 w dodatkowy kondensator SMD serii 2220. Prawdopodobnie jego parametry to 2,2÷22µF/25 lub 50V
Tylko dzięki niemu lokomotywa w miarę płynnie jeździ w analogu.
Czy należy go usunąć??
Faktycznie coś tam widać na drugiej strony płytki. Ale ja nie mam tam dostępu. Są plomby. Loka jest na gwarancji. Wysyłam ją do Tilliga. Niech się martwi.
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, 10:56 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

mradwan pisze:Mryganie ?wiate? swiadczy o problemie z zasilaniem.
"mryganie" jest przy wyłączonych światłach. Światła się zapalają same, na krótko, kilkakrotnie, "mrygają"
... sprawdzilbym podlaczenie drutow do kompakta.
Sprawdzone!! Zamocowanie jest pewne.
Je?eli wykorzystujesz modelowy tor podlaczeniowy w wersji analgowej - ma równie? wbudowany element przeciwzakloceniowy.
W torze podłączeniowym nie ma kondensatora.
I jeszcze sprawdzilbym, czy na pewno sa podlaczone do wlasciwych wyjsc - latwo si? tam pomulic.
Compacta podłaczam na dwa sposoby: J,K-do normalnej jazdy; P,Q-do programowania.
Kilkujadek
Kontakt:

P.S. Tillig świadom słabej skuteczności odbieraków, wyposażył BR86/TKt3 w dodatkowy kondensator SMD serii 2220. Prawdopodobnie jego parametry to 2,2÷22µF/25 lub 50V
Tylko dzięki niemu lokomotywa w miarę płynnie jeździ w analogu.
Kilkujadek
Kontakt:

Coś mi się wydaje, że te wszystkie problemy spowodowane są marnym odbiorem prądu.
Ta lokomotywa ma wyjątkowo skopane odbieraki. Ja swoją przerobiłem i jeździ przyzwoicie.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

Mryganie ?wiate? swiadczy o problemie z zasilaniem. Je?li kola i szyny sa czyste, wrocilbym do pytania, jak podlaczasz Compact do torow oraz sprawdzilbym podlaczenie drutow do kompakta. Je?eli wykorzystujesz modelowy tor podlaczeniowy w wersji analgowej - ma równie? wbudowany element przeciwzakloceniowy. Z kolei druty maja czasem tendencje do wysuwania si? spod srubek w gniezdzie compacta. I jeszcze sprawdzilbym, czy na pewno sa podlaczone do wlasciwych wyjsc - latwo si? tam pomulic.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Nie wiem po co tak kombinujesz, model jest nowy i na gwarancji, więc nie grzeb. Zapakuj i do reklamacji. Niech oni się martwią. Zabawa musi poczeka :P Coś na pewno jest spir...
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Założyłem kolejny dekoder Kuehna. Jeździ jakby lepiej, nie staje. Zatrzymałem po około 15 minutach jazdy. Czasami jednak "mrygają" wszystkie światła (przy wyłączonych). Przy włączonych światłach, "mrygają" tylne. "Mryganie" jest z częstotliwością 2-3 razy na "kółko"
Chyba jednak pojedzie do Tilliga.
Te poprzednie dekodery założyłem do innych lokomotyw. Jeżdżą bez zarzutu.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

wmac27 pisze:(...)jest PODŁĄCZONY TYLKO i TYLKO COMPACT Lenza(...)
:idea: A podłączony Compact jak jest? Lutowanie do szyn czy "wtyczka" do wciśnięcia pomiędzy podkłady i szyny? Jeśli wtyczka, istnieje prawdopodobieństwo, że kondesator ukrył się w wtyczce.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Podobny efekt był u mojego kumpla tylko tamta zdychała całkiem, powodem było pęknięcie jednego "druta" w gnieździe, który jak się nagrzewał to przestawał przewodzić. Po wymianie gniazda było ok.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

gbbsoft pisze:... A na jednym ze spotkań w Warszawie istnienie kondensatora w torach powodowało właśnie takie efekty jak opisano: jeździł i po kilku minutach stawał. Pomagało wyłączenie z prądu i ponowne włączenie - znowu jeździł i po kilku minutach stawał itd. ...
Panowie!! Powtarzam po raz kolejny: Na moim torze testowym (tory modelowe) jest PODŁĄCZONY TYLKO i TYLKO COMPACT Lenza
Teraz próbuję zmierzyć natężenie prądu w lokomotywie DCC jeżdżącej po torach, czyli pod obciążeniem. Może, w taki sposób upewnię się, czy to silnik.
Być może na płytce, z drugiej strony jest coś, co powoduje te perturbacje, ale dostać się tam nie mogę, bo są plomby.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, 18:55 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

ArturSch pisze:KONDENSATOR przeciwzakłóceniowy (po to by w radiu nie było słychać jak jeździ lokomotywka :) ).
Jego pozostawienie może spowodować problemy z wydawaniem rozkazów do loki (=nie słucha myszki), a nie opisane powyżej problemy z degradacją sprawności napędu w czasie.
A na jednym ze spotkań w Warszawie istnienie kondensatora w torach powodowało właśnie takie efekty jak opisano: jeździł i po kilku minutach stawał. Pomagało wyłączenie z prądu i ponowne włączenie - znowu jeździł i po kilku minutach stawał itd.

PS. Mamy kilku światków... :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, 18:55 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pamelar pisze:.... trza wyciąć ustroistwo - rzekomo przeciwzwarciowe - ze spodu toru zasilającego.
KONDENSATOR przeciwzakłóceniowy (po to by w radiu nie było słychać jak jeździ lokomotywka :) ).
Jego pozostawienie może spowodować problemy z wydawaniem rozkazów do loki (=nie słucha myszki), a nie opisane powyżej problemy z degradacją sprawności napędu w czasie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”