BR218
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Jacula
- Kontakt:
Re: BR218
Dzięki za rady. Udało mi się włożyć dekoder równolegle do płytki bez dogłębnej ingerencji w lokomotywę. Odkręciłem dwie śrubki przytrzymujące płytkę główną , uniosłem ją nieco razem z silnikiem i przez powstałą szczelinę włożyłem dekoder. Trzeba też było na chwilę wyjąć plastikową imitację wnętrza kabiny. Po złożeniu problem z zatrzymującym się lokiem zniknął- najprawdopodobniej albo któryś pin dekodera źle kontaktował, albo dekoder opierający się skośnie o płytkę powodował jednak jakieś mikrozwarcie. Poza tym po poprawce lokomotywa jeździ ciszej.
- Jacula
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
IMHO: włożyć dekoder do dziury, ale jeszcze nie w gniazdo, gdy już jest nad wózkiem ale pod PCB przesuwamy do przodu tak by igiełki mogły wejść w gniazdo i wtedy wkładamy do gniazda.Jacula pisze:Ale aby włożyć dekoder równolegle do płytki, trzeba ją odkręcić - inaczej się nie da.
Aby się upewnić, że wszystko jest ok z dekoderem zaizoluj go przeźroczystą taśmą klejącą i dopiero wsadź w gniazdo, nie zakładaj obudowy lokomotywy, postaw na tory i sprawdź czy problem się powtarza.
Jeśli tak, dekoder do reklamacji, jeśli nie to problem po stronie instalacji deka w loce.

- Jacula
- Kontakt:
Właśnie - mam tą samą wątpliwość. Dodatkowo mam wrażenie, że ten układ powoduje jakieś zwarcie. U mnie lokomotywa przejeżdża ok 2 m po czym się bez powodu zatrzymuje i przez chwilę nie reaguje na żadne polecenia. Ale aby włożyć dekoder równolegle do płytki, trzeba ją odkręcić - inaczej się nie da.ArturSch pisze:Tylko czemu ten dekoder tak do góry jest wygiętyPowinien być równolegle do głównej PCB.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 20:29 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tylko czemu ten dekoder tak do góry jest wygiętyMATT pisze:Mam pytanie czy dobrze wpięty dekoder do BR 218

Padło kilka odpowiedzi, może źle rozumiem pytanie, ale wydaje mi się, że żadna nie odpowiada na powyższe pytanie.MATT pisze:czy po wyłamaniu zaślepki nie można uruchomić loka w analogu
Odpowiedziałbym tak:
po wyłamaniu zaślepki analogowej i pozostawiając puste miejsce, żadna loka nie pojedzie ani w analogu ani w DCC, gdyż są przerwane połączenia silnika z odbierakami prądu z torów.
Gdy w puste miejsce włożymy dekoder lub zaślepkę to loka pojedzie, odpowiednio:
- zaślepka analogowa -> tylko w analogu,
- dekoder -> w DCC i w analogu (jeśli dekoder na to pozwala)

-
- Kontakt:
Tak.MATT pisze:Mam pytanie czy dobrze wpięty dekoder do BR 218
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 21:39 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- MATT
- Kontakt:
- MATT
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Skad ja to znam, tak bylo jak kupowalem swoja 96135 BR106 "Leuna-Werke". Wbrew zapewnieniom sprzedawcow w sklepie Sebnitz, ze jest zlacze - niestety po dotarciu do domu okazalo sie, ze jednak nie byloArek pisze:a rzeczywistość okazała się inna.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zajrzyj :Arek pisze:Boję się wsadzić Golda żeby nie spalić.
http://as.rumia.edu.pl/tt/przerobki/
znajdziesz kilka rozwiązań wstawienia dekodera i nie tylko...

-
- Kontakt:
Ciekawe... Tego nie wiedziałem. Ja swoją BR215 musiałem przerabiać, o czym pisałem tutaj.pepsigo2pl pisze:ArJu na tej plytce jest gniazdo, tyle ze od dolu (nie widac tego na zdjeciu pod tym katem). Nie sugeruj sie numerem laminatu.ArJu pisze:To w końcu masz płytkę z gniazdem NEM651 czy taką, jak zaprezentował pepsigo2pl?
Ostatnio zmieniony 20 lip 2007, 21:27 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.