Startowy zestaw towarowy 01406

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Startowy zestaw towarowy 01406

Post autor: DBv »

Niestety problem środkowej osi nie jest chyba jednostkowy. U mnie też tak jest. Przyczyną mogą być blaszki do poboru prądu, które dość scisle przylegają do osi. Biorąc jednoczesnie pod uwaę fakt, ze os ta nie jest napędzana, może być to przyczyną tego, że w czasie jazdy sie blokuje.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Spróbuj ją przesmarować.

Lokomotywę przesmarowalem zaraz po wyjeciu z pudelka. Docierana byla zgodne z zaleceniami, ale problem nie zniknął. :/
możliwe też, że to wina wygiętej osi (może stąd to podnoszenie)
Na to nie zwrocilem uwagi - potem sprawdze.
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Kontakt:

Post autor: BR101 112-1 »

Papcio pisze: Lokomotywa startuje dopiero po 25%
Spróbuj ją przesmarować, możliwe też, że to wina wygiętej osi (może stąd to podnoszenie).
BarTT
Kontakt:

Zestaw mam juz od jakiegoś czasu - przesylkę otrzymalem naprawde szybko (Techno-Hobby). Zestaw jest super. Mankamenty, ktore wynalazlem:
- brak jednego z kabelkow podłączeniowych (niebieski)
- napis T334 na czole lokomotywy jest lekko niedorobiony (pierwsza trójka jest w prawie polowie zjedzona) :)

I to na tyle :) ogólnie rzecz biorąc jestem bardzo zadowolony. Szkoda, ze trafila mi sie czerwono-niebieska Ifa (najbardziej nie lubię wlasnie tego malowania - wygląda bardzo "zabawkowo").

Są jeszcze 2 male "buraczki", ktore wyszly podczas pierwszych jazd. Otóż w lokomotywie w czasie jazdy od czasu do czasu leciutko "podnosi się" srodkowa oś. Jest to wlasciwie niezauważalne, jednakze środkowe kółka przestają się kręcić. Mala glupotka, ale troszke denerwuje :) ;)

Drugi problem: póki co mój FZ1 jest daleko ode mnie i mam mozliwość jazdy tylko na dołączonym do zestawu zasilaczu. Lokomotywa startuje dopiero po 25%, a co dziwne, gdy zaczynam zwalniac to jedzie az do momentu gdy dojde do okolo 10-15% na zasilaczu i wtedy dopiero staje. Tak więc nie moge nią wystartować z tych 10-15% (startujac z 25% wyglada to troche nienaturalnie). Cala reszta moich loków to BTTB, a tam takiego problemu nie mialem. Dziwne... :/
BarTT
Kontakt:

Za kilka dni będe szczęśliwym (mam nadzieje...) posiadaczem tego zestawu... znalazł sie wsród kilku innych "bajerków" zamówionych w Techno-Hobby. Od razu gdy dojdzie pojawi sie relacja z uroczystego otwarcia :)
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

KrzyszTTof pisze:
DZIK pisze:
W takim razie wychodzi na to, że to MY Drodzy Panowie dziecinniejemy. :lol:
A tak na poważnie, to po całym ciężkim dniu zawodowych stresów, nic tak nie odpręża / no prawie nic ;) / - jak puszczenie sobie zestawu, nawet w kółeczko i po dywanie....

Jak ostatnio rozłożyłem na stole pętle z bettungsów i puszczałem na docieranie BR142 to żona popatrzała na mnie i powiedziała: "martwie sie o ciebie... to nie jest normalne...". Nie wiem co miała na myśli... :mrgreen:
PANOWIE!!
Dla każdego jest inna frajda....
Ja dzisiaj z Ojcem 1-wszy raz przetestowałem na poważnie DCC... BR80, TAURUS no i zestaw ROCO... Na stole, owal z jednym torem bocznym... prawie 2 godziny się bawiliśmy, nawet mecz nam nie przerwał... Fajna zabawa, w szczególności, jak się chce oba dwoma lokami jechać równo z tą samą prędkością...ANALOG TEGO NIE POTRAFI...
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

DZIK pisze:
A tak na poważnie, to po całym ciężkim dniu zawodowych stresów, nic tak nie odpręża / no prawie nic ;) / - jak puszczenie sobie zestawu, nawet w kółeczko i po dywanie....

