Zaprojektowany nota bene przeze mnie na wzór klubowego, hehehe.ernie_gdynia pisze: świetny slogan reklamowy na nasz baner niestety nie klubowy a forumowy ...
Czy strona TTClub i Forum TT Club ma przed sobą przyszłość?
Moderator: mod-Ogółem
- Charakterek
- Kontakt:
Re: Czy strona TTClub i Forum TT Club ma przed sobą przyszłość?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 06:57 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adamczewski
- Kontakt:
Świetnie!
Najlepsze czasy na forum były właśnie kiedy byłeś tutaj obecny. Działaj dalej!

- Charakterek
- Kontakt:
Strona TT clubu jest stroną hobbystyczną. Założona przeze mnie w roku 2005 od początku miała pokazywać modele, ich zdjęcia i testy. Z początku zamierzałem opisać tylko swoją kolekcję, by pokazać ludziom, że TT żyje. Jednak to ewoluowało - dołączyły osoby - i jest takie, jak dziś. Testy są nie tylko Tilliga - co wpadnie mi w ręce (PIKO, Kuehn, Roco, ModArt) jest opisywane. Inni producenci też tam będą, byli i są.
Stronniczość testów? Test piszą minimum 3 osoby. Są komentarze, gdzie można wyrazić swoją opinię oraz test ocenić.
Na stronie wiadomości są poukładane tematycznie i dostępne dla wszystkich. Forum ma zachęcać do dyskusji - by test, który ukazał się na stronie był oceną wspólną.
Nic się nie dzieje? A bo pieniądze mi się chwilowo skończyły na zakup modeli. Pogadałem ze sklepami - pomogły sklepy, troszkę też zakupiłem i już niebawem będą nowe testy. Redakcja wie - będzie około 30 nowych testów zarówno wagonów jak i lokomotyw.
Cytowany tu Tillig TT club wyskoczył niejako przy okazji - po prostu nie było na tamten czas strony, która by promowała ten rodzaj programu lojalnościowego.
Jednak największa bzdura jaką wyczytałem to: by należeć do TT clubu, by czytać i komentować trza opłacić składkę. Czy Oelka składkę opłacił? Czy Karol jest klubowiczem? Nie. A obaj są w redakcji. Dział modele klubowe/specjalne to tylko niewielki kawałek strony. Ona ma głównie pokazywać testy. Zarejestrować się tam może każdy, każdy może komentować modele i testy - nikomu nie bronię, po to właśnie strona jest, jaka jest. Do redakcji jeszcze chętnie przyjmiemy ze 2 osoby (jest kilka działów nad którymi mogłby czuwać).
Nowe testy niebawem - może w ten weekend. W starych będę odświeżał zdjęcia. Postaram się aktualizować stronę co tydzień i częściej. To na razie tyle.
Stronniczość testów? Test piszą minimum 3 osoby. Są komentarze, gdzie można wyrazić swoją opinię oraz test ocenić.
Na stronie wiadomości są poukładane tematycznie i dostępne dla wszystkich. Forum ma zachęcać do dyskusji - by test, który ukazał się na stronie był oceną wspólną.
Nic się nie dzieje? A bo pieniądze mi się chwilowo skończyły na zakup modeli. Pogadałem ze sklepami - pomogły sklepy, troszkę też zakupiłem i już niebawem będą nowe testy. Redakcja wie - będzie około 30 nowych testów zarówno wagonów jak i lokomotyw.
Cytowany tu Tillig TT club wyskoczył niejako przy okazji - po prostu nie było na tamten czas strony, która by promowała ten rodzaj programu lojalnościowego.
Jednak największa bzdura jaką wyczytałem to: by należeć do TT clubu, by czytać i komentować trza opłacić składkę. Czy Oelka składkę opłacił? Czy Karol jest klubowiczem? Nie. A obaj są w redakcji. Dział modele klubowe/specjalne to tylko niewielki kawałek strony. Ona ma głównie pokazywać testy. Zarejestrować się tam może każdy, każdy może komentować modele i testy - nikomu nie bronię, po to właśnie strona jest, jaka jest. Do redakcji jeszcze chętnie przyjmiemy ze 2 osoby (jest kilka działów nad którymi mogłby czuwać).
Nowe testy niebawem - może w ten weekend. W starych będę odświeżał zdjęcia. Postaram się aktualizować stronę co tydzień i częściej. To na razie tyle.
-
- Kontakt:
Wyższością testów zawartych na tym forum, jest nieskrępowana możliwość wyrażenia własnego zdania, co równocześnie podważa jakiekolwiek zarzuty o ich stronniczość.
- drlukasz
- Kontakt:
TT88 pisze:nadal nie wiesz o co chodzi
http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=184TT88 pisze:Jasno więc z tego faktu wynika, że klubowe forum umiera śmiercią naturalną.
Co do strony, no cóż. Dziwne to propagowanie TT w Polsce skoro strona ClubuTT
jest uśpiona, jak gdyby dostała od kogoś w łeb.
Mam wrażenie drogi kolego, że to Ty nie wiesz o co chodzi.
Nic Ci nie mówią zapisy z przytoczonej strony? Członkostwo TTClubu jest płatne, jest to forma programu lojalnościowego firmy Tillig. Z punktu widzenia owej firmy, oraz jej dystrybutora pośredniczącego w formalnościach "popularyzowanie skali TT" należy odczytywać jako "popularyzowanie produktów firmy Tillig". Forum klubowe przeznaczone jest dla klubowiczów (moim zdaniem - jako nieklubowicza -powinno być zamknięte dla rejestracji osób postronnych) i powinno być przeznaczone dla spraw klubu...
Stawianie owej strony klubowej w roli "kaganka oświaty" popularyzującego skalę TT jest błędem, ponieważ TTka nie kończy się ani nie zaczyna na Tilligu.
BTW. Chwała redaktorom strony za zamieszczenie testów/recenzji modeli innych niż Tilliga.
Myślę, że zarówno Ty jak i Dżibi nie macie racji.TT88 pisze:Jak na razie jedyna sensowna wypowiedź, dzięki za togbbsoft pisze: ForumTT powinno być forum wymiany poglądów
TTClub powinno być stroną o usystematyzowanej strukturze, gdzie jest zbierana WIEDZA (Wiki)![]()
Właśnie o to chodziłoKolega doskonale zrozumiał o co mi chodzi.
Zacznijcie od zrozumienia czym jest i po co powstał TTClub by Tillig.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:12 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Nikogo nie pouczałem, ani nie obraziłem. Smarując ten tekst szanowny starszy kolego ewidentnie dowodzisz, że nie czytasz uważnie postów i w sumie nadal nie wiesz o co chodzi,Grzegorz TT pisze:Proponujesz nam ingerencję w zewnętrzną stronę internetową.
Piszesz z pełną premedytacją temat w nieodpowiednim dziale.
Nie mając żadnego doświadczenia modelarskiego pouczasz tu zgromadzonych co mają robić i jak dysponować swoim czasem.TT88 wykazałeś się wyjątkową bezczelnością oraz brakiem szacunku dla użytkowników tego forum jak i strony TT-Club.
choć miałeś jeden jakiś świadomy przebłysk, którym mnie zwiodłeś.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:10 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
To będę kończyć Waszmościa.TT88 pisze:...zostawiam Was już w spokoju, oszczędzę Wam i sobie wstydu.
Proponujesz nam ingerencję w zewnętrzną stronę internetową.
Piszesz z pełną premedytacją temat w nieodpowiednim dziale.
Nie mając żadnego doświadczenia modelarskiego pouczasz tu zgromadzonych co mają robić i jak dysponować swoim czasem.

Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:09 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Alteo
Kolego zapisz sie na forum hodowców wielbłądów.Koniecznie w krajach arabskich, bo tylko arab może zrozumieć to przesypywanie piasku z pustego w próżne.Tam każdy Tobie przyzna rację.TT88 pisze:Więc zostawiam Was już w spokoju, oszczędzę Wam i sobie wstydu. A wszystkim innym młodym odradzam zapisywania się na tego typu fora.

Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:08 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jak na razie jedyna sensowna wypowiedź, dzięki za togbbsoft pisze:ForumTT powinno być forum wymiany poglądów
TTClub powinno być stroną o usystematyzowanej strukturze, gdzie jest zbierana WIEDZA (Wiki)

Właśnie o to chodziło

Reszta z Was no cóż... Jak przewidziałem skończy się nagonką na moją osobę, a nie chęcią zrozumienia. Zbyciem i zmianą tematu, a przecież mijało być rozwiązanie tematu strony klubowej. Jak zwykle nic nowego nie wniesiono co było do przewidzenia. Więc zostawiam Was już w spokoju, oszczędzę Wam i sobie wstydu. A wszystkim innym młodym
odradzam zapisywania się na tego typu fora.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:06 przez TT88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
I oby ten "kij z mrowiska" nie okazał się kijem w przednim kole roweruTT88 pisze:Po to wsadziłem kij w mrowisko, aby znaleźli się chętni do pomocy Charakterkowi i wyrwali stronę klubową z marazmu.![]()

Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:05 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Jak chcesz pomagac Charakterkowi, to sie go moze najpierw zapytaj jakiej pomocy potrzebuje, zamiast uprawiac bezsensowna partyzantke. W ten sposob na pewno nikomu nie pomozesz.TT88 pisze:Po to wsadziłem kij w mrowisko, aby znaleźli się chętni do pomocy Charakterkowi i wyrwali stronę klubową z marazmu.![]()
Doswiadczenie w budowie modeli zdobywa sie przez ich budowanie, a nie przez oczekiwanie ze ktos poprowadzi cie jak przedszkolaka za reke. Modelarstwo wymaga w pierwszym rzedzie wlasnej inwencji, czy tez jak sie to teraz nazywa kreatywnosci. Z cala pewnoscia doswiadczenia nie zdobedziesz rozkrecajac awanture na zupelnie inny temat. A budowanie jakich kolwkiek modeli trudne jest bez zdobywania wiedzy na ich temat. Dzis i tak masz ulatwione zycie. Wiele informacji jest na wyciagniecie reki, czego jeszcze np. 15 lat temu nie bylo. Jezeli nawet w tak komfortowej sytuacji nie potrafisz sie zdobyc na chocby minimum wlasnego dzialania, to kiepsko widze przyszlosc.Co do mojego doświadczenia, to pytam się kolego jak mam je zdobyć, czy inni młodzi, skoro wszyscy tacy jak ty będą nas zbywać jak małe dzieci.
Jak bedziesz mial konkretny, merytoryczny problem, nikt cie nie bedzie zbywal.
A czego oczekujesz, gdy zaczynasz wskazywac palcem co i kto ma zrobic? Co ma byc zlikwidowane, przeniesione i kto co ma zrobic. Daze niezmierzona sympatia takich specjalistow od wskazywania palcem...Bez zachęty ze strony klubowej która w tym momencie powinna być sztandarową ikoną propagującą skalę TT w Polsce.
Czyli reasumując, "idź syneczku pobaw się do piaskownicy i nie przeszkadzaj starszym".
Znajome słowa prawda![]()
Faktycznie wspaniałe podejście do tematu tylko pogratulować
Strona TT Clubu zajmuja sie spolecznie jak to okresliles "starzy wyjadacze". Sa to osoby, ktore zajmuja sie tym spolecznie i hobbystycznie. A wiec dopiero w wolnym czasie. Bo jak bys niewiedzial to wiekszosc doroslych ludzi w tym kraju musi pracowac i nie zawsze jest to 8 godzin i ani minuty wiecej. Nie zawsze jest to praca, z ktorej mozna wyjsc o 16.00 i zapomniec o niej do nastepnego poranka. Maja swoich bliskich np. zone, dzieci, starszych wiekiem rodzicow, ktorym to osobom tez trzeba poswiecic troche czasu, a dopiero na koncu moga sie zajac swoim hobby. Az glupio, ze trzeba tobie robic tak lopatologiczny wyklad z rzeczy wydawaloby sie oczywistych dla kazdego kto skonczyl 18 lat.
A na koniec pytanie: Jak sadzisz czym bym sie mogl zajmowac przez te kilka minut dzisiejszego wieczoru, zamiast odpowiadac na twoje kuriozalne pomysly i wyjasniac sprawy wydawaloby sie oczywiste?
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:03 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Powtórze moje zdanie:
ForumTT powinno być forum wymiany poglądów
TTClub powinno być stroną o usystematyzowanej strukturze, gdzie jest zbierana WIEDZA (Wiki)

- Ranger
- Kontakt:
A jaki to problem napisać test jakiegoś wagonu czy lokomotywy którego/której nie ma jeszcze na TTClub. Trzeba się tylko zarejestrować i zrobić to co napisałem powyżej.
A tak to jest na zasadzie weźmy sie i zróbcie a ja poczytam. Ja jak miałem czas to naskrobałem wspólnie z Charakterkiem masę tekstów. Teraz czasu nie mam i nie udzielam się przy pisaniu i zarządzaniu stroną.
A tak to jest na zasadzie weźmy sie i zróbcie a ja poczytam. Ja jak miałem czas to naskrobałem wspólnie z Charakterkiem masę tekstów. Teraz czasu nie mam i nie udzielam się przy pisaniu i zarządzaniu stroną.
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Ja powiem tak: samym pisaniem i tylko pisaniem nic nie zdziałasz. Zbuduj moduł lub jakiś model i zaprezentuj go czy to na forum czy na jakiejś wystawie, targach czy to zlocie. Pokaż szerszej "publice" TT, w ten sposób może zachęcisz inne osoby do modelarstwa. Pies który dużo szczeka mało gryzie. Popieram zdanie przedmówców aby temat zakończyć bo nic nie wnosi a tylko zwiększa ilość napisanych postów.