Siergiej Makieta TT

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Siergiej Makieta TT

Post autor: ArturSchŁ »

Jeszcze jedna sprawa.
Na torTTach stosujemy odległość między osiami sąsiednich torów 43 mm. Jednak łuki o małym promieniu powodują, że krawędzie długich wagonów wystają na zewnątrz łuku, a środki do mnętrza. Okazuje się, że przy długich wagonach (np Halberstadt) pozostawienie odległości na łuku także 43 mm powoduje, ze mogą się one obcierać.
Zanim przykleisz tory do podłoża zobacz jak 2 długie wagony mijają się na łuku jadąc w przeciwne strony.

Mozesz się zapoznać z normą NEM 103 MOROP, która opisuje zwiększenie odległości na łuku lub z moim opisem.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Siergiej pisze:Czy są dobre odległości pomiędzy torami? czy coś wg. Was powinienem zmienić?
Co do odległości sugeruję przyjrzeć się jak proponuje to Tillig na tym rysunku oraz Tu . Pamiętaj również o zachowaniu przesunięcia łączonych torów na podkładach, tak aby zapobiec "wypatrzeniu" się torów na łuku patrz tutaj. Życzę powodzenia i pozdrawiam
Robert
Siergiej
Kontakt:

Post autor: Siergiej »

Dziękuję za rady dużo Mi pomogliście.
Mam jeszcze pytanie bo głównie chodzi mi o schemat torowiska co o nim sądzicie?
Czy są dobre odległości pomiędzy torami? czy coś wg. Was powinienem zmienić?
Wiem że każdy układa tory jak chce...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Siergiej pisze:Jestem nowy na forum...
I bardzo dobrze, że tu piszesz !!
:)
Cieszymy się, że do nas dołączyłeś !! Życzymy powodzenia w realizacji Twoich planów !!
Postanowiłem zrobić swoja makietę z torów Modelowanych
Mówimy tory modelowe... lub te starsze U-rurki lub blaszki.
Siergiej pisze:... nie będę dawał tych odcinków G1 itp, tylko sam będę wycinał.
Czyli będziesz używał fleksów i docinał na wymiar samemu. Bardzo dobrze, to tańszy sposób niż kupowanie gotowych odcinków i bardziej wygodny. Proponuję zakup 4 szyn 1000mm + 9 podkładów 220 mm co da 2mb toru (to najtańsza opcja).
Osobisćie polecam tory OKSYDOWANE (po niemiecku BRÜNIERT), które (moim zdaniem) nie trzeba później malować na rdzawy.
Siergiej pisze:4. Jaki dekoder był by najlepszy? (...) Dekoder nie musi być jakiś wypasiony, tylko jeden żeby był z dźwiękiem.
No tak....
Zwykły dekoder (bez dźwięku) to wydatek rzędu stu / stukilkudziesięciu złotych.
Dekodery dźwiękowe to ok 100 EUR czyli 4:1.
W przypadku zwykłych dekoderów czy Lenz, Kuehn czy inne - to praktycznie nie ma znaczenia który, wszystkie służą do jazdy do przodu, tyłu, zapal/zgaś lampy.

Z kolei dekodery dźwiękowe (ESU mini czy CT-Elektronic) posiadają tylko podstawowe funkcje (sam dźwięk + uzależnienie pisku hamulców od hamowania).

Trudno w obu przypadkach mówić o "wypasieniu" dekoderów.
Nie do każdej lokomotywy wchodzi dekoder dźwiękowy (na długość) a jeszcze trudniej pomieścić głośniczek.
Właśnie się pojawił Gagarin Roco, który fabrycznie posiada dźwięk. Proponuję od niego zacząć.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2009, 09:36 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Witam Siergiej!
ad 1.Jeżeli chodzi o układ torów jest bardzo ciekawy.
Ad 2. Jeżeli chcesz dokonać zakupów części składowych makiety musisz zajrzeć do działu Giełda Tam ocenisz, w którym sklepie dokonasz zakupów. Przejrzyj również wątek Kol. Bartosza Ł. w dziale Makieta
Ad 3. Myślę, że nie ale 6 lokomotyw na zestawie np. Roco MultiMaus to troszkę za dużo - no ale nie myślę, że wszystkie będą poruszały się razem w jednej chwili. Pamiętaj, że zawsze trzeba doliczyć dodatkowe obciążenie (prąd [A]) wagonów z oświetleniem (a napewno takie będziesz mieć).
Co do reszty nie mam na tyle wiedzy aby Ci doradzić, są tu bardziej doświadczeni Forumowicze. :>
Siergiej
Kontakt:

Siergiej Makieta TT

Post autor: Siergiej »

Witam.
Jestem nowy na forum, ale czytałem sporo o TT.
Postanowiłem zrobić swoja makietę z torów Modelowanych i systemem DCC. A nie będę dawał tych odcinków G1 itp, tylko sam będę wycinał.
Zielonym kolorem jest oznaczony głowy szlak, żółty to lokomotywownia, czerwony to przemysł, błekitny to tory pomocnicze.
Makieta ma wymiary 2,50 m x 1,25 m

Obrazek

1. Ma pytanie co sądzicie o tym schemacie torów?
2. Gdzie najlepiej kupić tory Modelowane, rozjazdy do składania? (nie zamierzam kupić wszystkich torów na raz)
3. Czy do DCC ta makieta nie będzie za duża? chodzi o ilości torów, bo więcej niż 6 lokomotyw tam nie będzie.
4. Jaki dekoder był by najlepszy? bo lokomotywy zamierzam tylko kupić Roco/Kuchen i cyfrę Roco+Lenz.
Dekoder nie musi być jakiś wypasiony, tylko jeden żeby był z dźwiękiem.
5. Wiem że niektóre dworce z H0 (Faller) pasują do TT (są w skali 1:100) i chciałbym wiedzieć czy są takie jeszcze?
Chodzi mi o taki dworzec "reprezentacyjny" coś tak jak Dworzec FRIEDENTHAL

Dziękuję za wszelką pomoc, Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”