Początkujący
Moderator: mod-Makieta
- Piotr Sekuła
- Kontakt:
Re: Początkujący
Można jeszcze kombinować z rozjazdami łukowymi na mijance na górze (dwa po prawej i dwa po lewej), ale to by wymagało kombinowania... a nie o tym myślano w Zeuke i BTTB
Ale najlepszy tutaj anglik, zgadzam się w całej rozciągłości.

-
- Kontakt:
Dalej to samo - nie wyjedziesz z wewnętrznej pętli jadąc w prawo na pętle zewnętrzną!
No chyba, że przez tą bocznicę na dole manewrując składem - ale to rozwiązanie ma sporo wad!
Paweł
No chyba, że przez tą bocznicę na dole manewrując składem - ale to rozwiązanie ma sporo wad!
Paweł
-
- Kontakt:
Podejście 2
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2009, 16:54 przez varth77, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nawet jeśli są w idealnym stanie technicznym, może się okazać, że po łukach i rozjazdach nie będą jeździć prawidłowo nowe konstrukcje, tzn długie wagony czy lokomotywy.varth77 pisze:... w domu mam cały karton rurek przez lata "kolekcjonowanych" z myślą o makiecie.
-
- Kontakt:
Witam ponownie.
Widzę, że mój post spotkał się ze sporym zainteresowaniem i wywołał dyskusję, z której na pewno skorzystam
.
. Trzeba będzie ponownie usiąść do TTCad.
), a w domu mam cały karton rurek przez lata "kolekcjonowanych" z myślą o makiecie.
Myślę, że na pierwszy raz, zakładając że makieta ma służyć jako poligon doświadczalny dla mnie i jako zabawka dla moich pociech rurki wystarczą.
Dziękuję wszystkim za uwagi i proszę o więcej
Pozdrawiam
Michał
Widzę, że mój post spotkał się ze sporym zainteresowaniem i wywołał dyskusję, z której na pewno skorzystam

FaktyczniePaweł Basiński pisze:Nie będziesz miał możliwości zjazdu z pętli wewnętrznej na zewnętrzną![]()
Zamiast tego krzyżaka będziesz musiał wstawić anglika lub 2 rozjazdy.

Zainteresowałem się już jakiś czas temu i bezsprzecznie uznaję ich wyższość nad rurkami. Kłopot w tym, że na dzień dzisiejszy mnie na taki wydatek nie stać (same tory to pikuś, ale rozjazdy...KamilW pisze:Cześć, jeśli chcesz zacząć przygodę z modelarstwem w skali TT to na początek zainteresuj się torami modelowymi.![]()

Myślę, że na pierwszy raz, zakładając że makieta ma służyć jako poligon doświadczalny dla mnie i jako zabawka dla moich pociech rurki wystarczą.
Dziękuję wszystkim za uwagi i proszę o więcej

