W końcu start z modułem BezelaD1
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: W końcu start z modułem BezelaD1
Będzie bocznica ale, ale stanąłem z budową bo na trawę nie mam koncepcji, jakiej techniki kolega używa do kładzenie połaci trawy? Czy ,,wydzieranka" z małych kawałków. czy jakaś inna technika.
Pozdrawiam: Sylwester
Pozdrawiam: Sylwester
- KamilW
- Kontakt:
I jak, zrezygnowałeś bo ci rozjazd wycięli
A tak na poważnie to nie przejmuj się i rób swoje.
Też robię stację która od 2000 roku nie istnieje i jest git
.

A tak na poważnie to nie przejmuj się i rób swoje.
Też robię stację która od 2000 roku nie istnieje i jest git

-
- Kontakt:
Byłem na stacji Janików ostatnio i nawet ten rozjazd krzyżowy zlikwidowali, prosty tor tam wstawili
a to fota:

więc chyba nie będzie już dojazdu na moją bocznicę

więc chyba nie będzie już dojazdu na moją bocznicę

Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, 10:09 przez bezeld1, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Kup tłuczeń POLAK'a jest naprawdę dobry. Jeśli chodzi o zieleń to dokumentacja fotograficzna oryginału jest bardzo pomocna. Na innych modułach raczej się nie wzoruj , jednak podpatruj techniki jakie były wykorzystywane przy tworzeniu zieleni produkcji drzew i.t.d. Twój moduł musi być niepowtarzalny, a nie lepszą lub gorszą kopią czyjegoś pomysłu.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 20:01 przez trucker, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Jeśli już odtwarzasz rzeczywisty kawałek linii kolejowej to zieleń też staraj się odtworzyć wiernie. Popatrz gdzie stoi drzewo, a gdzie jest krzaczek i kopiuj. Teraz zaczyna się wiosna więc jest dobra okazja żeby co nieco podpatrzyć.Jak zagospodarować przestrzeń obok torów?? jakieś krzaczki jak z robić, wyższą trawę posadzić od Fallera 180766, bo mam troszkę kupiłem na E-bay'u styknie na wszystko chyba
I rada poprzedników, nie rób całej trawy z jednego kawałka, a jak robić podpatruj u innych. Masz tu dwa projekty w HO, które mi się bardzo podobają i na nich możesz się spokojnie wzorować bo zieleń jest naprawdę ładnie wykonana, a na zdjęciach widać dokładnie jak się co powinno robić.
Stacja Ligota
Górka rozrządowa
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 06:32 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
1.Układ torowy: żeberko!!!! Musi być. Bo drugie, już za zjazdem to raczej fanaberia ostatnich lat.
2.F766 na całej długości to nieporozumienie. Wywal to, zostaw dosłownie po 2-3 cm przy profilach przejściowych. "Trynd" obecnie jest taki, żeby tego oczojeba jak najmniej. Powywalaj też te "krzaki" z międztorza. Do nieczego to niepodobne...
3.Szuter porażka, ale na razie jest go mało, więc może i się da uratować bez skrobania.
2.F766 na całej długości to nieporozumienie. Wywal to, zostaw dosłownie po 2-3 cm przy profilach przejściowych. "Trynd" obecnie jest taki, żeby tego oczojeba jak najmniej. Powywalaj też te "krzaki" z międztorza. Do nieczego to niepodobne...
3.Szuter porażka, ale na razie jest go mało, więc może i się da uratować bez skrobania.
-
- Kontakt:
bezeld1 pisze:Jak zagospodarować przestrzeń obok torów??

Do wyboru jest sporo. Od pola golfowego które zrobiłeś po drugiej stronie, przez łąki, pastwiska, chaszcze, pola uprawne, sady, po las. Mata może stać się "sTTandardowym rarytasem" bo ponoć wychodzi z produkcji

Trawę do maty można dosiać przez nasączenie podłoża wikolem i posypanie innymi, dłuższymi, o innym kolorze włóknami trawy elektrostatycznej. Przydaje się elektrosadzarka ale można i bez niej.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 06:31 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witam, troszkę się nic nie działo na moim module
, ale się poprawię, poniżej, plany jak ma wyglądać cała stacja
, 3 moduły po 90cm i jeden 30cm:

Na razie ma prosty kawałek po prawej
i uczę się szutrować na nim
, ale się kapnąłem że wpadkę zaliczyłem, szuter do HO, (TVN24 bez komentarza!!!)
ale dokupiłem drobniejszego i podsypię po wierzchu i jakoś to będzie.

