Krzyżówka w mercedesa

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
miki
Kontakt:

Re: Krzyżówka w mercedesa

Post autor: miki »

solar pisze:....Poblem jest w zmieszczeniu 4 szt. EW3 (4x207 mm) na jednym module. ...
Oto metr.
Obrazek
Jak widać mieszczą się 4 (a w zasadzie 5) EW3, napędy - bo działa, oraz da się ściąć tu i ówdzie. Poza tym Brovarek miał w Sosnowcu żywy dowód na to, że "dasię". Można również dostrzec świeżo zamontowne napędy zwrotnicowe, jeszcze bez pędni...
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 07:47 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

solar pisze:Poblem jest w zmieszczeniu 4 szt. EW3 (4x207 mm) na jednym module.
Nie widzę problemu:
Obrazek
solar pisze:Moduły lewy, dolny i górny są o rozmiarach 500x900 mm.
W takim razie boję się zapytać o promień. Z proporcji wynika, że ma około 600 mm więc ma się nijak do sTTandardu.
Tak wygląda luk o promieniu 1900 mm. Może nieco ostudzi zapał kreślarski ;)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 07:47 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

solar pisze:Nie miejcie mi Panowie za złe, że się wypowiadam, a nie zbudowałem jeszcze żadnego modułu.
Nikt Ci nie ma niczego za złe. Próbujemy Ci tylko uświadomić jaką inwestycją i pracą byłoby zrobienie zaprezentowanego w pomyśle modułu.
solar pisze:Powolutku przystawiam się do budowy jakiegoś modułu i szukam inspiracji... ;)
Zacznij od czegoś prostego. W żadnym bądź razie nie od monstrum wymagającego 18 rozjazdów, 6 krzyżówek + całego osemaforowania, nie mówiąc o modułach przeciwzwarciowych/pętlowych.
Jak pisałem - brakuje nam szlaku, zarówno jedno jak i dwutorowego. Na początek jakiś moduł 60 albo 90cm MP1-MP1 z kawałkiem szlaku będzie jak znalazł.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 07:44 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Fantomas pisze:tyle że przejedzie się tylko zawsze w prawo. Z każdej strony powinno być wspomniane przez Łukasza przejście krzyżowe lub pełny trapez (chyba że dalszy ciąg trapezu jest na kolejnych segmentach).
Moduły lewy, dolny i górny są o rozmiarach 500x900 mm. Poblem jest w zmieszczeniu 4 szt. EW3 (4x207 mm) na jednym module. Sześciobok można wydłużyć, ale zwiększy to jego rozmiary, a co za tym idzie problemy w transporcie (o czym wspomniał GrzegorzTT, czyli: cyt. "mobilność")
GrzegorzTT pisze:Rysować ot tak na komputerze to sobie można...
Oczywiście, że tak! :) "...bo fantazja jest od tego, aby cieszyc się, aby bawić się na całego" :mrgreen:
P.S.
Nie miejcie mi Panowie za złe, że się wypowiadam, a nie zbudowałem jeszcze żadnego modułu. Staram się poprostu pomóc. :>
Powolutku przystawieam się do budowy jakiegoś modułu i szukam inspiracji... ;)

Pozdrawiam
Kilkujadek
Kontakt:

solar pisze:Tak sobie pomyślałem nad czymś taki i wyszło coś takiego...
Rysować ot tak na komputerze to sobie można...
Po za uwagami drlukasza i Fantomasa - rysunki nie uwzględniają promieni luków sTTandardowych. Tylko prawidłowe ich rozrysowanie umożliwi optymalne dobranie konstrukcji skrzynek i co za tym idzie spełnienie jednego z podstawowych założeń makiety modułowej czyli mobilności.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 07:43 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Prawie dobrze, tyle że przejedzie się tylko zawsze w prawo. Z każdej strony powinno być wspomniane przez Łukasza przejście krzyżowe lub pełny trapez (chyba że dalszy ciąg trapezu jest na kolejnych segmentach).
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Tak sobie pomyślałem nad czymś taki i wyszło coś takiego
Obrazek
Nie wiem czy to dobrze obmyśliłem, ponieważ pierwszy raz robiłem to w/g normy sTTandard.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 19:22 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Ale na czterech skrzynkach. Przy promieniu 1500 zmieszczenie tego nawet na sześciu będzie dość trudne.
zeno
Kontakt:

Post autor: zeno »

Fakt, jeden tor.

Obrazek
źródło: www.zababov.cz
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 15:24 przez zeno, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSch pisze:... tzn o przydatność rozwidlenia dwutorowego przy planowaniu układu torów na imprezy ??
Czesi mają rozwidlenie w kształcie litery T, ale bezkolizyjne (z wiaduktami). Na stronie zabavova na fotkach można znaleźć.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2009, 07:14 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Ja takie coś planowałem, ale zaniechałem :oops: przynajmniej na jakiś czas :|
(mam na myśli pomysł Łukasza)
Pomysł Artura przypomina mi skrzyżowanie linii tramwajowych, ale na końcówce może się przydać do obracania parowozów. Tyle, że do tego wystarczy jeden tor !!
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Dobra, załóżmy, że promień nie ma znaczenia (choć porównaj sobie wielkość tego przedsięwzięcia z łukami jak na rysunku, i z łukami R=1200 - minimalny promień dla dwutoru).
Jednak, tak jak napisał Tomasz, mamy za mało szlaku (i to nie tylko dwutorowego) by kombinować z taką konstrukcją.
Sama idea jest fajna, ale myślę, że jak już, to lepsze by było poprawne przejście krzyżowe (zbudowane od podstaw na EW3 a nie gotowiec z Tilliga) z rozejściem na dwa szlaki jednotorowe. Dałoby to możliwość ciekawego rozprowadzenia szlaków z dwutorowego na dwa niezależne szlaki jednotorowe.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

drlukasz pisze:A co mówi o promieniach sTTandard?
Promień (w naszej dyskusji) jest najmniej ważny, po prostu TT-CAD nie potrafi narysować łuków 900 i więcej, a mnie nie chciało się tylko do tego jednego rysunku definiować własnych łuków.
;)
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

ArturSch pisze:Na rysunku promienie łuków to 310 i 353 mogą być większe.
A co mówi o promieniach sTTandard?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2009, 16:13 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Jak by takie rozwidlenie pasowało do imprez, to trudno powiedzieć, ale myślę, że na dzisiaj jeszcze za mało jest modułów szlaku dwutorowego, żeby je podczepić.

Co innego, że układ taki jest daleki od rzeczywistości, a zależy nam przecież na jej modelowaniu. Popatrzyłem na układy torowe z "lotu ptaka" (zumi :) ) i doszedłem do wniosku, że między poszczególnymi rozgałęzieniami powinno być przynajmniej ze 100m szlaku (czyli w naszym wydaniu conajmniej segment 90cm). Może więc lepiej poprostu robić osobne konstrukcje rozgałęzień szlaków dwutorowych i w razie potrzeby na imprezie zestawić je w taki układ? Wtedy też trzeba będzie pomyśleć o zabraniu ze sobą modułu przeciwzwarciowego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”