110x56x45

Moderator: mod-Makieta Modułowa
To duże uproszczenie świadczy o małym doświadczeniu w budowie modułów.MW i MN to akurat najwdzięczniejsze profile, bo nic poza zieleniną nie trzeba tam wkładać, a i tak będzie dobrze wyglądać.
Skąd bierzesz takie opinie? No chyba, że z własnego doświadczeniatrucker pisze:Problem braku modułów szlakowych o profilach MN i MW to przede wszystkim umiejętności warsztatowe modelarza. .
Chyba coś pomyliłeś... Jedyna moja propozycja to wprowadzenie symeryzacji. Reszta jest opisem (moim zdaniem) wad sTTandardu. Nie mam zamiaru nikomu nic narzucać, swoje nowe konstrukcje projektuję jako kompatybilne do obecnej normy.Misiek pisze:Skoro tak, to po co próbujesz swoje "widzimisie" narzucić innym?
Whosho i PiotrZ mają właśnie takie cienkie profile MG1 i nie ma żadnych problemów z ich skręceniem.Grzegorz TT pisze:I nadal jestem bo obniżenie profilu do 90mm spowoduje problemy ze skręceniem modułów.
Zgadza się. A jeszcze większym zainteresowaniem cieszyłoby się wesołe miasteczko lub lotnisko przy torach...Grzegorz TT pisze:Nie gniewaj się za porównanie ale kupa na module wzbudzi jeszcze większe zainteresowanie.
Skoro tak, to po co próbujesz swoje "widzimisie" narzucić innym?Grzegorz TT pisze:Ja nie pcham się ze swoimi modułami w obiektywy, robię je dla siebie
I nadal jestem bo obniżenie profilu do 90mm spowoduje problemy ze skręceniem modułów.T_Domagalski pisze:Grzesiu, znowu zaczynasz zaprzeczać sam sobie. To m.in. Ty byłeś za zabronieniem obniżania profilu MG do wys. 90mm. Jak chcesz robić cienkie moduły, to właśnie na obniżonych profilach (pod warunkiem, że uda Ci się zrobić taki moduł, który będzie w stanie ustać na własnych nogach).
Nie gniewaj się za porównanie ale kupa na module wzbudzi jeszcze większe zainteresowanie.T_Domagalski pisze:Rzeczywistość pokazuje, że to właśnie moduły górskie (z mostami, wiaduktami, nasypami i tunelami) cieszą się największym zainteresowaniem publiki.
Co jak co, ale profile będą ostatnią rzeczą, jaka zostanie zmieniona w sTTandardzie! Można było wypruć elektrykę, można było przemalować boczki, ale nikt nie będzie odpiłowywał ścian czołowych na już istniejących modułach tylko dlatego, że ktoś zmienił rzeźbę terenu na profilu. Dlatego tak ostrożnie traktowany jest temat symetryzacji profili dwutorowych. Dla mnie to żaden problem skreślić nowe rysunki, ale chciałbym pożyć do następnego dnia po ich opublikowaniu...Grzegorz TT pisze:Profili czterotorowych musiałyby być dwa rodzaje - 4x1 lub 2x2. Symetryzacja toru raczej kończy ewoluowanie sTTandardu. Kolejne zmiany musiałyby dotyczyć poważnych zmian profili. To już nie ewolucja, a rewolucja.
Grzesiu, znowu zaczynasz zaprzeczać sam sobie. To m.in. Ty byłeś za zabronieniem obniżania profilu MG do wys. 90mm. Jak chcesz robić cienkie moduły, to właśnie na obniżonych profilach (pod warunkiem, że uda Ci się zrobić taki moduł, który będzie w stanie ustać na własnych nogachGrzegorz TT pisze:Wysokość profili oraz rozmieszczenie otworów ograniczają możliwości wyprodukowania cienkich i lekkich konstrukcji. Do takich zmian nadaje się jedynie profil MP.
Nikt nie każe Ci stosować profili MN i MW czy nawet MG. Co nie znaczy, że inni nie mogą ich stosować. Rzeczywistość pokazuje, że to właśnie moduły górskie (z mostami, wiaduktami, nasypami i tunelami) cieszą się największym zainteresowaniem publikiGrzegorz TT pisze:Profile MN,MW mają karykaturalny zarys. Różnica wysokości nasypu do okalającego terenu wynosi około 70mm co nieomal wymusza tunel (MW) lub most/wiadukt (MN). Profil MG z natury rzeczy prosi się o zalesienie, co czyni go niesamowicie uciążliwym w transporcie.
Przejście od jednego rodzaju profilu do innego, wymusza modelowanie terenów górskich. Na terenach nizinnych takie różnice terenu występują bardzo rzadko. Również bardzo rzadko teren jest płaski i nie można go utożsamić z jakimkolwiek sTTandardowym profilem.
Trochę takiej sytuacji nie rozumiem.drlukasz pisze:... nie może być tak, jak do tej pory, że Whosho, który się tym zajmował, musiał prosić właścicieli o podanie parametrów i przesłanie zdjęć...
Proszę bardzo. To Noch 00240. Przy jakiejś okazji mogę się podzielić, raczej nie mam szans wykorzystać całej rolki.T_Domagalski pisze:Arturze, podasz je tutaj?
Cóż, widać, że nie brałeś udziału w zlocie modułowym (z modułem). Przed każdym spotkaniem obowiązkiem uczestnika jest poinformowanie organizatora z czym przyjeżdża. Za układy naszych makiet zazwyczaj odpowiada Gemol, który dysponuje cyfrowymi odpowiednikami naszych modułów i ma już dobrze opanowane ilości, rodzaje i wystrój naszych modułów.Paweł Basiński pisze:... tematu stworzenia bazy modułów
(...)
1 - wystawione i przetestowane na zlotach,
2 - stworzone i nie biorące na razie udziału w zlotach
(...)
Takie coś przyda się przy planowaniu makiet na zloty
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości