Oświetlenie wagonów

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Oświetlenie wagonów

Post autor: ArturSchŁ »

1.
Zanim zadasz pytanie poczytaj trochę forum lub użyj "Szukaj".

2.
Temat oświetlenia był wałkowany kilkakrotnie.

3.
Odnośnie przywołanego układu:
- 3 LED w szereg ...jaki kolor, bo białe 3 x 4 V = 12V, żółte 3 x 2 V = 6 V czyli białe zapalą się dopiero przy Vmax, a żółte przepalą się w połowie nastaw trafa,
- oświetlenie ma działać (= świecić) przy zasilaniu w zakresie (+/-) 2-12 volt ORAZ w DCC przy 16 V zmiennego -> dlatego:
- oświetlenie musi być do torów/kół podłączone przez mostek Gretz'a (by świeciło w obie strony jazdy w analogu oraz w DCC),
- LEDy powinny być połączone równolegle (ale każda dioda przez własny rezystor) by się zapalały przy jak najniższym napięciu (analog) z transformatora.

4.
Sprawa kondensatora:
- kondensatora nie należy łączyć bezpośrednio do odbieraków prądu z kół (w analogu część zasilaczy jest impulsowa i uzyskujemy w torach Vmax, a w DCC upośledzamy sygnały sterujące),
- pojemność powinna być jak największa, dopiero przy 100uF widać efekt jego wstawienia, a są to elektrolityczne tzn polaryzowane gdzie zamiana "+" z "-" (czyli np jazda do tyłu) może spowodować wybuchnięcie elektrolitu, a co najmniej stopienie plastikowego wagonu.
kombar1
Kontakt:

Oświetlenie wagonów

Post autor: kombar1 »

Witam!!!! Jestem świerzakiem i mam problem
che oświetlić wagony ale wiadomo jak jest jeden to prosty jeden krzywy czasem coś nie łączy.....

nie wiem jak podłączyć te wagony????

Tu mam przykład jaj chce je podłączyć ;];]
czy jest ok??

http://www.hot.jpg.pl/zdjecie/89534/wergtre.html

i może jescze jaki kondensator podłączyć?? ;];;];]

z góry dziękuje ];;]

Pisz regulaminowo tzn. zgodnie z zasadami pisowni (wielkie litery, interpunkcja, polskie znaki itd.). Regulamin pkt 5.2.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2009, 16:36 przez kombar1, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”