ST43
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
-
- Kontakt:
Re: ST43
Jeżeli reflektory na ST44 i 43 są inne to znaczy że zabudowywali je Rumuni czyli w Polsce raczej dokumentacji nie będzie.
Jedyne co można "wyciągnąć" z dokumentów to rozstaw i wysokość od główki szyny z protokółów regulacji reflektorów z DTSU lub WTO lokomotywy.
Jedyne co można "wyciągnąć" z dokumentów to rozstaw i wysokość od główki szyny z protokółów regulacji reflektorów z DTSU lub WTO lokomotywy.
- Ranger
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Z tego co ja wiem to na ST43 zakładali te same co na ST44. ZNTK Poznań który wtedy zajmował sie naprawami sobie "odrysował" zmieniając tylko profil na styku z pudłem. Rozstaw mniej więcej jak małych bo zatykali istniejące dziury.
Poza ww ZNTK zakładane były tez przez Rumunów w wramach NG jak dobrze pamietam i (prawdopodobnie) dla ostatniej serii dostaw, jednak co oni założyli to nie kojarzę (raczej to samo chyba że dzisiaj da sie stwierdzić dwa rodzaje)
Poza ww ZNTK zakładane były tez przez Rumunów w wramach NG jak dobrze pamietam i (prawdopodobnie) dla ostatniej serii dostaw, jednak co oni założyli to nie kojarzę (raczej to samo chyba że dzisiaj da sie stwierdzić dwa rodzaje)
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Do numeru ST43-45 mialy mniejsze reflektory. W kolejnych pojawily sie te o znormalizowanej srednicy przyjetej na PKP.Ranger pisze:Mam pewną sprawę. Przy budowie St43 natknąłem się problem związany z wiadrami. W książce o ST43 nie ma ich wymiarów. Może jesteście mi w stanie pomóc w tej kwestii.
Mozna sprobowac wyciagnac to z rysunku M. Cwikly w SK 4/1995. Choc to moze byc obarczone pewnym bledem.
Poza ksiazka o ST43 byly tez publikacje:
S. Bolewski - Rumunskie lokomotywy spalinowe 2100KM dla PKP, Przegladzie Kolejowym Mechanicznym 2/1965
J. Obremski: Pierwsze ciezkie lokommotywy spalinowe serii ST43 na sieci PKP, Biuletyn Informacyjny CBKPTK 1/1966.
Zastrzegam sie jednak, ze nie czytalem bezposrednio tych dwoch publikacji.
Krzysztof