Diodowe listwy oświetleniowe do wagonów

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Diodowe listwy oświetleniowe do wagonów

Post autor: gbbsoft »

darek5860 pisze:Oto moja odpowiedż na kilka pytań i wątpliwości;
Oświetlenia do M-wagonów będzie jak tylko do mnie dojdą zamówione wagony.
Napięcie w piętrusach dostępne jest na trzpieniu wózka w środku wagonu, płytki mają w tym miejscu wywiercone otwory, które przchodzą przez punkty kontaktowe.
Oświetlenie końca ( czerwone ) jest zmienne w zależności od kierunku jazdy wagonu
Nic nie trzeba lutować, chyba że ktoś ma wagon z nowej produkcji Tilliga.
Koła oczywiście trzeba powkładać naprzemiennie w kolejnych wózkach.

Darek
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Witek M. pisze:Napiecie powinno byc dostepne na "czopie skretu", ktory wchodzi do srodka wagonu. Oswietlenie stricte "zmienne w zaleznosci od kierunku" wystepuje tylko w pojazdach trakcyjnych, a nie w wagonach - bo i po co, jak z przodu jedzie lokomotywa. Ale uwaga! niemiecka wersja pietrusa zestawiana jako zespol zmiennokierunkowy posiada oswietlenie biale w kierunku jazdy (na tym koncu, gdzie jest kabina sterownicza).
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:Jeszcze jedno pytanie. Sorki moze wyda sie smieszne ale nigdy nie bawilem sie jeszcze w oswietlanie. Faktycznie wozek jest blaszany ale jak przekazac prad do srodka wagonu do plytki ? Trzeba wywiercic otwor w podlodze i przylutowac kabel ? Chyba nie bardzo bo wtedy ciezko bedzie wozkom skrecac.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:OK. Juz rozumiem trzeba odpowiednio oski pozakladac zeby w jednym wozku zebrac "+" a w drugim "-" - zgadza sie?

To jeszcze pytanko o oswietlenia konca skladu. Widze na zdjeciu ze sa diody czerwone ale Jacek napisal ze oswietlenie jest zmienne od kierunku jazdy. Czyli sa to diody zolto-czerwone ? Czy po prostu sie nie swieca w jednym kierunku ?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Witek M. pisze:
Cobrix pisze:A moglbym prosic o zdjecie tej blaszki ktora przewodzi prad z kol ? [...] Konkretnie chodzi mi o pietrusa. [...]
A po co jakas blaszka w pietrusach? Pietrusy maja blaszana konstrukcje wozka, ktora sama zbiera prad przez "maznice" . Tam zadnej blaszki nie trzeba.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Cobrix pisze:A moglbym prosic o zdjecie tej blaszki ktora przewodzi prad z kol ? Jak to sie montuje do wagonu ? Montuje sie jedna czy kilka - do ktorego wozka? Konkretnie chodzi mi o pietrusa.

Czy producent moglby sie wypowiedziec czy przewidziane jest oswietlenie do m-wagenow?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:Masz rację Charakterku po wstępnym szacowaniu kosztów dwie dychy to nie dużo. Mam ładny skład MITROPA dwa hotelowe i resaturacyjny, może one pójdą na pierwszy ogień, ale muszę najpierw wymienić zestawy kołowe na tillig'owskie inaczej nici z efektu. :wink:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Charakterek pisze:Kupujcie gotowe! To naprawdę tanie a i dajmy zarobić Darkowi. Te listwy są praktycznie po kosztach! Jak zaczniecie robić, połowę skopsacie, i będziecie mięli ból z blaszkami, to i tak kupicie te! Ja je polecam!!! Robiłem diody do wagonów i już się z tego wyleczyłem. Tu mam gotowe, spasowane, profesjonalne!!! W dzień to nie przeszkadza, mogą spokojnie świecić. 100 000 godzin :)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:Wiesz Artur na diodach nie mam wagonów, dlatego takie wnioski wciągnąłem. W BTTB w dzień światła wygladają fatalnie i te skoki napiecia to już wogóle kaszana ale może i masz rację diodowe światło jest subtelne.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze:
maciej_kolej pisze:Myślę że można zrobić pod pudłem wyłącznik swiateł, w dzień trochę głupio wygląda skład oświetlony.
Eeee, chyba niepotrzebnie, w dzień po prostu nie widać oświetlenia, a jeśli widać to widocznie jest pochmurno i ludkom w przedziałach jest ciemno.
:-)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:Piękna sprawa - koniec z dyskoteką na rozjazdach i torach separujących. Trzeba się brać do roboty i łykać podstawy elektroniki. W moim przypadku trochę jest do zrobienia.
Myślę że można zrobić pod pudłem wyłącznik swiateł, w dzień trochę głupio wygląda skład oświetlony.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Diodowe listwy oświetleniowe do wagonów

Charakterek pisze:Poczytaj test listew na naszej stronie. Masz już te listwy? A może chcesz kupić? Nie wiesz gdzie? Odpowiemy Ci! Robi je nasz prawie klubowicz! Już złożył podanie, czeka na numerek. Pełen test super oświetlenia! Masa zdjęć! I jak zawsze obiektywna ocena!

Swoje opinie napisz poniżej!
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 17:04 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”