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2009, 13:07 przez varth77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witam wszystkich zainteresowanych
Jestem również początkującym w "branży", swoją makietę od 6 miesięcy również buduję w oparciu o rurki, ponieważ takie już miałem i rozumiem Kolegę który zaczyna tak samo ja ja. Z uwagi na to że dopiero się uczę różnego rodzaju technik modelarskich nie chciałem wydawać pieniędzy na nowe torowisko. Tory modelowe również testowałem i muszę powiedzieć że naprawdę są o niebo lepsze i godne polecenia. Jednak biorąc pod uwagę swoje niewielkie doświadczenie postanowiłem pozostać przy rurkach, które dla pewności polutowałem na łączeniach torowiska, pomaga to uniknąć w przyszłości zaników zasilania na konkretnych odcinkach szlaku.
Pozdrawiam
Jestem również początkującym w "branży", swoją makietę od 6 miesięcy również buduję w oparciu o rurki, ponieważ takie już miałem i rozumiem Kolegę który zaczyna tak samo ja ja. Z uwagi na to że dopiero się uczę różnego rodzaju technik modelarskich nie chciałem wydawać pieniędzy na nowe torowisko. Tory modelowe również testowałem i muszę powiedzieć że naprawdę są o niebo lepsze i godne polecenia. Jednak biorąc pod uwagę swoje niewielkie doświadczenie postanowiłem pozostać przy rurkach, które dla pewności polutowałem na łączeniach torowiska, pomaga to uniknąć w przyszłości zaników zasilania na konkretnych odcinkach szlaku.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2009, 13:05 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jednak tu chodzi o coś innego. Miałem makietę na rurkach, najstarsze miały 40 lat (wszystkie Zeuke) i były na szlaku, pozostałe, dodatkowe tory były troszkę młodsze, ale i tak to był wczesny Berliner. Powiem Ci dobrą radę. Za pomocą TT Cad'a zbuduj maksymalnie zbliżony schemat torowiska, ale na samych nowych szynach. Wiadome, identycznego obrazu nie uzyskasz, ale powalcz. Wtedy będziesz mógł działać etapami, sukcesywnie wymieniając rurki na modelowe.
Rurki nie wyglądają tylko gorzej. Przede wszystkim są mniej trwałe. Są wykonane ze zwykłej stalowej blachy, która antykorozyjnie została pokryta cynkiem czy cyną (nie istotne). Każdy tor łatwo się brudzi, dla tego się go czyści. Natomiast każde przetarcie rurki, nawet flanelką, zdziera z niej tą warstwę antykorozyjną. No i efekt domina, im więcej czyścisz, tym szybciej korodują, tym słabiej przewodzą prąd, bardziej lokomotywy iskrzą, przerywają, zatrzymują się, a Ty przez to więcej czyścisz tory, wiec itd.... a nie o to chodzi. Modelowe są jednolitym tworem, który sam w sobie jest antykorozyjny. Czyszcząc je, nie pozbawiasz ich żadnych właściwości.
Ja na swojej makiecie, stopniowo, etapami, wywalałem rurki i zamiast tego wstawiałem na niej modelowe. Najdroższe są oczywiście rozjazdy, ale koszt metra toru, jest dość tani (osobno szyny, osobno taśma podkładów). Sądzę ze to jest dość rozsądne i pozwala na rozłożenie dość dużego wydatku (koło 400 zł dla Ciebie) na kilka lat.
Ludzie polecający modelowe wiedza co mówią
Pozdrawiam!:)
PS, Jak chcesz, to mogę Ci dać dwie przejściówki z rurek na modelowe, po kosztach pocztowych.
Rurki nie wyglądają tylko gorzej. Przede wszystkim są mniej trwałe. Są wykonane ze zwykłej stalowej blachy, która antykorozyjnie została pokryta cynkiem czy cyną (nie istotne). Każdy tor łatwo się brudzi, dla tego się go czyści. Natomiast każde przetarcie rurki, nawet flanelką, zdziera z niej tą warstwę antykorozyjną. No i efekt domina, im więcej czyścisz, tym szybciej korodują, tym słabiej przewodzą prąd, bardziej lokomotywy iskrzą, przerywają, zatrzymują się, a Ty przez to więcej czyścisz tory, wiec itd.... a nie o to chodzi. Modelowe są jednolitym tworem, który sam w sobie jest antykorozyjny. Czyszcząc je, nie pozbawiasz ich żadnych właściwości.
Ja na swojej makiecie, stopniowo, etapami, wywalałem rurki i zamiast tego wstawiałem na niej modelowe. Najdroższe są oczywiście rozjazdy, ale koszt metra toru, jest dość tani (osobno szyny, osobno taśma podkładów). Sądzę ze to jest dość rozsądne i pozwala na rozłożenie dość dużego wydatku (koło 400 zł dla Ciebie) na kilka lat.
Ludzie polecający modelowe wiedza co mówią

PS, Jak chcesz, to mogę Ci dać dwie przejściówki z rurek na modelowe, po kosztach pocztowych.
- Piotr Sekuła
- Kontakt:
Modelowych też by użył, gdyby miał pieniądzeKamilW pisze:Cześć, jeśli chcesz zacząć przygodę z modelarstwem w skali TT to na początek zainteresuj się torami modelowymi.![]()

Nawet jakbym ja gdzieś odkopał rurecki (nawet VEB PIKO-H0), to i tak na rurkach bym rozbudowywał, bo nie chcę kombinować z przejściówkami

Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 18:51 przez Piotr Sekuła, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Cześć, jeśli chcesz zacząć przygodę z modelarstwem w skali TT to na początek zainteresuj się torami modelowymi.
Powodzenia i mam nadzieję, że będziemy mieli kolejnego aktywnego makietowo i modułowo użytkownika.

