diody migające na przemian

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Re: diody migające na przemian

Post autor: Jacula »

ArturSch pisze:... aby uzyskać efekt "płynnego" zapalania i gaśnięcia LED...
Bawiąc się symulatorem układów zrobiłem coś takiego:
Obrazek

Na symulatorku pięknie płynnie zapala i wygasza LEDy. Nie testowałem fizycznie jako gotowego układu - nie wiem, czy zadziała tak w realu.

Pzdr - J
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, 11:41 przez Jacula, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacula pisze:Niestety, tak jak pisali koledzy - diody zapalają się i gasną progowo.
Jak wspominałem powyżej, aby uzyskać efekt "płynnego" zapalania i gaśnięcia LED trzeba użyć układu zasilającego LEDY zmiennym współczynnikiem wypełnienia (% czasu świeci do % czasu nie świeci, kilkadziesiąt-kilkaset razy na sekundę).

PS:
oba rezystory 1K można zredukować do jednego przesuwając go na wyjście 555, tzn na końcówkę 3.
555 ma standardowo obciążalność chyba ze 300 mA, więc LEDów może być całkiem sporo.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Tu masz taki schemacik sygnalizacji przejazdowej - dwie diody migające naprzemiennie:
Obrazek
Prosty, dosłownie z kilku elementów, oparty na układzie LM555 (koszt płytki uniwersalnej przewyższa koszt układu) :) Sprawdzony - działa. Niestety, tak jak pisali koledzy - diody zapalają się i gasną progowo.

Jeśli zasilisz to 16V prądem zmiennym, to musisz włączyć przed układem jeszcze mostek Graetza (jeśli źle piszę, proszę kolegów o poprawienie)

Pzdr - J
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2009, 10:48 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Jeden taki scalak kosztuje średnio 1zł.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Blue pisze:A jak się w 555 ustawia czas rozjaśniania i ściemniania, żeby zapalały się i gasły stopniowo, jak żarówki? ;)
Jeśli nawet wymusimy przebieg trójkątny to i tak ledy będą się zapalać i gasić progowo tzn nic, nic, nic, zapala się, full, full .... gdyż led jest elementem bardzo nieliniowym i do pewnego napięcia się nie pali, a od progu prawie natychmiast pali się pełnym światłem.
Nie oznacza to, ze w ogóle nie uda się uzyskać takiego efektu, ale jest to trochę bardziej skomplikowane (przebieg z różnym stopniem wypełnienia). Bardzo dobrze natomiast zachowają się tu mikrożarówki, gdyż ich światłość jest zależna od napięcia.

Co do ceny 555 to nie mam pojęcia, ale to klasyka IC (scalaków, nie mylić z InterCity) i powinny być za grosze. Zobacz (@siara) w e-sklepach z elektroniką, może na Allegro.
Awatar użytkownika
siara
Kontakt:

Post autor: siara »

Jaka jest cena takiego układu 555? i czy mogę zwykłe diody zastosować?
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, 10:18 przez siara, łącznie zmieniany 1 raz.
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

A jak się w 555 ustawia czas rozjaśniania i ściemniania, żeby zapalały się i gasły stopniowo, jak żarówki? ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Blue pisze: zastosowałem mały mikrokontroler,
... a nie wystarczy 555 ?? ...z którego OUT jedne ledy do V+ drugie do GND, ustawić 50% wypełnienia przebiegu i częstotę jaką chcesz ...
Blue
Kontakt:

Działanie układu z postu powyżej bazuje na zastosowaniu jednej diody migającej (z wbudowaną elektroniką). Sygnalizacji przejazdu toto dobrze udawać nie będzie.

W moim module przejazdowym BB2 zastosowałem mały mikrokontroler, który zapewnia realistyczne zapalanie świateł. Do samego migania (bez wykrywania pociągu i sterowania szlabanem) wystarczy mikrokontroler i dwa rezystory oraz coś, co dostarczy mu przyzwoitego zasilania ok. 5 V. Koszt wykonania takiego migadełka to ok. 3 zł plus wieczór programowania. ;)
Blue
Kontakt:

Za jakieś trzy tygodnie będę miał gotowe modułki do sterowania przejazdem - wykrywanie zajętości, opuszczanie szlabanu, naprzemienie migające światła z realistycznym rozpalaniem i gaszeniem. Więcej informacji znajdziesz na bratnim forum słuszniejszej skali:
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=3184
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?p=57865

Ostatni schemat z Elektrody ma szansę działać, ale trudno to zestroić na właściwą częstotliwość i nie masz kontroli nad szybkością zapalania i gaszenia.
Awatar użytkownika
siara
Kontakt:

diody migające na przemian

Post autor: siara »

Mam taką sprawę chciałbym prosić o poradę, bo chcę zrobić przejazd niestrzeżony na makiecie i żeby diody led mrugały w światłach jak to jest w wielu niestrzeżonych przejazdach z oświetleniem napięciem jakim dysponuję to 16V zmienne . Znalazłem taki schemat na elektrodzie prosiłbym o poradę. Z góry dzięki

A oto schemacik za elektroda.pl:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic384488.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”