Makieta modułowa by TKt48
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Makieta modułowa by TKt48
TRRRRRRRRRRRAWY!!! DAWAJ TRAWY!!!! 5 mm Polak kolor dowolny, jaki by nie był będzie dobrze. Te gąbki Fallera bez przepuszczenia przez młynek są kiepskie ale........jako podłoże do trawy (byle nie siać za gęsto) ....ooooo, to już zapowiada się interesująco
-
- Kontakt:
Cześć!
Właśnie prowadzę testy Statdekoru Polak'a przypominającego posklejane ze sobą źdźbła trawy.Rozważam też kupno materiału Polak'a jakiego używa Miki-do złudzenia przypominają trawę.
Następnym razem(bo teraz jest za późno) rozważe Twoje propozycje i uwagi:-)
DziękiJest ładniej. Zainteresuj się teraz bardziej "trawiastymi" materiałami wykończeniowymi...

Grzegorzu,w pełni Ciebie rozumiem oraz Twój sposób interpretowania przyrody.Nie chcę wywoływać niepotrzebnych kłótni,dyskusji,wiedząc że nam obu chodzi o jak najlepszy efekt na końcu budowy-pełen realizm.Po to też jest w końcu forum,aby powymieniać swoje sugestie,opinie itd.Niemniej zgadzam się z Twoim stwierdzeniem,że kolor zieleni to rzecz gustu,i własnej pomysłowości.Nie chcę też mówić,że jaśniejsza zieleń jest brzydka,bo to paranoja,nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością.Ja wolę trochę jaśniejsze kolory ale jest to mój wybór oraz sposób widzenia rzeczywistości.

Oczywiście że nieWidzę że moje uwagi odebrałeś jako bardzo krytyczne.

Ostatnio zmieniony 22 cze 2006, 23:16 przez TKt48-151, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie uważam że jest to błąd. W mojej okolicy trudno znaleźć kawałek bez drzew ale takie też oczywiście występują. Kolorystyka zieleni to w znacznej mierze rzecz gustu. W modelarstwie stosowanych jest wiele materiałów o kolorystyce nie mającej nic wspólnego z rzeczywistością (np: Faller Premium 171508) a jednak połączenie odpowiednich tworzy czasami bardzo ciekawy klimat. To wielka sztuka dobrać pasujące do siebie.TKt48-151 pisze: Osobiście pewnie się pokuszę o kilka drzew,ale teraz jak ich nawet nie ma ,nie można brać tego za błąd-bo i tak jest względnie realistycznie
Ja wolę trochę jaśniejsze kolory ale jest to mój wybór oraz sposób widzenia rzeczywistości.
Widzę że moje uwagi odebrałeś jako bardzo krytyczne. Nie jest tak. Uważam że zrobiłeś kawał dobrej roboty.
-
- Kontakt:
Jest ładniej. Zainteresuj się teraz bardziej "trawiastymi" materiałami wykończeniowymi... 

-
- Kontakt:
Witam!
Dzisiaj zabrałem się ostro do roboty przy module,mając za cel usunięcie błędów przy podsypce oraz "ławie".Na początku posypałem pustynię falerem-pyłem,w celu uzyskania swego rodzaju podkładu.Następnie zacząłem nanosić zieleń.Oto efekty:
przed posadzeniem zieleni rów oraz kawałek podsypki posypałem fallerem-pyłem.

wszystkie rowy posypane fallerem

A tu już po:

przejazd:

całość po zielenieniu,wyraźnie widać standardowego fallera:

Troszkę się przewrócił

Teraz słowo do Grzegorza -Jeśli chodzi o zasuszenie zieleni-jest to winą zdjęć.W rzeczywistości wyglądają jak zwykła przyroda w lesie czy parku-jeśli chodzi o tonację koloru.Kolor chwastów(mówiłeś że jest niezbyt ładny-zbyt ciemny) wybierałem sam,ponieważ takie mi się bardziej przypodobały.Owszem,można ją rozjaśnić stosując mchy jaśniejszej barwy tylko po co?Przyroda funduje nam różne barwy roślinności więc niezależnie z odcieniem zieleni powinno być w miarę ładnie i realistycznie.Trzeba również brać pod uwagę fakt,iż na makiecie powinna być w miarę ujednolicona tonacja barwy roślin.Teraz o drzewach.Słusznie wspomniał Miki,iż moduł ma tylko 72m.Jadąc pociągiem spotyka się bardzo długie i odległe tereny,gdzie drzew po prostu nie ma.Osobiście pewnie się pokuszę o kilka drzew,ale teraz jak ich nawet nie ma ,nie można brać tego za błąd-bo i tak jest względnie realistycznie
Dzisiaj zabrałem się ostro do roboty przy module,mając za cel usunięcie błędów przy podsypce oraz "ławie".Na początku posypałem pustynię falerem-pyłem,w celu uzyskania swego rodzaju podkładu.Następnie zacząłem nanosić zieleń.Oto efekty:
przed posadzeniem zieleni rów oraz kawałek podsypki posypałem fallerem-pyłem.

wszystkie rowy posypane fallerem

A tu już po:

przejazd:

całość po zielenieniu,wyraźnie widać standardowego fallera:

Troszkę się przewrócił

Teraz słowo do Grzegorza -Jeśli chodzi o zasuszenie zieleni-jest to winą zdjęć.W rzeczywistości wyglądają jak zwykła przyroda w lesie czy parku-jeśli chodzi o tonację koloru.Kolor chwastów(mówiłeś że jest niezbyt ładny-zbyt ciemny) wybierałem sam,ponieważ takie mi się bardziej przypodobały.Owszem,można ją rozjaśnić stosując mchy jaśniejszej barwy tylko po co?Przyroda funduje nam różne barwy roślinności więc niezależnie z odcieniem zieleni powinno być w miarę ładnie i realistycznie.Trzeba również brać pod uwagę fakt,iż na makiecie powinna być w miarę ujednolicona tonacja barwy roślin.Teraz o drzewach.Słusznie wspomniał Miki,iż moduł ma tylko 72m.Jadąc pociągiem spotyka się bardzo długie i odległe tereny,gdzie drzew po prostu nie ma.Osobiście pewnie się pokuszę o kilka drzew,ale teraz jak ich nawet nie ma ,nie można brać tego za błąd-bo i tak jest względnie realistycznie

-
- Kontakt:
Przesadzasz.
Moduł jest robiony w sTTandardzie, a to oznacza, że pi razy drzwi i w granicach rozsądku naśladuje rzeczywistość. Ma 60 cm - w przeliczeniu to 72 metry. Nie jest żadnym problemem znalezienie takiego odcinka rzeczywistego toru gdzie akurat żadnych drzew nie ma. Wszystko zależy od Michała - chce mieć drzewo to sobie posadzi i dobrze. Nie chce - nie posadzi i też dobrze.
Moduł jest robiony w sTTandardzie, a to oznacza, że pi razy drzwi i w granicach rozsądku naśladuje rzeczywistość. Ma 60 cm - w przeliczeniu to 72 metry. Nie jest żadnym problemem znalezienie takiego odcinka rzeczywistego toru gdzie akurat żadnych drzew nie ma. Wszystko zależy od Michała - chce mieć drzewo to sobie posadzi i dobrze. Nie chce - nie posadzi i też dobrze.
-
- Kontakt:
Nie mówię nie. Jest jednak jakoś ł y s o co w naszych warunkach jest raczej bardzo rzadko spotykane.miki pisze:A dlaczego oczywiście? Bez drzew też jest ładnie i do tego prawdziwie ........oczywiście drzewa
-
- Kontakt:
A dlaczego oczywiście? Bez drzew też jest ładnie i do tego prawdziwie, czego dowodzą chociażby liczne galerie zdjęć z WRP na czele. Moduł widziałem na żywo, był częścią naszej makiety w BB i uważam, że Michał wykonał całkiem niezły start. Oczywiście wiele rzeczy wymaga poprawki, jak chociażby szuter (gdzie indziej o tym napisałem). Moim zdaniem jest zbyt pustynnie i należałoby zazielenić te piaski oraz same okolice toru. Do końca jest już jednak znacznie bliżej niż dalej.oczywiście drzewa
Na wielki plus autorowi należy zapisać, że praktycznie nie używał badziewia zwanego "matami trawiastymi", czyli przeskoczył etap, który prowadzi do nikąd i od razu wskoczył na wyższy stopień wtajemniczenia

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A już myślałem, że odpowiesz ...posadzę KAKTUSATKt48-151 pisze:Tadeuszu,jutro nad tym siądę i postaram się zazielenić wykop.

-
- Kontakt:
Nie wiem czy jest to efekt złego oświetlenia czy użytych materiałów ale dla mnie zieleń na tym module wygląda martwo jak podczas klęski suszy. Jeżeli jest to efekt zamierzony - to wyszło bardzo realistycznie. Trochę nie pasuje mi tu bardzo ciemna zieleń krzaków oraz brak tego o czym pisał Tadeusz. Przydałyby się też jakieś kwiatki szczególnie w okolicach domku i oczywiście drzewa. 