Jak ostatnio rozłożyłem na stole pętle z bettungsów i puszczałem na docieranie BR142 to żona popatrzała na mnie i powiedziała: "martwie sie o ciebie... to nie jest normalne...". Nie wiem co miała na myśli... :mrgreen:
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Tez ciekawostka że tylko kilka osób z Forum ma idealny taki zestaw (wszedzie KKS itp) np. Charakterek....
Ja też. :P
A tak na poważnie, to po całym ciężkim dniu zawodowych stresów, nic tak nie odpręża / no prawie nic / - jak puszczenie sobie zestawu, nawet w kółeczko i po dywanie....
Hehe... :D

Ja właśnie wjechałem swoją BR 52 na kanał oczystkowy... a za chwilę na boczny tor wjedzie BR 01 do wodopoju... :D (i to jest właśnie relax... :D )
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

WojTTek pisze: ....Ja jestem troche za duży co by się cieszyć z kółeczka torów i lok i wagonów ....
ArturSch pisze:.....Co Ty gadasz ! Mam owal torów, stawiam coraz to inną lokę - teraz V36, podczepiam 4 cysterny ...i tak mogę siedzieć, aż się ...piwo skończy !!
:mrgreen:
Charakterek pisze:o toto! A ja mam rozjazdy i te pe, a puszczam pociągi na wprost, bo tam najszybciej :)
KrzyszTTof pisze:Ja posiadłem już dwa takie zestawy (ach ach jak pięknie wyglądają T334 w trakcji podwójnej 8)
89/94
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

No ja mam węglarke identyczną z węglarką DZIKa. A T334 w trakcji podwójnej... 8) to musi być coś, w dodatku na sterowaniu cyfrowym.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

WojTTek pisze:nie kumam dlaczego kassele nie mają KKS (w 01406) ??
Węglarki też chyba dają z IVep DB...
Tez ciekawostka że tylko kilka osób z Forum ma idealny taki zestaw (wszedzie KKS itp) np. Charakterek....
Może na przyszłość brać z AMC i powiedzieć ż na jakiś test czy cuś. Ale tillig tochyba cały czas ten zestaw na kacu robi... i daje to co ma:
niesprzedany kassel z magazynu bez kinematyki - bach dla dzieci...
Ja posiadłem już dwa takie zestawy (ach ach jak pięknie wyglądają T334 w trakcji podwójnej 8) ) i w jednym był Kassel z KKS, a w drugim bez. Tylko znowu ten z kinemtyką nie ma imitacji układu hamulcowego przy kołach (bo ten wariant wagonu ma go jako element dokładany a nie odlewany razem z podwoziem) i wagon wygląda przy kołach jakoś tak "goło". Węglarki w obu zestawach oczywiście też różne.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

o toto! A ja mam rozjazdy i te pe, a puszczam pociągi na wprost, bo tam najszybciej :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

WojTTek pisze:nie kumam dlaczego kassele nie mają KKS (w 01406) ??
A słyszałeś o ... JAJACH (sadzonych) a'la torreeador ? ... Raz byk, raz torreador ! :)
Co mają w magazynie to dają, przecież to proste !!
WojTTek pisze: Ja jestem troche za duży co by się cieszyć z kółeczka torów i lok i wagonów
Co Ty gadasz ! Mam owal torów, stawiam coraz to inną lokę - teraz V36, podczepiam 4 cysterny ...i tak mogę siedzieć, aż się ...piwo skończy !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 cze 2006, 10:47 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

nie kumam dlaczego kassele nie mają KKS (w 01406) ??
Węglarki też chyba dają z IVep DB...
Może na przyszłość brać z AMC i powiedzieć ż na jakiś test czy cuś. Ale tillig tochyba cały czas ten zestaw na kacu robi... i daje to co ma:
niesprzedany kassel z magazynu bez kinematyki - bach dla dzieci...

Pomijając te fatky jazda T334 z kilkoma wagonikami to zabawa. Ja jestem troche za duży co by się cieszyć z kółeczka torów i lok i wagonów dlatego trochę bettungsuów rozjazd(y) i można na dywanie sie dopiero bawić. Skład też przejdzie metamorfozę :
wszystko co niepasuje pojdzie na sprzedaż w zamian na co innego: np . Es DB a Es DR, kassel bez KKS na kassela z KKs, plus do tego wapniarka, kolejna cysterna, kwasiarka, bromberg i możę towarzyszący bo mój stary sie rozpada więc bedzie jako odstawiony na stacji ;)
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

Filip pisze:yy DZIKu mógłbyś pisać tilliga a nie tilliNga bo zauważyłem już to w paru postach ;) ale ważne że się zestaw podoba! 8) ja postawiłem na dcc bo muszę mieć realne manewrowanie przy najniższych obrotach
no jakoś to "N" się faktycznie tam przykleiło :D Obiecuję poprawę !!
Podczas Bielskiej imprezy dużo rozmawiałem z drlukaszem o dcc i przyznam, że mnie zaraził.
Teraz myślę o wakacjach, a po powrocie... hmmmm zobaczymy - może cyfrowy zestawik pojawi się i u mnie.
Wtedy też będę myślał o wrzuceniu dekoderków do tej małej T334 i do Taurusa. To się będzie działo na torowisku!!
89/94
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”