Powodzenia i mam nadzieję, że będziemy mieli kolejnego aktywnego makietowo i modułowo użytkownika.
-
- Kontakt:
Hejka!
Nie będziesz miał możliwości zjazdu z pętli wewnętrznej na zewnętrzną
pozdrawiam
Paweł
Nie będziesz miał możliwości zjazdu z pętli wewnętrznej na zewnętrzną

pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
Początkujący
Witam . Mam na imię Michał.
Od jakiegoś czasu przeglądam forum i postanowiłem się w końcu ujawnić
Modelarstwem interesowałem się chyba od zawsze. Początkowo kleiłem tekturowe modele z czasopism. Później przyszła kolej na plastikowe samoloty kupowane w składnicy harcerskiej, aż któregoś dnia stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu TT. Niestety ze względu na warunki lokalowe budowa makiety nie wchodziła w grę.
Co prawda po jakimś czasie przeprowadziłem się na większe mieszkanko, ale na ulubione hobby było coraz mniej czasu 
Kilka miesięcy temu podczas porządków odkryłem na pawlaczu swój stary zestaw Berliner Bahnen i wróciło.
Chciałbym zbudować makietę, o wymiarach powiedzmy 150x100cm z wykorzystaniem posiadanego zestawu.
Pewnie zaraz na moją głowę spadną gromy:), że rurki to najlepiej do kosza albo na allegro ale... mam ograniczone warunki finansowe. Poza tym myślę, że jak na pierwszy raz (jestem kompletnym laikiem) może być nawet na rurkach
Na stronce kolegi ArturSch znalazłem sporo gotowych planów. Jeden z nich
delikatnie
zmodyfikowałem programem TTCad i otrzymałem
Jak już pisałem w temacie modelarstwa kolejowego dopiero "raczkuje", mam więc prośbę do bardziej doświadczonych kolegów.
Czy powyższy plan ma w ogóle szansę realizacji? Chodzi mi głównie o zastosowane przeze mnie odcinki specjalne (tory z przerwą i zasilające).
Mam drobny problem z umieszczeniem obrazków, więc może zanim tego nie opanuję podam po prostu linki:
Schemat
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4ccdf.html
po modyfikacji
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6b177.html
Pozdrawiam wszystkich.
Michał
Od jakiegoś czasu przeglądam forum i postanowiłem się w końcu ujawnić

Modelarstwem interesowałem się chyba od zawsze. Początkowo kleiłem tekturowe modele z czasopism. Później przyszła kolej na plastikowe samoloty kupowane w składnicy harcerskiej, aż któregoś dnia stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu TT. Niestety ze względu na warunki lokalowe budowa makiety nie wchodziła w grę.

Kilka miesięcy temu podczas porządków odkryłem na pawlaczu swój stary zestaw Berliner Bahnen i wróciło.

Chciałbym zbudować makietę, o wymiarach powiedzmy 150x100cm z wykorzystaniem posiadanego zestawu.
Pewnie zaraz na moją głowę spadną gromy:), że rurki to najlepiej do kosza albo na allegro ale... mam ograniczone warunki finansowe. Poza tym myślę, że jak na pierwszy raz (jestem kompletnym laikiem) może być nawet na rurkach

Na stronce kolegi ArturSch znalazłem sporo gotowych planów. Jeden z nich

delikatnie

Jak już pisałem w temacie modelarstwa kolejowego dopiero "raczkuje", mam więc prośbę do bardziej doświadczonych kolegów.
Czy powyższy plan ma w ogóle szansę realizacji? Chodzi mi głównie o zastosowane przeze mnie odcinki specjalne (tory z przerwą i zasilające).
Mam drobny problem z umieszczeniem obrazków, więc może zanim tego nie opanuję podam po prostu linki:
Schemat
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4ccdf.html
po modyfikacji
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6b177.html
Pozdrawiam wszystkich.
Michał
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, 12:07 przez varth77, łącznie zmieniany 1 raz.