Jak zagospodarować przestrzeń obok torów?? jakieś krzaczki jak z robić, wyższą trawę posadzić od Fallera 180766, bo mam troszkę kupiłem na E-bay'u styknie na wszystko chyba

Na razie ma prosty kawałek po prawej

Jak zagospodarować przestrzeń obok torów?? jakieś krzaczki jak z robić, wyższą trawę posadzić od Fallera 180766, bo mam troszkę kupiłem na E-bay'u styknie na wszystko chyba

Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 06:31 przez bezeld1, łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Witam, jeśli mogę to też się wypowiem w temacie.
Po pierwsze, obowiązkowo ożyw bocznicę, szkoda, że już masz zrobioną skrzynkę ale o ile dobrze widze i nic nie przeoczyłem to nie zacząłeś jeszcze budowy, skrzynkę można zawsze skorygować i odtworzyć cały układ torowy jak w pierwowzorze za czasów swojej świetności. Będzie to fajny hołd dla tego miejsca i urozmaici makietę.
Co do budynków to wersja druga nastawni jest naprawdę dobra, jak pisali koledzy, dobry nożyk, linijka i będzie naprawdę ładny projekt. Ja bym jednak spróbował z gotowym kartonem z fakturą cegieł. Może to dać dobry efekt.
A nad czym teraz pracujesz. Proszę jakieś foty.
Po pierwsze, obowiązkowo ożyw bocznicę, szkoda, że już masz zrobioną skrzynkę ale o ile dobrze widze i nic nie przeoczyłem to nie zacząłeś jeszcze budowy, skrzynkę można zawsze skorygować i odtworzyć cały układ torowy jak w pierwowzorze za czasów swojej świetności. Będzie to fajny hołd dla tego miejsca i urozmaici makietę.
Co do budynków to wersja druga nastawni jest naprawdę dobra, jak pisali koledzy, dobry nożyk, linijka i będzie naprawdę ładny projekt. Ja bym jednak spróbował z gotowym kartonem z fakturą cegieł. Może to dać dobry efekt.
A nad czym teraz pracujesz. Proszę jakieś foty.

Ostatnio zmieniony 01 kwie 2009, 21:17 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Na pewno wygląda lepiej niż poprzednia wersja. Jednak musisz jeszcze potrenować wycinanie prostych linii. Jeżeli tniesz od plastikowej linijki to zmień ją na metalową. Ostrze nożyka może się szybciej tępić ale linijka będzie miała dłuższą żywotność zachowując swoją prostoliniowość.
Przy budynkach z cegły warto również zwrócić uwagę na fakturę łączenia się cegieł w miejscu zejścia się prostopadłych ścian.(cała cegła na brzegu jednej ściany jest połówką na drugiej ścianie)
Przy budynkach z cegły warto również zwrócić uwagę na fakturę łączenia się cegieł w miejscu zejścia się prostopadłych ścian.(cała cegła na brzegu jednej ściany jest połówką na drugiej ścianie)
-
- Kontakt:
Wersja 2.0, nastawni Janików:

Na ostatnim foto dotknęło mi się palcem
, ale podczyszczę
Chyba lepiej niż wcześniejsze foto
P.S. dzięki, grzesiekk2 za cegłę.

Na ostatnim foto dotknęło mi się palcem

P.S. dzięki, grzesiekk2 za cegłę.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 21:09 przez bezeld1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Może pomyślisz nad zastosowaniem czegoś podobnego:bezeld1 pisze:Nastawnia Janików, gotowa: (...)
Mur 1
lub
Mur 2
To tylko przykłady dostępnych płytek (z fakturą), ale zawsze to lepiej by wyglądało, niż ten (i tak przeskalowany) druk czy co to jest... na kartonie. To co podałem Auhagen klasyfikuje jako H0+TT, ale może nie będzie ci to przeszkadzało

a wracając do...
...dziwne uproszczenie... To już lepiej olej bocznicę i wcale go tam nie dawaj.bezeld1 pisze:Witam zaczynam od stacji Janików, 5 km. od mojego miasta, Kozienice. (...)
Mam jednak dylemat, gdyż na stacji odchodzi tor na starą bocznicę z lat 80tych (nie czynny), zastosowany jest rozjazd krzyżowy (podwójny, Til. 83300), ale nie jest on używany myślę, że uproszczę układ stosując zwykłe skrzyżowanie K1 ( Til. 83160), (...)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2009, 16:45 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
- trucker
- Kontakt:
Wymiar 0,05cm nie jest taki mały, deski na moim wiadukcie mają grubość 0,03cm i zrobione są ręcznie z forniru.
-
- Kontakt:
Ale to w cm, to w czym problem :)bezeld1 pisze:cegłą w realu ma wymiary 25x12x6 to dzielone przez 120 daje w przybliżeniu: 0,20x0,1x0,05
Narysuj w Corelu i wytnij laserem w kartonie.
Chociaż w tej skali to nie wiem czy warto się szczypać z fugami.
Możesz też zrobić zdjęcie pod kątem prostym do muru ale długą ogniskową, wyretuszować,
skorygować ew. skrzywienia (polecam Infinity Textures) i wydrukować na porządnej drukarce kolorowej.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2009, 11:32 przez ciekma, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dzięki za krytykę
, cegłą w realu ma wymiary 25x12x6 to dzielone przez 120 daje w przybliżeniu: 0,20x0,1x0,05
P.S. Jak mi kolega zrobi murek o takich wymiarach cegieł, to zapłacę

P.S. Jak mi kolega zrobi murek o takich wymiarach cegieł, to zapłacę