Mienie kolejowe PKP - właściciel & zarządca
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
- ostrak
- Kontakt:
Re: Mienie kolejowe PKP - właściciel & zarządca
W Gdyni lokomotywownia i wagonownia Gdynia Grabówek podlega PKP Intercity S.A, a stacja postojowa oraz elektrowozownia Gdynia Cisowa znajdują się w gestii PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście Sp. z o.o.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Przejęli przewoźnicy. Czyli PKP Cargo, IC lub PR. Natomiast obiekty nie używane są w gestii PKP Nieruchomości.DBv pisze:Jak jest teraz?
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 02 cze 2009, 08:48 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adamczewski
- Kontakt:
Obawiam się, że na to pytanie nie będzie również potrafił odpowiedzieć nikt z PKP. Kiedyś w pracy musiałem ustalić do kogo należy wiadukt w ciągu nieistniejącej już linii Malbork - Małdyty. Wykonałem 10 telefonów (wszystkie możliwe spółki, centrale, oddziały), w końcu dałem sobie spokój.
-
- Kontakt:
PKP Nieruchomości??
Podstawowe kierunki działania w tym zakresie to:
1 Wyposażanie w majątek spółek Grupy PKP.
2 Sprzedaż zbędnych nieruchomości na rynku....
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Mienie kolejowe PKP - właściciel & zarządca
Witam
Z góry przepraszam za trywialne pytanie ale poszukuję odpowiedzi na następujące pytanie.
Chodzi mi o przynależność określonych elementów kolejowych do danego właściciela z grupy PKP. Zasadniczy podział jest znany, tzn co należy do mienia i zadań PKPPR, PKPIC, PKPCargo, PKPPLK itd. Ciekawi mnie jednak sprawa terenów ogólnie określanych terminem lokomotywowni (mowa o obiektach czynnych). Kto tym zarządza, czyja to własność? O ile dobrze pamiętam około 2004 roku, kiedy przygotowywałem pracę dyplomową to było to PKPPLK w użytkowaniu PKPCargo ale już wtedy mówiono o przekazaniu tego pod PKPCargo (akurat mowa tu o Węglińcu). Jak jest teraz?
Z góry przepraszam za trywialne pytanie ale poszukuję odpowiedzi na następujące pytanie.
Chodzi mi o przynależność określonych elementów kolejowych do danego właściciela z grupy PKP. Zasadniczy podział jest znany, tzn co należy do mienia i zadań PKPPR, PKPIC, PKPCargo, PKPPLK itd. Ciekawi mnie jednak sprawa terenów ogólnie określanych terminem lokomotywowni (mowa o obiektach czynnych). Kto tym zarządza, czyja to własność? O ile dobrze pamiętam około 2004 roku, kiedy przygotowywałem pracę dyplomową to było to PKPPLK w użytkowaniu PKPCargo ale już wtedy mówiono o przekazaniu tego pod PKPCargo (akurat mowa tu o Węglińcu). Jak jest teraz?
Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 17:19 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.