-
- Kontakt:
Witam!
Na początku muszę podziękować za ciepłe słowa co do modułu.Dziękuje także za ukazanie błędów,bo oto chodziło:).Teraz przejdę do "obrony"

P.S.Tak jak pisałem wcześniej,jutro podeślę nowe,ładniejsze fotki,a wieczorem zapodam oświetlenie domku torowego(trzeba dokończyć elektrykę).
Na początku muszę podziękować za ciepłe słowa co do modułu.Dziękuje także za ukazanie błędów,bo oto chodziło:).Teraz przejdę do "obrony"

Tadeuszu,jutro nad tym siądę i postaram się zazielenić wykop.a zaś mam pytanie, dlaczego pozostawiłeś ławy torowiska oraz skarpy nasypu tak niemiłosiernie łyse, bez ani jednej trawki? Brakuje tam tylko kaktusa, a byłaby wspaniała amerykańska pustynia....
No ba!(naoglądałeś się modułów drlukasza?)

Fotki które podesłałem są na tyle kiepskie,że nie widać krańców modułu.Jutro zrobię parę zdjęć,i myślę że wszystko się wyjaśnibrak jest trawy sTTandardowej rosnącej w pobliżu czół modułu.

Cóż,z tym tłuczniem dałem ciała na całej linii...Może jutro uda się coś z tym zrobić(zakryć krzakami,gąbką itd.),ale ślad i błąd pewnie zostanie. A szkodaTrzecia uwaga dotyczy tłucznia(...)

Nie mam nic przeciwkoZ przyjemnością sie kiedyś podepne

Dzięki FilipieBardzo ładny moduł

P.S.Tak jak pisałem wcześniej,jutro podeślę nowe,ładniejsze fotki,a wieczorem zapodam oświetlenie domku torowego(trzeba dokończyć elektrykę).
-
- Kontakt:
Bardzo ładny moduł
Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Ja zaś mam pytanie, dlaczego pozostawiłeś ławy torowiska oraz skarpy nasypu tak niemiłosiernie łyse, bez ani jednej trawki? Brakuje tam tylko kaktusa, a byłaby wspaniała amerykańska pustynia.... 
W polskim klimacie praktycznie wszystkie budowle ziemne są porośnięte jakimis chwastami, choćby zwykłym perzem. Nieporośnięte to mogłyby być jedynie nasypy bezpośrednio po przebudowie (naoglądałeś się modułów drlukasza?
) ale wtedy nie powinno być na nich tych wszystkich krzaków, które rosną sobie w pewnych odstępach u Ciebie.
Drugie zastrzeżenie, wynikające po części z pierwszego - brak jest trawy sTTandardowej rosnącej w pobliżu czół modułu. Powinna ona rosnąć równiez i na skarpach nasypu. Jak teraz będą wyglądały połączone dwa moduły - jeden sTtandardowo zazieleniony i Twój - łysy?
Trzecia uwaga dotyczy tłucznia, leżącego dość równomierną warstwą na obu ławach. W rzeczywistości nie pokrywa się ław tłuczniem. Tłuczeń może się tam pojawić, ale na skutek jakichś usypów np. podczas wymiany lub oczyszczania podsypki. Jednak w Twoim wypadku trudno osądzić, czy to miał być model takiego usypu, czy też zwykły błąd modelarski....

W polskim klimacie praktycznie wszystkie budowle ziemne są porośnięte jakimis chwastami, choćby zwykłym perzem. Nieporośnięte to mogłyby być jedynie nasypy bezpośrednio po przebudowie (naoglądałeś się modułów drlukasza?

Drugie zastrzeżenie, wynikające po części z pierwszego - brak jest trawy sTTandardowej rosnącej w pobliżu czół modułu. Powinna ona rosnąć równiez i na skarpach nasypu. Jak teraz będą wyglądały połączone dwa moduły - jeden sTtandardowo zazieleniony i Twój - łysy?
Trzecia uwaga dotyczy tłucznia, leżącego dość równomierną warstwą na obu ławach. W rzeczywistości nie pokrywa się ław tłuczniem. Tłuczeń może się tam pojawić, ale na skutek jakichś usypów np. podczas wymiany lub oczyszczania podsypki. Jednak w Twoim wypadku trudno osądzić, czy to miał być model takiego usypu, czy też zwykły błąd modelarski....
Ostatnio zmieniony 21 cze 2006, 22:40 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Hi,
Moduł Tkt48 widziałem na żywo w Bielsku-Białej. Podobnie jak widać to na zdjęciach, moduł wykonany jest bardzo starannie. Widać oczywiście pewne niedociągnięcia lecz liczy się to, że kolega buduje i jak na pierwszy moduł w życiu to wyszło Ci Tkt48 naprawdę "ładne cacko...".
Moduł Tkt48 widziałem na żywo w Bielsku-Białej. Podobnie jak widać to na zdjęciach, moduł wykonany jest bardzo starannie. Widać oczywiście pewne niedociągnięcia lecz liczy się to, że kolega buduje i jak na pierwszy moduł w życiu to wyszło Ci Tkt48 naprawdę "ładne cacko...".

- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Z przyjemnością sie kiedyś podepne
( oczywiscie jak swoj skoncze)