Problemy z napędem do EW1 Tilliga (83531)
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Problemy z napędem do EW1 Tilliga (83531)
Hmm, nic innego mi nie pozostaje jak je otworzyć, dzięki za pomoc. Jak rozwiąże problem dam znać.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Problemy z napędem do EW1 Tilliga (83531)
W moich napędach, w dwóch przypadkach, odpadły czarne kabelki. Byłem zmuszony otworzyć napędy i przylutować kabelek.
Zastosowano tam płytkę drukowaną, do której przylutowane są przewody. Możliwe, że kabelek nie kontaktuje i po czasie przerywa, albo że na płytce jest mikropęknięcie, które pojawia się po kilku załączeniach (ciepło rozszerza szczelinę).
Jeśli masz doświadczenie z lutownicą, to spokojnie możesz otworzyć pokrywę i obejrzeć gdzie jest problem, no chyba, że są jeszcze na gwarancji, to reklamuj.

Zastosowano tam płytkę drukowaną, do której przylutowane są przewody. Możliwe, że kabelek nie kontaktuje i po czasie przerywa, albo że na płytce jest mikropęknięcie, które pojawia się po kilku załączeniach (ciepło rozszerza szczelinę).
Jeśli masz doświadczenie z lutownicą, to spokojnie możesz otworzyć pokrywę i obejrzeć gdzie jest problem, no chyba, że są jeszcze na gwarancji, to reklamuj.

-
- Kontakt:
Problemy z napędem do EW1 Tilliga (83531)
Witam, problem jest następujący. Po podłączeniu napędu do zasilacza FZ1 (czarny kabel do zasilacza, czerwony i zielony do klawiaturki sterującej - zgodnie z instrukcją), napęd przerzuca wajchę jak należy, w obu kierunkach, ale tylko kilka razy. Potem milknie na parę minut i sytuacja się powtarza, tj. znowu da się kilka razy przerzucić zwrotnicę. Nie mogę dojść do tego co jest źródłem problemu, proszę o pomoc.