Problem z dekoderem Standard Lenz'a
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Problem z dekoderem Standard Lenz'a
Tory mam czyste, pozostałe lokomotywy śmigają. Jeden problem rozwiązany, błąd er2 na compakcie wyskakiwał mi dlatego, że miałem kabel przetarty. Zresetowałem dekoder, lokomotywa nadal szarpie. Spróbuję ją puścić bez dekodera, pod FZ1 i zobaczę co się satnie ale to dopiero jutro.
-
- Kontakt:
Re: Problem z dekoderem Standard Lenz'a
Mam tego loka i czytałem, że zaraz po zakupie należy dotrzeć na spokojnie 20 minut ciągłej jazdy w przód i drugie 20 wstecz. To samo miałem z lokiem Kuehn BR 109 zaraz po wyciągnięciu z pudełka i założeniu deka...po kilku godzinach jazdy lekkie szarpanie ustało. Druga sprawa czy masz czyste główki szyn? Oczywiście problem może tkwić w czymś innymGloow pisze:Lokomotywa podczas jazdy szarpie

Ostatnio zmieniony 30 lip 2009, 15:26 przez wkocierz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Problem z dekoderem Standard Lenz'a
Witam, problem jest taki, że lokomotywa wyposażona w ten dekoder dziwnie się zachowuje (BR151 Piko);
1. Otóż przy stawianiu na tory zdarza się, że w lokomotywie zaświecą się światła (z obu stron równocześnie), mimo że funkcja F0 dla adresu tej lokomotywy nie jest włączona.
2. lokomotywa podczas jazdy szarpie, czasami zdarza się, że przygasają światła z przodu i równocześnie świecą się światła z tyłu (trwa to bardzo krótko) - wbrew kierunkowi jazdy.
3. Chciałem zresetować dekoder (używam Compacta Lenza) - i tu kolejne zdziwienie, po postawieniu na tor do programowania Er2, czyli tak jakby w ogóle nie widział tego dekodera.
1. Otóż przy stawianiu na tory zdarza się, że w lokomotywie zaświecą się światła (z obu stron równocześnie), mimo że funkcja F0 dla adresu tej lokomotywy nie jest włączona.
2. lokomotywa podczas jazdy szarpie, czasami zdarza się, że przygasają światła z przodu i równocześnie świecą się światła z tyłu (trwa to bardzo krótko) - wbrew kierunkowi jazdy.
3. Chciałem zresetować dekoder (używam Compacta Lenza) - i tu kolejne zdziwienie, po postawieniu na tor do programowania Er2, czyli tak jakby w ogóle nie widział tego dekodera.