Sterowanie makietą przez komputer

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
whosho
Kontakt:

Re: Sterowanie makietą przez komputer

Post autor: whosho »

@pablogl: Tak jak już pisałem (PW) - nie ma możliwości wykorzystania tych płytek do sterowania semaforami SIBA (zakładam, że chodzi o semafory kształtowe) bo:
- napięcie na wyprowadzeniach płytki A-05 dla poszczególnych komór semafor NIE jest napięciem 'ciągłym'.
- na dodatek każde wyprowadzenie ma określoną wydajnośc prądową (ok. 10mA) więc podpięcie przekaźnika wymagałoby dodatkowego wzmocnienia synału.
- syganały świetlne nie mają specjalnie przełożenia na sygnały na seamforze kształtowym, w sensie żeby świecenie jednej komory odpowiadało ustawieniu jednego z ramion semafora.

To po prostu nie jest do tego przeznaczone.
pablogl
Kontakt:

Post autor: pablogl »

Tak jak KamilW zauważył robienie elektroniki i pisanie oprogramowania od podstaw wiąże się z dużym nakładem czasowym i może się okazać, że też finansowym, stąd moje poszukiwania gotowego rozwiązania.
Kamil, możesz mi dokładniej opisać jak miałbym podłączyć semafor SIBA aby dało się nim sterować za pomocą oprogramowania whosho, próbowałeś takiego podłączenia? I czy na pewno mogę na stałe podać 16V na ten semafor?
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Ale spokojnie działają przy 5V...
Sprawdzone osobiście.

Źródło i opis.
http://www.modelmania.com.pl/images/conrad_art_sk.pdf
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

UWAGA: Conrady są na 12 V, a nie 16 !!
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Ja bym to zrealizował następująco.
Zrezygnował bym ze szpetnych napędów produkcji BTTB na rzecz Conradów, do napędu rozjadów - w tym wypadku mozna zastosowac moduł whosho.
Dla semaforów siby dodał bym tylko przekaźniki na 5V.
One searowały by - 5V od ~ 16V, i umożliwiały by sterowanie semaformami.
SIBY też mają krańcówki więc podłączenie napięcia na stałe nie spowoduje ich przepalenia więc mozna nimi zastąpić semafory świetlne, z tym że trzeba użyć przekźników żeby 5V "zamienić" na 16V.
Problem w tym, że kolega nie ma tylu zdolności (jak mniemam) żeby wykonać od zera elektronikę sterującą i oprogramowanie - dlatego szuka gotowego rozwiązania.
Problem też w tym, że wykonanie takiego systemu na zamówienie mija się z celem bo przerosło by kosztowo niejednego pewnie.
Dlatego wydaje mi się, że w tym wypadku trzeba iść na kompromis i zastosować Conrady.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Sterować się da. Przy obecnej technice nie ma z tym problemu. Przekaźniki są dobrym pomysłem bo spełniają dwie funkcje, sterują napędami i oddzielają galwanicznie elektronikę od napięcia 16V zmiennego. Problem polega na tym, że to rozwiązanie będzie jednorazowe i wymagające sporego nakładu pracy. Trzeba opracować i wykonać moduły sterujące, jak również napisać do tego odpowiednie oprogramowanie sterujące.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2009, 12:12 przez andrzejc, łącznie zmieniany 1 raz.
pablogl
Kontakt:

Te "stare" rozwiązania chodzą na 16V zmienny, i potrzebny byłby do tego nowy moduł. Żeby obsługiwać jedną zwrotnice/semafor potrzeba by dwóch przekaźników sterowanych elektronicznie (5-12V stałego) przez które przepływałoby te 16V zmiennego. Obecnie z tego co mi sie wydaje nie da się tym sterować.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pablogl pisze:Niestety obecnie nie ma takiego modułu do obsługi "starych" rozwiązań.
Niemożliwe by nie można było użyć przekaźników w układach wykonawczych, takich choćby jak stare BTTB (08410).
pablogl
Kontakt:

Niestety obecnie nie ma takiego modułu do obsługi "starych" rozwiązań. A ze względu na małe zainteresowanie whosho nie planuje budowy takiego modułu:/
pablogl
Kontakt:

No właśnie chciałem użyć jego programu i układów, ale one się nie nadają do sterowania starymi napędami zwrotnic BTTB i semaforami SIBA. Chyba, że się mylę i ktoś wie jak je podłączyć żeby wszystko działało.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Pogadaj z whosho, on robi bardzo dobrze działające układy do takiego czegoś.
Mam od niego taki układ i jestem bardzo zadowolony.
pablogl
Kontakt:

Sterowanie makietą przez komputer

Cześć,
Czy ktoś z Was zna jakieś ciekawe rozwiązanie do sterowania makietą analogową przez komputer? Makietę mam zrobioną w "technologi BTTB" czyli rurki, semafory SIBA itp. i teraz chciałbym tym sterować przez USB. Szukam takiego rozwiązania ponieważ nie mam za bardzo czasu, żeby samemu pisać program i budować niezbędną elektronike.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”